Editorial

Adevăratul mesaj al comuniştilor pentru principesa Margareta

De fapt, în multe alte cazuri ar trebui să lăsăm câteva zile să treacă înainte de a încerca să înţelegem semnificaţia evenimentelor. Sau cel puţin ar trebui să vedem evenimentele zilnice într-un cadru mai larg, nu doar să notăm în fugă cele întâmplate.

Relatările incidentului de lângă monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău s-au concentrat în mare parte asupra lipsei poliţiei, a serviciilor de securitate care să asigure siguranţa principesei Margareta. Deşi pare un aspect important, el este totuşi secundar în cazul de faţă. Pentru că provocatorii comunişti nu au avut intenţii violente – manifestarea lor a fost una simbolică. Aşa cum vizita principesei Margareta a fost una cu o puternică încărcătură de acelaşi tip. Nu a fost o „bătălie”, o confruntare de stradă – a fost o întâlnire de simboluri. Pe de o parte, câţiva membri ai Casei Regale a României, pe de alta, câţiva membri ai forţelor de ocupaţie dintre Prut şi Nistru. O întâlnire dintre două simboluri, un schimb de mesaje.

Actuala Casa Regală a României a mai avut parte de astfel de manifestări – forţele de ocupaţie de la Bucureşti au acţionat mai dur decât cele de la Chişinău în urmă cu 20 de ani. Însă Casa Regală a României a acţionat ca un „ambasador fără portofoliu” în favoarea românilor în toată perioada în care s-a produs integrarea României în structurile occidentale. Primarul Dorin Chirtoacă nu a organizat o vizită pur turistică principesei Margareta – Casa Regală a României poate face multe pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Mesajul provocatorilor comunişti este de fapt „noi nu vrem în Europa!”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *