Astăzi 23 Mai 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 22 Mai 2018
Abonamente
SES - noi perspective pentru afacerea ta

a

 
 
 

Femeia 24 Noiembrie 2012, ora 09:31    Din editia print

Adjica

Marime Font

Adjica este un preparat de origine georgiană, un sos ce poate fi un antreu în sine, dar poate acompania şi carnea de peşte sau de pui.

Ingrediente:
- 500 g ardei gras roşu
- 200 g roşii (dacă folosiţi)
- trei ardei iuţi roşii felii (dacă doriţi să fie mai puţin intens, puteţi folosi doar unul sau chiar niciunul)
- câte o linguriţă de coriandru, pătrunjel, mărar, mentă
- ½ legătură busuioc
- o ţelină de mărime medie
- patru mere
-150 g usturoi curăţat
- două frunze de dafin
- două linguri ulei de măsline uşor
- o lingură de condimente uscate - măghiran, fenugreek, şofran, piper negru, cimbru, isop

Mod de preparare

Se spală ardeii şi se coc pe grătar până când coaja subţire se carbonizează în proporţie de 80-90. Între timp se aşază roşiile (dacă folosiţi) în apă clocotită cinci minute sau până când coaja începe să crape. Se scot, se cojesc şi se aşază într-un bol să se răcească. Se curăţă ardeii şi se aşază deoparte. Se curăţă de coajă şi sâmburi merele şi se taie cuburi. Se curăţă ţelina şi se taie cuburi. Se spală şi se toacă verdeaţa.
Se aşază o cratiţă largă şi grea la foc mediu, se adaugă cele două linguri de ulei, se încălzeşte, apoi se adaugă merele, ţelina, lingura de mirodenii uscate, usturoiul, foile de dafin, se amestecă bine, se reduce focul şi se acoperă. Între timp, se curăţă de seminţe ardeiul şi se taie felii. Se mărunţesc roşiile decojite. Se verifică din când în când amestecul de pe foc, dacă lichidul s-a evaporat şi ingredientele nu sunt pătrunse (ele nu trebuie însă să fie moi) adăugaţi un pic de apă. Când au consistenţa dorită, se iau de pe foc şi se răstoarnă într-un bol iena.
Se aşază ardeiul, roşiile, merele şi ţelina, toată verdeaţa şi ardeiul iute într-un robot şi se pasează. Pasta nu trebuie să fie însă foarte omogenă asemeni unui sos, ci ar trebui să aibă mai degrabă textura unei salse. Se răstoarnă tot amestecul în cratiţa în care au fost merele şi ţelina şi se dă la fiert la foc mic până când lichidul rezultat din pasarea ingredientelor se evaporă atât cât să obţineţi consistenţa unui pesto. Se aşază în borcane sterilizate cu o peliculă de ulei de măsline deasupra şi se sigilează. Se ţine la loc răcoros şi uscat.

Notă:

Se păstrează ca orice altă conservă, dar odată desigilat borcanul, conţinutul trebuie consumat în decurs de o săptămână. Adjica are ca ingredient principal ardeiul gras roşu sau verde, verdeţuri şi condimente uscate.


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

 


Opinii & Editoriale 22 Mai 2018, de Răzvan Munteanu

Cine are de câştigat de pe urma ieşirii SUA din acordul nuclear cu Iranul?

Decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear iranian ridică numeroase semne de întrebare despre cum vor evolua dinamicele scenei relaţiilor internaţionale. Să nu uităm că dosarul nuclear iranian este cauza unora dintre cele mai mari tensiuni din Europa de Est, Statele Unite,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Mai 2018, de Pavel Păduraru

Chișinăul e pierdut!

Scriam săptămâna trecută că, dacă cei trei candidați importanți unioniști sau proeuropeni la șefia Capitalei, Andrei Năstase, Valeriu Munteanu și Constantin Codreanu, nu vor alege doar pe unul dintre ei, pentru a merge în alegerile de duminică, nu va avea niciun sens să ieșim la votare. Din...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Mai 2018, de George Simion

Schimbați balada!

În cei peste zece ani, de când am cunoscut R. Moldova, m-a fascinat mereu felul în care electoratul pro-estic s-a mobilizat la vot. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Mai 2018, de Moni Stănilă

Buni sau răi?

Că tot suntem în campanie electorală, să ne reîntoarcem puțin la judecata aproapelui. Ușurința cu care catalogăm oamenii din jurul nostru e incredibilă. Despre oricine putem afirma câte ceva, de parcă le-am cunoaște gândurile și pocăința. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Mai 2018, de Constantin Tănase

Obsesia autohtonizării și destinul graiului matern

Nu rareori, când vorbim despre situația limbii române din stânga Prutului, demonstrăm o înțelegere cu totul puerilă, școlărească a fenomenului.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Mai 2018, de Răzvan Munteanu

Trump scoate SUA din acordul nuclear cu Iranul. Ce poate urma?

Foarte mulți jurnaliști sau analiști de politică externă spuneau că retorica folosită de către Donald Trump în cursa electorală pentru Casa Albă va fi abandonată odată cu alegerea sa în funcția de președinte al Statelor Unite.  

() Citeşte tot articolul

Atitudini 16 Mai 2018, de Constantin Tănase

Presa a uitat de 16 mai

Presa de la Chişinău, dar şi cea de peste Prut, preocupată de chestiuni vitale pentru destinul nostru naţional, cum ar fi, de exemplu, înjurăturile de căruţaş ameţit ale lui Voronin sau cele de oier devenit milionar ale lui Gigi Becali, a trecut falnic şi fără păs peste data de 16 mai, o zi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Mai 2018, de Moni Stănilă

Primăvară cu poezie

În perioada 3-5 mai a avut loc Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, ediția a VIII-a. Evenimentele au debutat cu depunerea de flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, urmată de Simpozionul Internațional „Dialoguri europene:...

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Mai 2018, de Dan Nicu

Lui Dodon nu i-ar strica să ia lecţii de la Kim Jong-un

Întâlnirea de pe 27 aprilie dintre preşedinţii celor două jumătăţi ale Coreei, despărţite din 1953 printr-un război purtat pe baze ideologice, imprimă speranţe că în curând în peninsula Coreeană starea formală de război va fi încheiată şi va începe o eră a...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Mai 2018, de Moni Stănilă

Cu pași repezi spre Primărie

Fiecare dintre noi are o poziție vizavi de apropiatele alegeri de la Primărie. Fie susține un candidat, fie nici nu vrea să meargă la vot, fie merge să își dea votul împotriva cuiva. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Mai 2018, de Pavel Păduraru

Salvați Chișinăul! Andrei, Valeriu, Constantin…

Peste o săptămână, unii chișinăuieni îşi vor alege primarul. Dar dacă și atunci vom avea 12 concurenți electorali, nu va avea niciun rost să ieșim din case. Mai bine am dormi în acea zi până la închiderea secțiilor de votare, pe fundalul unor cântece de luptă...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Mai 2018, de Moni Stănilă

Copilăria lui Kaspar Hauser

Bogdan-Alexandru Stănescu - scriitor, traducător și editor - pe care l-am avut invitat la cenaclul Republica în 2015, a publicat anul trecut primul său roman - Copilăria lui Kaspar Hauser, care deja a primit Premiul pentru „Proză”, în cadrul Premiilor „Nepotu' lui Thoreau”,...

() Citeşte tot articolul