Moldova

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică ar pune cruce pe integrarea europeană

La această concluzie au ajuns experţii Asociaţiei pentru Democraţie Participativă şi ai Centrului Analitic Expert-Grup care, în cadrul unei conferinţe de presă, au prezentat rezultatele raportului trimestrial „Euromonitor nr. 24”.

„Există un mit despre o poveste de succes în procesul de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană”, a declarat expertul Igor Boţan. Potrivit lui, adoptarea legii privind asigurarea egalităţii a fost una dintre principalele succese în domeniul privind drepturile omului, însă aceasta a fost condiţionată de către UE pentru trecerea Moldovei la cea de-a doua etapă a planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Impactul Strategiei de reformă a sectorului justiţiei este redus, iar termenele de implementare a majorităţii măsurilor din planurile de acţiuni nu se respectă. „Justiţia rămâne în continuare influenţată de factori politici şi administrativi, iar nivelul ridicat de percepere a corupţiei în sistem rămâne înalt”, a mai spus Igor Boţan. În opinia sa, una din restanţele principale este reforma procuraturii, care a rămas la stadiul de proiect.

La rândul său, Valeriu Prohniţchi a fost de părere că, din punct de vedere politic, ideea de organizare a referendumului de PCRM cu privire la aderarea RM la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan ar însemna o sinucidere economică pentru ţara noastră. Potrivit lui, progresele realizate în edificarea şi ajustarea instituţiilor statului de drept nu sunt pe măsura importanţei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *