Culinar.md

Adevărul despre orezul basmati. Ce este, de fapt, acesta?

Orezul basmati – de peste 1000 de ani, acest orez este cultivat în Himalaya, iar India, unde este un aliment de baza, şi Pakistanul sunt cei mai mari producători şi exportatori ai orezului basmati, dar cu toate acestea, în regiunea Punjab se cultivă adevăratul orez basmati, care există în două variante: alb şi brun. Spre deosebire de alte tipuri de orez, orezul basmati îşi dublează cantitatea după fierbere, nu este lipicios şi se digera uşor.

În medicină ayurvedică, termenul basmati semnifică curat, iar orezul este apreciat pentru propritatile sale curative atât în plan fizic, cât şi spiritual.

Orezul basmati are un index glicemic redus şi poate fi consumat de persoanele diabetice, deoarece nu creşte nivelul zahărului din sânge, faţă de alte cereale şi produse preparate din făină albă. Totodată este o sursă de vitamine B dintre care niacina şi tiamină, care susţin bună funcţionare a inimii, a muşchilor şi a sistemului nervos.

Orezul brun basmati conţine de trei ori mai multe fibre decât cel alb, are un conţinut mai ridicat de vitamine B, este mai hrănitor şi nu conţine gluten. Aceste calităţi ajută la scăderea colesterolului şi a glicemiei, aducând şi un aport suplimentar de fier (100gr de orez brun basmati, conţine 1mg de fier ceea ce reprezintă 5% din doză zilnică recomandată).

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *