Actualitate

Adio, Albania! Drumurile noastre se vor intlni vreodata?

Dupa opt ani de neocomunism, nivelul nostru economic nu mai poate fi comparat cu cel al Albaniei. R. Moldova detine in prezent locul 141 in lume la volumul PIB, de doua ori mai mic fata de cel al Albaniei. Alaltaieri, comunistii lui Voronin au reinstalat-o pe Zinaida Greceanai in functia de prim-ministru, alaturi de intreaga sa fosta echipa, care pe 3 mai curent si-a prezentat demisia… in grup.

Premierul-„salvator” al economiei noastre nationale atunci declara cu mandrie: „La sfarsit de mandat putem afirma cu toata certitudinea ca toti indicii-tinta, importanti, asumati in Programul „Progres si Integrare” au fost indepliniti, iar cu ei si acele angajamente asumate de guvernarea actuala in platforma electorala din anul 2005”. Nici mai mult, nici mai putin: intr-un an de sefie la guvern doamna noastra de metal a indeplinit chiar si platforma PCRM-2005?! Oare asa sa fie? Si ce masuratori statistice folosesc comunistii, incat ating „culmile” progresului economic si social intr-o perioada atat de scurta?…
Din clipa in care R. Moldova si-a declarat independenta, mai multi ani in sir noi, moldovenii, intr-un fel ne autolinisteam cu un lucru: ca nivelul economic al statului nostru il depasea pe cel al Albaniei, aflandu-ne pe penultimul loc printre tarile europene. Dar, in 2005, dupa patru ani de guvernare neocomunista, Fondul Monetar International practic a constatat moartea clinica a economiei noastre nationale, declarand R. Moldova cel mai sarac stat din Europa.

Albania, fostul nostru reper de comparatie, din momentul cand s-a debarasat definitiv de ideologia si dictatura comunista, dupa zece ani de rataciri si cautari, a ales sincer calea accelerata si consecventa spre integrarea nord-atlantica si europeana, promovand adevaratele reforme in toate domeniile. In prezent, Albania, membra NATO (din 1 aprilie 2009), potential membru al UE din 2015, conform datelor FMI se afla pe locul 112 in lume la volumul PIB, iar acest indicator per locuitor constituie 5323 $, al 103-lea in lume.

Am cutreierat de doua ori aceasta tara in lung si-n lat in cautarea consangenilor nostri romani (aromani), care nu sunt acolo, vorba lui Mihai Eminescu, „colonisti, venituri, oamenii nimarui ci … sunt autohtoni, populatie nepomenit de veche, mai veche decat toti conlocuitorii lor”. Am cutreierat-o, deci, si am vazut cu ochii dinamica acestui stat balcanic, convingandu-ma ca Albania este un stat-santier, un stat-accelerat si nu mai poate fi comparat cu al nostru, care in opt ani de guvernare neocomunista si de mimare a reformelor democratice si economice, a fost furat in asa masura, incat R. Moldova s-a pomenit intr-o prapastie economica nemaiintalnita in Europa.

R. Moldova detine in prezent locul 141 in lume la volumul PIB, care-i de doua ori mai mic fata de cel al Albaniei, populatia fiind cu doar 10 la suta mai numeroasa fata de cea a Albaniei. In consecinta, PIB-ul moldovenesc pe cap de locuitor este de 2,22 ori mai mic fata de cel al Albaniei. Conform CIA, aceasta diferenta este si mai pronuntata…

In prezent, economistii comunisti din preajma lui Voronin pentru autolinistirea sefului trebuie sa caute alte tari – baza de comparatie pentru nivelul economic al R. Moldova „asigurat” de ei in opt ani de guvernare, de exemplu, Burkina Faso sau Mozambic, caci putem jigni Albania, daca am continua sa ne mai comparam cu ea. Mai mult decat atat, nu cred ca avem sanse sa ajungem la nivelul ei economic nici peste un secol, daca nu ne vom debarasa de comunisti in aceasta vara torida din punct de vedere politic. Chiar daca Albania ar incremeni la nivelul economic actual, R. Moldova, cu ritmurile ei actuale de crestere economica, ar atinge nivelul acestei tari abia peste 10-12 ani. Dar albanezii nu-s moldoveni si nu sunt condusi de comunisti incompetenti si hapsani, prin urmare, ei vor continua sa se dezvolte. Asa ca, adio Albania! S-ar putea ca drumurile noastre economice sa nu se intalneasca niciodata.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *