Editorial

Actuala stângă politică din RM trebuie să dispară!

La noi, la moldoveni, şi în acest domeniu e ca la nimeni. Nicăieri în lume, de exemplu, un partid nu e declarat de stânga sau de dreapta în funcţie de „cu cine doreşte sau nu doreşte să se unească”… Zilele trecute, la o televiziune, un pretins analist politic eticheta un partid din Alianţa de guvernământ ca fiind „radical de dreapta”, fiindcă „apără limba română şi optează pentru unirea cu România”. Astfel, potrivit acestei „teorii”, în RM, criteriul fundamental care deosebeşte un partid (sau un politician) de dreapta de unul de stânga e autoidentificarea lingvistică şi etnică: dacă declari că eşti român şi vorbeşti limba română – eşti de extrema dreaptă, dacă declari că vorbeşti româna, dar eşti moldovean – eşti de centru-dreapta sau de centru-stânga, iar dacă te declari moldovean şi vorbitor de „limba moldovenească”, conform Constituţiei, – eşti de stânga. Pornind de la acest „suport teoretic”, PL e partid de „extrema dreaptă”, PLDM – de centru-dreapta, PD – de centru-stânga, PCRM – de stânga…

… Plecarea din PCRM a „grupului lui Mişin” a readus în centrul atenţiei problema „stângii” şi a „dreptei” în RM. Stânga moldoveană (în care noi includem PCRM, PD, PSDM, PSM ş.a., mai mărunte) arată dezolant. Nimic nu a mai rămas din glorioasa ei unitate de altă dată. Astăzi Stânga a ajuns în situaţia Dreptei de altă dată, se plânge de „dezbinare” şi pledează pentru „unirea forţelor”. Aparent nefiresc şi paradoxal, dar principalul „vinovat” de faptul că astăzi Stânga e fărâmiţată şi învrăjbită este Partidul Comuniştilor. Timp de opt ani cât a guvernat RM, PCRM a compromis şi a „ars” totul în jurul său, transformând celelalte formaţiuni politice de stânga în sateliţi lipsiţi de valoare, care gravitau în jurul megaplanetei lui Voronin. Astăzi, când e clar că acest partid a intrat în disoluţie, foştii sateliţi s-au trezit şi îşi cer dreptul la viaţă.
Acum, principala problemă a partidelor de stânga din RM este lipsa de identitate politică şi doctrinară, criza ideologică profundă. După două decenii şi ceva de la declararea Independenţei RM, să te identifici ca partid de stânga numai pentru că optezi pentru nu ştiu care „uniune eurasiatică” ori pentru „apărarea drepturilor minorităţii rusofone” este în egală măsură primitiv şi scandalos politic. Or, majoritatea formaţiunilor care se identifică de stânga au rămas cantonate anume în această „zonă doctrinară” şi, practic, se comportă ca partide etnice. Când proaspătul transfug din PCRM V. Mişin declară că va fonda un partid care va „apăra drepturile vorbitorilor de limba rusă”, el confirmă de fapt tezele acelor analişti politici de la Chişinău care afirmă că PCRM e un „partid antisistemic”. Asta e: ce iese din pisică, şoareci mănâncă, adică tot ce iese din PCRM va fi antisistemic.

Privită din acest punct de vedere, toată Stânga moldoveană este antisistemică. În mod normal, ea trebuie să dispară şi în locul ei să apară o stângă europeană democratică şi naţională, care ar propune moldovenilor şi altceva decât apărarea limbii ruse şi a celor care nu doresc să înveţe limba oficială a RM. În acest context, nu înţeleg de ce liderii Alianţei îi roagă pe comunişti să revină în Parlament. Ce să facă ei în Parlamentul RM? De ce să revină? Fiindcă, vorba lui Mişin, de când au plecat ei, în Legislativ nu se mai aude limba rusă? Să ne bucurăm că Voronin a fost reales şi în fruntea PCRM nu a ajuns un tânăr deştept şi realist… Să stimulăm radicalizarea PCRM, să-l stimulăm pe Voronin să-şi ţină „talibanii” în stradă, dacă dorim sincer ca PRCM să dispară şi să apară în RM un partid de stânga normal şi… sistemic.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *