Cultură

Actorul Victor Stefaniuc a plecat dintre noi

In noaptea de sambata spre duminica a trecut in lumea celor drepti Victor Stefaniuc, cunoscutul director artistic al Teatrului municipal de papusi „Guguta”.

Fara Victor Stefaniuc, teatrul de papusi din R. Moldova a devenit mult mai sarac. Nascut pe 7 aprilie 1947, intr-o zi cu regretatul Ion Aldea-Teodorovici, a venit la Teatrul „Licurici” din Chisinau, in 1970, impreuna cu un grup de actori, imediat dupa absolvirea Institutului de Teatru, Muzica si Cinema din Sankt Petersburg. Odata cu venirea lor, incepe o noua pagina in istoria acestei institutii. Din acest grup, isi aminteste actualul director al „Licuriciului”, Titus Jucov, faceau parte Vasile Rusu, Nina Clichici, Natalia Stefaniuc s.a. – primii papusari de la noi cu studii superioare de specialitate in teatru.

Timp de doua decenii, Victor Stefaniuc a creat peste 150 de roluri memorabile in diverse spectacole ca tematica, gen si stil: Spanul din „Arap-Alb”, Iepurele din „Scufita Rosie”, Trica din „Rica si Trica”, roluri care au ramas ca un manual pentru noile generatii din teatru. Rolul, insa, care i-a marcat destinul a fost cel al lui Fofarlica din cadrul emisiunii televizate „Minivideosalon”, jucand, destul de inspirat, alaturi de Petru Hadarca. Generatiile de astazi au crescut cu acest rol, iar atunci cand Victor Stefaniuc a renuntat la el, emisiunea parca si-a pierdut sensul.

Este primul actor-papusar caruia, in 1985, i s-a conferit titlul onorific de artist emerit. In 1992, el fondeaza cel de-al doilea teatru profesionist din domeniu – Teatrul municipal de papusi „Guguta”, pe care l-a diriguit cu cinste pana la sfarsitul vietii sale. In calitate de director artistic si prim-regizor, a daruit copiilor peste 50 de spectacole: „La moara cu placinte” si „Comoara talharului” de Iulian Filip, „Caprita-strengarita” de M. Suponin, „Turturica” de Nicolae Rusu, „Craita Florilor” de H. Ch. Andersen, „Taina inelului” de Spiridon Vangheli, „In aceasta viata” de Gheorghe Urschi. De asemenea, el a semnat piesele „Evolutie” si „Colajul lui Guguta”, ambele montate pe scena acestui teatru.

In calitate de profesor universitar la Academia de Teatru, Muzica si Arte Plastice, a instruit sase generatii de actori papusari. Impreuna cu trupa sa, a participat la diverse concursuri internationale, de unde, in permanenta, s-a intors cu diplome de merit.
E greu, dureros de greu sa spui ca Victor Stefaniuc nu mai este printre noi. Trupul sau neinsufletit se afla la Biserica „Sf. Teodora de la Sihla”, incepand de ieri-seara pana astazi, la ora 12.00. De aici va fi dus la Teatrul „Guguta”, acolo unde a creat in ultimii sai ani de viata lumea de basm a copilariei. Funeraliile vor avea loc maine, 24 februarie, ora 11.00.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *