ACUM-PSRM vor alegeri ANTICIPATE? Deputați întreabă CC dacă un scrutin anticipat va avea loc în baza sistemului mixt sau proporțional

publicat în Actualitate pe 16 Octombrie 2019, 09:50

Deputații Sergiu Litvinenco (PAS), Alexandru Slusari (PPDA) și Vasile Bolea (PSRM) au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care i se solicită să spună dacă alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova trebuie să aibă loc în baza sistemului mixt sau în baza celui proporțional, la care s-a revenit acum câteva luni.

Demersul către CC vine în contextul în care Parlamentul a anulat sistemul mixt, iar cel proporțional a intrat în vigoare pe 17 august curent.

Sergiu Litvinenco neagă faptul că majoritatea parlamentară s-ar pregăti de alegeri anticipate, deși anterior președintele Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă, în cadrul unei emisiuni televizate, că în primăvara anului viitor acestea ar putea fi declanșate („Îi mai las până în aprilie” - n.r.).

„Necesitatea interpretării art.72 alin.(3) lit.a) din Constituție nu presupune că semnatarii sesizării și partidele din care aceștia fac parte se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate – alegerile parlamentare anticipate pot fi declanșate exclusiv în condițiile și în circumstanțele prevăzute de Legea Supremă –, ci este necesară pentru asigurarea previzibilității procesului electoral și a cadrului normativ aferent acestuia; atât cetățenii Republicii Moldova, cât și actorii politici, organele electorale, societatea în ansambu trebuie să știe în baza căror reguli urmează a fi organizate alegerile anticipate în cazul în care acestea vor avea loc”, explică Litvinenco.

În opinia deputatului PAS, în eventualitatea unor alegeri anticipate urmează a fi aplicat sistemul electoral proporțional, „singurul care este în corespundere cu standardele Comisiei de la Veneția, iar precedenta componență a Curții Constituționale – aia constituită din nașe și alți acoliți ai oligarhului fugar – a comis un abuz de drept (similar cu actele emise între 7 și 14 iunie a.c.) atunci când a stabilit că, indiferent de ce decide Parlamentul, în cadrul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate ar urma să se aplice sistemul electoral mixt”.https://www.ziarulnational.md