Comentariu

Actorul Filat sau Cum s-a fofilat prim-ministrul în cinematografie

Probabilitatea ca un bărbat de la construcţii în Moldova să fie de la sat e de 90%, iar ca tinerii din armată să fie tot de acolo – tot cam aşa… Ei mulţumesc şi gata, fără să spună de ce şi cui.

E vorba despre un teaser în care orăşenii mulţumesc ţăranilor cu ocazia Zilei Agricultorului, dar asta devine clar doar după ce vezi al doilea clip din aceeaşi serie. Primul e doar aşa, pentru crearea suspansului.

Dialogul apare în al doilea spot. De data asta, ţăranii răspund: „Să vă fie de bine!”. Cireşica de pe tort vine la sfârşit, când apare vocea lui Vlad Filat: „Pe voi se ţine ţara asta. Pe oamenii de la sat. Ne închinăm în faţa trudei voastre de zi cu zi şi vă mulţumim. Să ne fiţi sănătoşi”. Mesajul e frumos, ca şi clipurile, n-am ce zice. Mulţumirea lui Vlad Filat ascunde, de fapt, un clip electoral. Dar se poate privi la asta şi altfel: clipul electoral e direcţionat spre oamenii de la ţară.

Spotul a fost creat la comanda Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, condus, desigur, de un PLDM-ist, Vasile Bumacov. Nu e deloc de mirare. Ar fi fost, dacă vocea din spot era a lui Mihai Ghimpu sau a lui Marian Lupu. Astfel, Vlad Filat, luând exemplul lui dom’ Dodon, îşi porneşte campania electorală cu ZIL-ul. Cu o remorcă plină de femei de la ţară.

Spotul umple exact locul slab al lui Filat. De ceva timp, ziariştii s-au obişnuit să-l descrie pe Vlad Filat ca pe un tip foarte arogant, mândru, dificil, certăreţ, cu nasul pe sus. Vocea lui de la sfârşitul spotului este însă tandră sau, cel puţin, tandră cât poate fi. Şmecheria e că apar oamenii care spun „Să vă fie de bine!”, creând un dialog care nu există de fapt în realitate. Impresia e asta: oamenii de la ţară îi mulţumesc lui Filat de Ziua Agricultorului.

Spotul aminteşte cumva de omniprezenţa lui Voronin din timpul în care era preşedinte. Cu siguranţă că şi Vlad Filat şi-ar dori ca portretul lui să fie atârnat în fiecare primărie, în fiecare şcoală dacă se poate, aşa cum a fost al lui Voronin, care îl avea ca model pe tătuca Lenin.
„Dacă vocea poporului nu se aude (sau nu se aude cum îmi mulţumeşte), eu am să fac filme în care ea o să se audă!”, parcă ar fi gândurile lui Filat, parafrazând cunoscutul aforism: dacă nu se duce muntele la Mahomed, atunci Mahomed se duce la munte.
Ce să mai zic: dom’ Filat, bine aţi venit în cinematografie!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *