Astăzi 18 Octombrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:16
Abonamente

Istorie 15 Decembrie 2014, ora 13:53

În culisele IstorieiACUM O SUTĂ DE ANI...

Marime Font

Satele noastre au fost și mai sunt pline de mistere. Și multe dintre ele pot fi explicate doar prin faptul că istoria ca și cum ar avea niște ticuri, ca și cum ar dori repetarea unor lucruri, a unor evenimente.

Actualul președinte al Republicii Moldova, juristul Nicolae Timofti, s-a născut în satul Ciutulești, r-nul Florești. Dar tot acolo, cu mult mai înainte, s-a născut o altă mare personalitate, tot jurist, Leon Casso, despre care azi nu se mai pomenește. Despre el a scris profesorul Ștefan Berechet:„ Leon A. Casso a fost unul dintre cei mai aleși fii ai Basarabiei noastre.”

Nu știu care ar fi explicația, dar mica Basarabie a dat lumii mari legiuitori. Un eminent precursor al lui Leon Aristide Casso a fost Andronache Donici, autorul renumitelor „pravili" care au stat la baza mai multor coduri juridice... Sau, să zicem ilustrul jurist Petru Manega... Sunt ispitit să cred că modelul de existență a Bătrânului „pravilist" a creat legende în Moldova de odinioară, încurajând tineretul să-i urmeze pilda. În vremurile
celea tulburi, când lucrurile abia căpătau gravitatea necesară pentru a se „așeza", dorința de dreptate era un
impuls extraordinar spre o nouă ordine de drept.


Oamenii mici erau prinși în cercurile dure ale lumii lor; în lupta pentru pământ cu megieșii, cu moștenitorii, cu acei care râvneau la avere străină.

Oamenii bogați aveau un alt cerc de probleme, nu mai puțin importante, și în lumea lor se dădea o luptă nu mai puțin dură. Fiecare familie, fiecare clan moșieresc se străduia să aibă punctele sale de sprijin în lumea justiției.

În Rusia secolului al XIX-lea dreptul era una din profesiunile de prestigiu, accesibilă în primul rând nobililor. Familia lui Leon Casso are o obârșie interesantă. Gheorghe Bezviconi, în revista Din trecutul nostru, prezintă o genealogie desfășurată a acesteia: „...își găsesc origina la Negades din Epir. Strămoșul lor, Ștefan, a venit în Basarabia în 1823 și s-a căsătorit cu Roxandra P. Leonard, din care i s-au născut copiii: Constantin (1837), Aristid, Neculai și Elena Gh. Donici. Cumnatul lui Șt. Casso, Egor Leonard, în 1855, certat cu dânsul pentru moștenirea lui Vasile Leonard, fratele său, i-a stabilit următoarele date de obârșie, pe care le-a expus în rapoarte: Șt. Casso era fiul unui negustoraș din Negades, Constantin, ceea ce în 1833 recunoștea însuși Casso, care își zicea emigrant în Moldova, purtând rangul de căminar. Mai târziu Casso a dovedit că tatăl său a fost în Moldova, venind aci în 1793 cu Mihail Sutzo-Vv., care l-a făcut sărdar. Ambele ranguri de boierie Leonard le numea false, Casso fiind băiat la băcănie, apoi negustor la Iași (1816-21). Pribegind pe timpul Eteriei în Bucovina, el a jăfuit pe stăpânul său, Petrino, refugiindu-se în Basarabia, de unde cerea extrădarea lui guvernul austriac. În originea aceasta, acoperită în negura necunoașterei, - spun bătrânii, e de căutat izvorul naționalismului fiului lui Ștefan, Nicu Casso, care vroia înadins să se arăte moldovean get-beget, Casu".

În primul volum al Basarabiei necunoscute (1993), în capitolul dedicat lui Ștefan Gonata am plasat și o fotografie, în care pozau patru gimnaziști: Al. Exarh, Aristid Casso, N.A. Donici și Ștefan Gonata. Pe moment, când găsisem fotografia, aveam informații doar despre Ștefan Gonata, ceilalți trei nimerind în conul de umbră al necunoașterii. Timpul însă a fost indulgent cu noi și, atunci când am încercat să conturăm chipul lui Leon Casso, am descoperit multe informații surprinzătoare.

Aristid Casso (1838--1920) a fost fratele „filozofului din Chișcăreni", Nicolae Casso. Fire romantică, îi plăceau călătoriile. Prefera să se plimbe pe străzile Parisului chiar în zilele Comunei, atunci când aflarea în stradă era riscantă, culegând aplauzele pline de admirație ale francezilor. Fiind un colecționar pasionat, el aduna tot felul de obiecte vechi, prețioase - începând cu timbrele și terminând cu tablourile lui Velazquez și Macovski.
Cine îi vizita conacul, nimerea într-un veritabil muzeu...

S-a căsătorit cu o domnișoară bogată, Alexandra, fiica negustorului Spiridon Mavro-Biazi. În familia lor s-au născut doi copii: Alexandra (1862--1915), măritată cu Alex.N. Krupenski și Leon, figura cea mai remarcabilă a acestui neam, ridicându-se, prin inteligența-i, la cele mai înalte posturi în Imperiul Rus.

Leon Aristid Casso s-a născut pe 8 iunie 1865, la Ciutulești, județul Soroca. Studiile secundare le-a făcut la Liceul „Condorcet" din Paris. Tot
acolo și-a început studiile universitare la Facultatea de Filozofie și Istorie, transferându-se în Germania, unde a studiat jurisprudența la universitățile din Heidelberg și Berlin, obținând, în luna mai 1889, titlul de doctor utriusque juris.

Examenele pentru titlul de magistru le susține la Universitatea din Dorpat (Tartu), unde, în 1892, este numit docent (dreptul bisericesc), iar în 1893 - profesor (dreptul baltic).

Pregătindu-se pentru parcurgerea acestor trepte ale învățământului superior din Rusia, care îi deschideau o strălucită carieră profesională, el - parcă urmând exemplul unui alt mare român, contemporan al său, M. Kogălniceanu - își tipărește prima scriere științifică, Die Hasftung des Benefiziaberben nach romischem und heutingem Rechte („Răspunderea moștenitorului beneficiar după dreptul roman și modern”, teza de doctorat), la Berlin, în 1889.

La Dorpat a tipărit o altă lucrare importantă: Obzor ostzeiskogo grajdanskogo prava (1894). Tot acolo a tipărit studiul Ordinea succesorală a moștenitorului în obligațiunile succedatului (1895).

În același an este transferat la Universitatea din Harkov, la catedra de drept civil, iar de acolo - la Moscova în funcția de inspector și, ulterior, de director al Colegiului Țareviciului Nicolai.

Exponent al unei culturi de excepție; își scria operele în rusește și în germană, mai cunoștea limbile română, franceză, italiană și engleză. Era un profesionist de mare speță, un bun cunoscător al dreptului civil, ostzeic, funciar. În luna septembrie 1910 este numit ministru al învățământului public. I-a fost recomandat lui Stolîpin de familia Krupenski, cu care era înrudit, și care avea mare trecere la curtea imperială. Leon Casso s-a ferit de politică, preferând reformele administrative în limitele unui conservatism moderat.

N.I. Pavlov, în cartea M.S. Împăratul Nicolai II (Paris, 1927), îl pune în rândul celor mai destoinici miniștri din timpul domniei lui
Nicolai al II-lea.

Basarabeanul Vladimir Purișkevici îi prezicea postul de prim-ministru, dar, spre surprinderea tuturor, la 26 noiembrie 1914 Leon Casso s-a stins din viață.

O altă părere, deosebindu-se în mod flagrant de cele sus-menționate, are despre Leon Casso fostul prim-ministru Serghei Vitte, una dintre figurile marcante ale Rusiei:

„La o adică, rămâi uimit comparând regimul din 1901 cu cel instaurat astăzi de către ministrul învățământului public Casso, rămâi uimit la gândul că un asemenea regim de teroare și netoleranță mai poate exista după 17 octombrie 1905. (S.Iu.Vitte, Izbrannâe vospominania. Moskva, 1991).

Ștefan Berechet, prietenul lui Alexe Mateevici și traducătorul studiului Rusia și basinul dunărean (Iași, 1940), descrie în prefața cărții ultimele episoade din fulminanta biografie:

„Fiind dușman al războiului din 1914, și-a atras ura partizanilor acestor idei. Aceștia i-au urzit un odios șantaj (afacerea Denisova).
O boală crudă de cancer l-a silit să demisioneze. Împăratul neprimindu-i demisia, l-a numit ca suplinitor la minister pe bunul său prieten, baronul german Mihail von Trausbe. Acesta i-a ținut locul până la moarte, care a urmat după o grea operație. Boala i s-a agravat în urma neplăcerilor apărute cu studențimea germană din Berlin, în iulie 1914, unde de obicei își petrecea concediile sale. Purtarea autorităților germane față de dânsul l-a silit să se întoarcă în Rusia, prin Suedia, ceea ce i-a sporit suferințele. Închizând ochii pentru totdeauna la 26.XI.1914, într-un sanatoriu din Petersburg, a fost înmormântat în cimitirul bisericii-capele de pe moșia părintească din Ciutulești. Prietenul său de tinerețe l-a urmat până la ultimul locaș... Mormântul său se vede și acum lângă al mamei sale. Așa dorise el prin testamentul scris în 1912. Pe marmura așternută pe acest modest loc de odihnă se poate citi: „Leo Victor Constantinus Casso, juris utrisque doctor, 1865--1914".

Astăzi, cu regret, suntem nevoiți să adăugăm: până la mijlocul anilor 60 ai sec. XX încă se putea citi această frază pe piatra funerară din cimitirul de la Ciutulești, fiindcă mormintele au fost profanate și distruse, căutându-se în el aur și alte obiecte de preț. Este și acesta un fel de a fi recunoscător față de înaintași... Ignoranța a plodit ignoranță, iar ignoranța la pătrat a dat naștere barbariei agresive...

Cei de la Ciutulești n-ar trebui să uite că lui Leon Casso i se datorează construcția școlii din sat, a unui pod și a spitalului de
la Cașunca.

Din cele optsprezece lucrări care ne-au rămas de la el, câteva sunt pentru noi deosebit de importante și astăzi:Rossia na Dunae i obrazovanie Bessarabscoi oblasti (1913), Petre Manega, un codificator uitat al dreptului basarabean (Buc.,1923), Dreptul bizantin în Basarabia (Iași, 1940, trad. Șt. Berechet); Rusia și bazinul dunărean (Iași, 1940, trad. Șt. Berechet) ș.a.

În loc de post scriptum la lucrările sus-menționate reproducem aici concluzia lui Gheorghe Bezviconi care, acum cincizeci de ani susținea: „În scrierile sale, Leon Casso e foarte obiectiv; chiar și atunci când nu suntem de acord cu o părere a autorului, nu putem să nu recunoaștem erudiția lui desăvârșită, ca jurist, dar și ca savant cercetător al trecutului Basarabiei. Astfel, operele multor istorici actuali se întemeiază pe citate din studiile lui Leon Casso.” Se vede că fiecare popor are atâta Istorie, câtă Memorie poate duce cu sine prin valurile vremii...

Un articol de: Iurie Colesnic
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 15:16

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 15:15

Pe parcursul ultimelor săptămâni, președintele Partidului Politic „ȘOR”, Ilan Șor a avut peste 60 de întâlniri cu alegătorii și membrii de partid din toată țara prin intermediul interacțiunilor live, care i-au asigurat posibilitatea să interacționeze cu ei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 14:34

Libertatea pentru Năstase înseamnă să facă ce vrea, când vrea și cum vrea

Libertatea pentru Năstase înseamnă să facă ce vrea, când vrea și cum vrea

Deşi se prezintă drept mare luptătoare cu corupţia şi spune că are misiunea de a curăţa instituţiile statului, premierul Maia Sandu ignoră subiectul intens discutat public despre mașina de 1 milion de lei cumpărată de colegul ei din blocul ACUM, Andrei Năstase. Astfel, Maia Sandu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 14:34

Compania care a atras o finanţare de 20 milioane de dolari privind lupta împotriva risipei alimentare

Compania care a atras o finanţare de 20 milioane de dolari privind lupta împotriva risipei alimentare

Winnow, dezvoltatorul soluţiei Winnow Vision, care ajută bucătarii să reducă la jumătate cantitatea de deşeuri alimentare, anunţă finalizarea unei runde de finanţare din seria B în valoare de 12 milioane de dolari, potrivit unui comunicat al companiei, citat de agenţia de presă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 14:25

Deputatul PPDA Iurie Reniță: Chișinăul cu Năstase în frunte nu înseamnă oraș liber

Deputatul PPDA Iurie Reniță: Chișinăul cu Năstase în frunte nu înseamnă oraș liber

Deputatul blocului ACUM Iurie Reniță a anunțat că nu își va da votul pentru Andrei Năstase, președintele partidului din fracțiunea căruia face parte în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 14:05

Imagini incredibile. Cu baxurile de bere în microbuzul școlar

Imagini incredibile. Cu baxurile de bere în microbuzul școlar

Imagini incredibile surprinse în parcarea unui centru comercial din Râmnicu-Vâlcea. Doi bărbați au fost surprinși în timp ce încarcau mai multe baxuri de bere într-un microbuz școlar. Imaginile transmise de un telespectator către Digi24 fac acum...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:56

Valeriu Munteanu: Țîcu iubește Rusia și Rusia îl iubește pe el!

Valeriu Munteanu: Țîcu iubește Rusia și Rusia îl iubește pe el!

Octavian Ticu, candidatul partidului burdușit de oligarhi a lui Anatol Salaru le spune basarabenilor că este unionist, iar presei rusofone (NewsMaker.md) îi declară că „iubește Rusia și se mândrește cu asta”, scrie pe facebook, liderul USB, Valeriu Munteanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:42

Vaticanul lansează ''mătăniile inteligente''. Sunt conectate la telefonul mobil/ VIDEO

Vaticanul lansează ''mătăniile inteligente''. Sunt conectate la telefonul mobil/ VIDEO

Vaticanul promovează ”mătăniile inteligente”, conectate la dispozitivele mobile prin intermediul unei aplicaţii de rugăciune lansate la începutul anului de Papa Francisc, anunţă Catholic News Agency. Prezentate ca ”smart rosary”, mătăniile inteligente au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:33

Liviu Dragnea contestă în instanţă condamnarea la trei şi jumătate de închisoare. În ce condiții ar putea fi eliberat

Liviu Dragnea contestă în instanţă condamnarea la trei şi jumătate de închisoare. În ce condiții ar putea fi eliberat

Fostul preşedinte PSD Liviu Dragnea a formulat, vineri, o contestaţie în anulare, o cale de extraordinară de atac, la decizia definitivă de condamnare la 3 ani şi jumătate primită în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:26

Plasticul a murit. Iată cu ce-l poți înlocui

Plasticul a murit. Iată cu ce-l poți înlocui

Deși plasticul îi e prieten umanității de peste jumătate de secol, utilizarea lui excesivă l-a transformat în dușman. Paiele de plastic ajung în ocean, în nasul broaștelor țestoase, pungile de plastic ajung în burțile balenelor, microparticulele de plastic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:22

Un bărbat a găsit o fetiță îngropată de vie în timp ce-și înmormânta propria fiică

Un bărbat a găsit o fetiță îngropată de vie în timp ce-și înmormânta propria fiică

Hitesh Kumar Sirohi, un comerciant din districtul Bareilly din Uttar Pradesh, India, săpa un mormânt pentru fiica lui care a murit la naștere când s-a întâmplat ceva ieșit din comun. În momentul în care a lăsat bebelușul în pământ și se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 13:00

VIDEO / 18 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

VIDEO / 18 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 18 octombrie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 12:37

Europarlamentarul Siegfried Mureşan roagă PSRM-ul să nu fie o piedică în calea dezvoltării R. Moldova

Europarlamentarul Siegfried Mureşan roagă PSRM-ul să nu fie o piedică în calea dezvoltării R. Moldova

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, preşedintele delegaţiei Parlamentului European pentru relaţia cu R.Moldova a vorbit, în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova, și despre faptul că Guvernul a fost instituit cu spirjinul PSRM-ului și dacă acest lucru nu trezeşte suspiciuni sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 12:08

VIDEO /// De ce ANSA ascunde raportul despre Salmonella depistată la Meat House

VIDEO /// De ce ANSA ascunde raportul despre Salmonella depistată la Meat House

Specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au depistat Salmonella în probele luate de la fabrica de mezeluri Meat House. Afirmația aparține bloggerului Eugen Luchianiuc, care a publicat în cadrul unui filmuleț pe Facebook, documente și rapoarte ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 12:04

Guvernul a decis să piardă bani și să ofere prețuri sub cele practicate pe piață pentru instituțiile care închiriază spații în Casa Presei

Guvernul a decis să piardă bani și să ofere prețuri sub cele practicate pe piață pentru instituțiile care închiriază spații în Casa Presei

De la 1 octombrie curent, sursele mass-media care activează în incinta clădirilor administrate de Guvern achită taxe mai mici la chirie, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 10:44

Candu e gata să voteze abrogarea „Legii miliardului” – Slusari nu. Cu patru luni în urmă situația era inversă – ambii sunt mincinoși?

Candu e gata să voteze abrogarea „Legii miliardului” – Slusari nu. Cu patru luni în urmă situația era inversă – ambii sunt mincinoși?

Deputatul PDM Andrian Candu, ex-președinte al Parlamentului, a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că ar vota abrogarea legii care pune pe spatele cetățenilor RM banii furați din sistemul bancar. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 10:22

Deputatul Țîcu vs premierul Sandu – cine e veriga slabă?

Deputatul Țîcu vs premierul Sandu – cine e veriga slabă?

Premierul Maia Sandu l-a etichetat pe deputatul Octavian Țîcu, fost membru al blocului ACUM, drept o verigă slabă. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni TV, în cadrul căreia Maia Sandu a dat de înțeles că susține candidatura lui Andrei Năstase pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 10:17

Traian Băsescu șterge pe jos cu Dan Barna! Ce caută omul ăsta la Cotroceni? OLAF trebuie să verifice

Traian Băsescu șterge pe jos cu Dan Barna! Ce caută omul ăsta la Cotroceni? OLAF trebuie să verifice

Traian Băsescu a comentat eventuala implicare a liderului USR, Dan Barna, în fraude europene. Conform dezvăluirilor apărute recent, Dan Barna ar fi implicat în fraude și conflicte de interese cu fonduri UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 10:07

Trump către Erdogan: „Nu fi un tip dur. Nu fi un prost! "

Trump către Erdogan: „Nu fi un tip dur. Nu fi un prost! "

  Donald Trump l-a avertizat, într-o scrisoare datată cu 9 octombrie, ziua în care Turcia a lansat ofensiva din nord-estul Siriei, pe omologul său Recep Tayyip Erdogan să ”nu fie prost”, pentru că va fi văzut în istorie ca pe un diavol ”dacă nu se...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)