Actualitate

Acuzaţii grave între Ucraina şi Rusia: Procurorii ucraineni acuză FBS de un ASASINAT la Kiev

"Conducerea FSB, în complicitate cu infractori de top ruşi, a pregătit asasinatul", a declarat procurorul general Iuri Luţenko într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, FSB ar fi folosit în acest scop o autoritate a criminalităţii din Siberia, Vladimir Tiurin, fost partener al soţiei defunctului, Maria Maksakova, care ar fi finanţat la rândul său crima.

Prin asasinarea lui Voronenkov, autorităţile ruse au încercat "să elimine un martor care oferea informaţii preţioase (…) privind implicarea Rusiei în (…) crime militare împotriva Ucrainei", a afirmat procurorul general.

Fost deputat comunist care a votat alături de aproape întreaga Dumă rusă anexarea Crimeii în 2014, Denis Voronenkov a fost împuşcat mortal la 23 martie la ieşirea dintr-un hotel de lux în centrul Kievului.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a denunţat imediat asasinatul, spunând că este "un act de terorism de stat din partea Rusiei", acuzaţie respinsă ca fiind ‘absurdă’ de către Kremlin.

Presupusul asasin, care avea asupra lui un paşaport ucrainean, a murit din cauza rănilor la spital la câteva ore după un schimb de focuri cu garda de corp a lui Voronenkov.

Cu câteva luni înainte de moartea sa, Voronenkov devenise extrem de critic la adresa Kremlinului şi a depus mărturie în Ucraina împotriva fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici. El şi-a luat cetăţenia ucraineană şi era căutat de justiţia rusă pentru ‘escrocherie’.

Potrivit procurorului general, Tiurin, ‘controlat de FSB’, voia "să se răzbune pe fosta sa parteneră Maksakova", care s-a despărţit de el "în urmă cu circa opt ani" şi s-a refugiat în Ucraina cu Voronenkov în octombrie 2016.

Maria Maksakova, fost deputat al partidului prezidenţial Rusia Unită şi cântăreaţă de operă, locuieşte în continuare la Kiev.

Ucraina şi Rusia traversează o criză fără precedent de la anexarea de către Moscova a Crimeii, urmată de un conflict armat în care se confruntă rebelii proruşi şi forţe guvernamentale în estul Ucrainei. Conflictul a făcut peste 10.000 de morţi de la izbucnirea sa în aprilie 2014.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova că îi susţine militar şi financiar pe rebeli, lucru dezminţit mereu de Rusia. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *