Astăzi 21 Februarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:19
Abonamente

Editorial 1 Septembrie 2016, ora 09:20    Din editia print

Marime Font

Adeus Rio, Kon'nichiwa Tokyo!

Ce săracă ar fi lumea fără sport. Este bucuria sufletului și mușchiului într-o lume tot mai săracă spiritual și fizic. 

Asta cu toate scandalurile de dopaj, arbitraj subiectiv și tendențios sau sancțiuni sportive, de multe ori cu iz politic. Dar politicul întotdeauna s-a băgat peste sport. Ce păcat că nu se întâmplă invers. Și chiar dacă R. Moldova n-a obținut nicio medalie (sau a obținut, nici nu mai știm), a câștigat în schimb România, deși de la olimpiadă la olimpiadă tot mai puțin. Pe de altă parte, ne-am bucurat de alții, deoarece au fost niște Jocuri care cu siguranță vor rămâne de neuitat. Pentru că s-au întâmplat lucruri absolut unice, de care peste ani ne vom aminti cu mândrie că le-am fost martori. 
Apropo de politică și sport

Au fost și alte olimpiade în care sportul a fost amestecat cu intrigi politice, pentru că el s-a născut odată cu lumea modernă la sfârșitul secolului XIX, iar această conviețuire a dus la intercalări multidimensionale. La primele Jocuri Olimpice de după Primul Război Mondial, din 1920 de la Antwerp (Belgia), supărarea a fost așa de mare încât Puterile Centrale învinse (Germania, Austria, Ungaria), nici măcar n-au fost lăsate să concureze. La fel a fost și după cel de-al Doilea Război Mondial, la Jocurile din 1948. Războiul Rece a deformat și mai mult intenția inițială a olimpismului, rivalitatea sovieto-americană purtată la nivel global în toate aspectele, nu putea lăsa Jocurile Olimpice în afară. Cum spunea președintele american J.F. Kennedy „...ne disputăm rivalitatea în cursa înarmărilor, pentru cucerirea cosmosului și în arenele sportive”.

Loading...


Atunci când dorim să explicăm această politizare a sportului și a olimpismului, trebuie să avem în vedere mutaţiile politice, sociale şi economice care s-au produs la nivel european odată cu sfârşitul Primului Război Mondial. În Revolta maselor, o carte de referinţă a perioadei, José Ortega y Gasset, marele eseist spaniol, ne atrage atenţia că una dintre cele mai importante consecinţe ale „primului mare carnagiu” a fost invazia maselor în istorie. Datorită votului universal şi a promisiunilor făcute în război pentru a determina loialitate şi angajament faţă de efortul militar al ţărilor aflate în confruntare, masele au invadat spaţiul public şi politic, devenind un element important în demolarea „lumii vechi”, bazată pe o structurare seculară. Alături de masificarea politicilor, care a condus la apariţia fenomenului totalitar (un fenomen prin excelenţă al secolului XX, dar în mod concret al perioadei interbelice), pătrunderea maselor în istorie a determinat o rearanjare a scărilor de valori în toate domeniile de activitate socio-umană. Prin urmare, secolul XX determină şi o masificare a sportului, ca unul din elementele de bază ale consumului popular, iar olimpismul a fost într-un fel aparte element al culturii maselor, al dirijării lor energetice şi existenţiale.

De acest fapt au fost cel mai puternic conştiente tocmai regimurile totalitare, care au ştiut să folosească în scopuri politice şi propagandistice sportul, în general, şi olimpismul, în special. Cei care s-au ocupat îndeaproape de relaţia dintre politică şi sport au sesizat că formele de intervenţie ale statului în activitatea sportivă variază în funcţie de tipologia acestuia. Din cauza forţei mediatice şi simbolistice, dar şi a resurselor sociale de care dispune, sportul poate fi folosit ca instrument în politica naţională pentru a realiza anumite politici practice (coeziune, integrare, sănătate etc.). Sportul poate ajuta la menţinerea ordinii, la promovarea prestigiului unui grup, poate să stabilească o solidaritate socială între membri, să întărească ideologia politică şi să legitimeze anumite regimuri politice sau lideri.

Deşi, în principiu, toate statele folosesc sportul în acest sens, anume în regimurile autoritare şi totalitare „instrumentalizarea” sportului s-a produs în exclusivitate pentru afirmarea sistemului şi etalarea superiorităţii. În perioada interbelică, de importanţa sportului pentru propagandă au profitat atât fascismul italian, prin organizarea Campionatului Mondial la Fotbal în 1934, cât şi nazismul german, mai ales în timpul Olimpiadei de la Berlin din 1936. În perioada Războiului Rece, atât Jocurile de la Moscova (1980), cât și cele de la Los-Angeles (1984), au comportat un caracter accentuat al rivalității bipolare între URSS și SUA, care pe rând au boicotat aceste jocuri, cerând și aliaților săi politici să facă acest lucru.
Explicabilă acerbitate, din moment ce sportul internaţional și olimpismul au devenit, aşa cum a observat George Orwell, o expresie a conştiinţei naţionale, iar sportivii reprezentând naţiunea şi statul deveneau expresii ale unei comunităţi virtuale. Sportul ca spectacol de masă era o succesiune infinită de concursuri între echipe şi persoane, fiecare simbolizând câte un stat naţional, această evoluţie devenind o parte integrantă a vieţii cotidiene. La rândul lor, meciurile internaţionale erau organizate cu scopul integrării componentelor naţionale ale statelor multinaţionale, mai ales la cele care ieșeau din imperii. Pătrunzând în esenţa acestor transformări, E. Hobsbawm constata că sportul simboliza unitatea acestor state, pentru că rivalitatea prietenească între naţiuni întărea sentimentul de apartenenţă la colectivitate prin instituţionalizarea unor concursuri de grup, uşor de disipat în pseudolupte simbolice, a căror formă supremă sunt Jocurile Olimpice.

Curiozități braziliene

Disputate între 5-21 august 2016, Ediția XXXI a Jocurilor de la Rio a adunat la competiții peste 11 mii de atleți din 207 țări, printre care pentru prima oară Kosovo, Sudanul de Sud și Echipa Olimpică a Refugiaților. Cu această ocazie s-a produs o premieră, Majlinda Kelmendi devenind prima campioană olimpică din Kosovo. După titlul mondial la judo, câștigat la Rio în 2013, și cele două titluri de campioană europeană, sportiva kosovară a câștigat aurul olimpic la categoria 52 kg, devenind prima sportivă din Kosovo care câștigă medalia de aur la o ediție a Jocurilor Olimpice. Cu adevărat talentul și munca chiar nu țin cont de țări și frontiere.

La Rio s-au disputat 306 seturi de medalii în 28 de probe olimpice, inclusiv două probe noi – rugby în șapte și golf. Au fost primele Jocuri desfășurate sub președinția lui Thomas Bach și primele ținute într-o țară vorbitoare de portugheză. Rio 2016 au fost marcate de numeroase controverse, printre care instabilitatea guvernului federal brazilian, problemele legate de virusul Zika și poluarea golfului Guanabara, dar mai ales scandalul de dopaj care a implicat Rusia și care a afectat participarea atleților săi la Jocuri.
Statele Unite au dominat absolut aceste Jocuri, cum au făcut în cinci din ultimele șase ediții, câștigând cele mai multe medalii de aur (46) și cele mai multe per-total (121). Marea Britanie și China au terminat pe locurile doi și trei. Marea Britanie a bătut un record de medalii, care rezista din 1908, când Albionul a găzduit a IV-a ediție a Jocurilor Olimpice. Chiar dacă echipa olimpică din Marea Britanie a câștigat 67 de medalii, dintre care 27 de aur, nici guvernul britanic, nici Asociația Olimpică Britanică nu oferă recompensă materială atleților pentru medaliile câștigate. Asociația crede că sportivii sunt motivați de dorința și onoarea de a reprezenta țara la Jocurile Olimpice, precum și de pasiunea lor pentru sport. Iată așa, unii dau bani, dar n-au medalii, iar alții le câștigă din pasiune pentru sport și onoare pentru țară.
Printre alte curiozități ale Jocurilor, cu aluzie politică, menționăm scrimera Ibtihaj Muhammad, care a făcut istorie la Rio, devenind prima femeie în hijab, care reprezintă Statele Unite la Jocurile Olimpice. La rândul său, judoca Joud Fahmy din Arabia Saudită a refuzat să lupte la JO pentru a evita să întâlnească turul următor pe Gili Cohen din Israel (Arabia Saudită nu recunoaște oficial statul Israel). După cum se vede, pe unii sportul îi schimbă, iar pe alții, cine știe când.

Top 10 performanțe Rio 2016

Am alcătuit la final un top subiectiv al celor mai importante performanțe la Rio:
1. Echipa feminină de scrimă a României - Ana Maria Brânză, Simona Deac și Simona Gherman - singura medalie de aur a românilor la Jocurile Olimpice, după ce au ciuruit în finală China, iar în semifinale Rusia. Ne-au arătat deci că putem.

2. Michael Phelps (Statele Unite) - după debutul olimpic la 15 ani (2000, JO de la Sydney), americanul a câștigat 6 medalii de aur la JO de la Atena (2004); 8 medalii de aur la JO de la Beijing (2008); 4 medalii de aur la JO de la Londra (2012). La această ediție, la vârsta de 31 de ani, a cucerit 5 medalii de aur și una de argint, acumulând 23 de medalii de aur la trei ediții ale Jocurilor Olimpice și un total de 28 de medalii. Un record absolut și greu de atins vreodată.

3. Usain Bolt (Jamaica) – jamaicanul a devenit primul atlet din istoria omenirii care câștigă nouă medalii de aur la trei olimpiade în proba de 100 m, 200 m și ștafeta 4x100 metri. Să fii cel mai rapid om de pe planetă la trei ediții ale JO - jos pălăria și no comments.

4. Echipa masculină de handbal a Danemarcei – o țară cu 5 milioane a îngenuncheat forțele handbalului mondial: Franța (dublă campioană olimpică), Germania, Rusia, devenind regina probei la Rio. Ador colectivitățile mici și solidare, care știu să doboare „mamuții”.

5. Carolina Marin (Spania) – spaniola este prima europeană campioană olimpică la badminton, într-o probă dominată absolut de sportivii asiatici.

6. Frații Alistair și Johnatan Brownlee (Marea Britanie) - după aurul și bronzul de la Londra 2012, cei doi britanici au câștigat aurul și argintul la proba de triathlon de la Rio. Impresionantă performanță pentru cei doi frați în una din cele mai grele probe sportive din lume: 1 500 m înot în ape deschise, 40 km ciclism și 10 km alergare.

7. Danuta Kozak (Ungaria) – unguroaica a câștigat trei medalii de aur la Rio (caiac simplu 500 m, caiac dublu 500 m și caiac patru 500 m), alături de alte două medalii de aur câștigate la Londra și 11 titluri de campioană mondială. Ca o extensie, Ungaria este cea mai sportivă națiune de pe glob: locul opt în lume la totalitatea medaliilor olimpice obținute în istoria JO moderne și locul unu la totalul medaliilor olimpice câștigate pe cap de locuitor. Și la această ediție Ungaria a obținut 15 medalii, dintre care 8 de aur. Asta la o populație de 10 mln oameni!!!

8. Oxana Ciusovitina (Uzbekistan) – la 41 ani este unica gimnastă care a participat la 7 ediții ale Jocurilor Olimpice pentru trei țări diferite: 1992 (Barcelona) – pentru echipa CSI; 1996 (Atlanta), 2000 (Sydney), 2004 (Atena) – pentru Uzbekistan; 2008 (Beijing) și 2012 (Londra) – pentru Germania și 2016 (Rio) din nou pentru Uzbekistan. A participat la 10 ediții ale Campionatelor Mondiale, 3 ediții ale Jocurilor Asiatice și 3 ediții ale Jocurilor Bunei Voințe. Campioană Olimpică la Barcelona (1992), de trei ori campioană mondială, de trei ori campioană a Asiei și odată campioană a Europei, Ciusovitina este unica gimnastă care a devenit campioană mondială și europeană după ce a devenit mamă în 1999. La Rio 2016,
Ciusovitina s-a clasat pe locul 7 la concursul de sărituri, devenind un simbol de longevitate, inspirație și integritate sportivă și umană!!!

9. Echipa olimpică a Statelor Unite ale Americii – într-un mod halucinant a câștigat la Rio 121 de medalii, dintre care 46 de aur, 37 de argint și 38 de bronz, aproape cât locul doi și trei luate împreună. Din 1932 nu s-a mai întâmplat așa ceva.

10. Brazilia – țara gazdă a Jocurilor Olimpice 2016. În ciuda problemelor interne, a scandalurilor de corupție, a sărăciei existente și a contextului de insecuritate la nivel global, la care s-au adăugat probleme legate de graficul construcțiilor arenelor sportive sau de virusul Zika, brazilienii au organizat o ediție exemplară a Olimpiadei, oferind un context favorabil pentru niște performanțe greu de egalat la care am făcut referință mai sus. Vă mulțumim, seleção!!!

Urmează Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, care a mai găzduit în 1964 ediția de vară. Știind tenacitate, imaginația și capacitatea de organizare a acestui popor minunat, le vom aștepta cu mare interes.
 

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 17:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 21 Februarie 2020, ora: 13:42

Startup Week 2020 – cel mai important eveniment pentru antreprenori, revine la Chișinău

Startup Week 2020 – cel mai important eveniment pentru antreprenori, revine la Chișinău

Peste 1000 de actuali și viitori antreprenori sunt așteptați la cel mai important eveniment local dedicat antreprenoriatului – Chișinău Startup Week 2020. Acesta va avea loc în perioada 23-27 martie și va include o serie de evenimente de interes pentru cei din domeniu. Timp de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 13:20

DE CE DOARME INP? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

DE CE DOARME INP? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Orhei 21 Februarie 2020, ora: 12:56

Prima farmacie socială a fost deschisă la Taraclia cu susținerea Partidului ȘOR

Prima farmacie socială a fost deschisă la Taraclia cu susținerea Partidului ȘOR

La Taraclia, a fost deschisă o farmacie socială, unde medicamentele sunt vândute fără adaos comercial și costă, în medie, cu 20% mai puțin decât în alte farmacii. Este a treia farmacie socială din țară, deschisă cu susținerea Partidului „ȘOR” la...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 21 Februarie 2020, ora: 12:13

Loteria Națională: Cresc șansele de a câștiga 3 milioane de lei cu biletul ”Bonus de Crăciun”

Loteria Națională: Cresc șansele de a câștiga 3 milioane de lei cu biletul ”Bonus de Crăciun”

Cel mai generos bilet din istoria loteriei din Moldova încă mai păstrează câștigurile sale de top. În biletul ”Bonus de Crăciun” mai sunt intacte o sumă de 100 de mii de lei, una de 500 de mii de lei și premiul mare de 3 milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:10

PROTEST LA CHIȘINĂU / Microbuzele nu vor circula LUNI până la ora 10.00

PROTEST LA CHIȘINĂU / Microbuzele nu vor circula LUNI până la ora 10.00

Transportatorii care administreaza rutele de microbuz din Chisinau anunta pentru luni, 24 februarie, o actiune de protest. Microbuzele nu vor iesi la linie pana la ora 10.00.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:07

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Consumatorii de servicii avia au de astăzi o nouă alternativă – HiSky. Compania - fondată în R.Moldova, se lansează pe piața locală și regională în baza unui parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans, se anunță într-un comunicat expediat de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:04

Pieton spulberat în centrul capitalei. Ar fi fost băut și traversa neregulamentar - VIDEO

Pieton spulberat în centrul capitalei. Ar fi fost băut și traversa neregulamentar - VIDEO

Graba și iresponsabilitatea unor pietoni poate să ducă la urmări grave. Este și cazul unui bărbat din Chișinău, care a încercat să traverseze neregulamentar strada, dar a ajuns la spital cu o fractură la picior.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:03

Exemplu pentru Moldova: Ucraina a blocat accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri ilegale

Exemplu pentru Moldova: Ucraina a blocat accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri ilegale

Comisia Națională pentru Reglementare de Stat în domeniul Comunicațiilor și Informatizării (CNRSCI) din Ucraina a obligat toți operatorii de telecomunicații din țară să blocheze accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri sportive și cazinouri online ilegale. Printre site-urile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:58

Suicid, la COJUȘNA. Un tânăr de 30 de ani și-ar fi pus capăt zilelor

Suicid, la COJUȘNA. Un tânăr de 30 de ani și-ar fi pus capăt zilelor

Tragedie fără margini într-o familie din satul Cojușna, raionul Strășeni. Un tânăr de 30 de ani s-ar fi strangulat în podul casei. Descoperirea macabră a fost făcută în seara de 20 februarie, de către un vecin, care a chemat imediat poliția. La fața locului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:21

Pericol extrem la câțiva kilometri de granița României!

Pericol extrem la câțiva kilometri de granița României!

 Statul român ignoră, complet, depozitul de deșeuri radioactive de la Koslodui din Bulgaria in care se vor depozita 350.000 tone. Marți, 18 Februarie 2020, la Craiova, finanțatorul depozitului de deșeuri radioactive a organizat o dezbatere privind depozitul de deșeuri ce se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:11

opinie Nicolae Negru: O alianță oficială PD-PSRM ar fi un pas sinucigaș pentru democrați

Nicolae Negru: O alianță oficială PD-PSRM ar fi un pas sinucigaș pentru democrați

”Igor Dodon stă în spatele scindării Partidului Democrat. PD putea să existe în forma în care a existat, într-o alianță neformală cu PSRM, chiar să voteze uneori împotriva unor inițiative guvernamentale care nu le sunt pe plac. Dar Igor Dodon nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:09

În 2019, peste 10 MII de cazuri noi de CANCER au fost înregistrate în Moldova

În 2019, peste 10 MII de cazuri noi de CANCER au fost înregistrate în Moldova

În 2019, peste 10 mii de cazuri noi de cancer au fost înregistrate în Moldova. Printre cele mai frecvente tipuri de cancer se numără cancerul colorectal, de sân și de col uterin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 10:55

Ce se întamplă în creier când nu dormi suficient

Ce se întamplă în creier când nu dormi suficient

Atunci cand nu dormi nu doar tu ai de suferit ci si pielea ta, job-ul tau, precum si relatia ta. De ce? Iata ce efecte devastatoare are privarea de somn. Anatomia somnului Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 10:51

Stoianoglo nu exclude că DOSARUL PLATON va fi rejudecat

Stoianoglo nu exclude că DOSARUL PLATON va fi rejudecat

Procurorul general Alxandr Stoianoglo nu exclude posibilitatea ca dosarul lui Veaceslav Platon să fie rejudecat, după ce în spațiul public au apărut acuzații precum că s-ar urmări încercări de a-l elibera pe controversatul om de afaceri. Stoianoglo a declarat, în cadrul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)