Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:11
Abonamente

 
 

Femeia 24 Noiembrie 2012, ora 09:31    Din editia print

Adjica

Marime Font

Adjica este un preparat de origine georgiană, un sos ce poate fi un antreu în sine, dar poate acompania şi carnea de peşte sau de pui.

Ingrediente:
- 500 g ardei gras roşu
- 200 g roşii (dacă folosiţi)
- trei ardei iuţi roşii felii (dacă doriţi să fie mai puţin intens, puteţi folosi doar unul sau chiar niciunul)
- câte o linguriţă de coriandru, pătrunjel, mărar, mentă
- ½ legătură busuioc
- o ţelină de mărime medie
- patru mere
-150 g usturoi curăţat
- două frunze de dafin
- două linguri ulei de măsline uşor
- o lingură de condimente uscate - măghiran, fenugreek, şofran, piper negru, cimbru, isop

Mod de preparare

Se spală ardeii şi se coc pe grătar până când coaja subţire se carbonizează în proporţie de 80-90. Între timp se aşază roşiile (dacă folosiţi) în apă clocotită cinci minute sau până când coaja începe să crape. Se scot, se cojesc şi se aşază într-un bol să se răcească. Se curăţă ardeii şi se aşază deoparte. Se curăţă de coajă şi sâmburi merele şi se taie cuburi. Se curăţă ţelina şi se taie cuburi. Se spală şi se toacă verdeaţa.
Se aşază o cratiţă largă şi grea la foc mediu, se adaugă cele două linguri de ulei, se încălzeşte, apoi se adaugă merele, ţelina, lingura de mirodenii uscate, usturoiul, foile de dafin, se amestecă bine, se reduce focul şi se acoperă. Între timp, se curăţă de seminţe ardeiul şi se taie felii. Se mărunţesc roşiile decojite. Se verifică din când în când amestecul de pe foc, dacă lichidul s-a evaporat şi ingredientele nu sunt pătrunse (ele nu trebuie însă să fie moi) adăugaţi un pic de apă. Când au consistenţa dorită, se iau de pe foc şi se răstoarnă într-un bol iena.
Se aşază ardeiul, roşiile, merele şi ţelina, toată verdeaţa şi ardeiul iute într-un robot şi se pasează. Pasta nu trebuie să fie însă foarte omogenă asemeni unui sos, ci ar trebui să aibă mai degrabă textura unei salse. Se răstoarnă tot amestecul în cratiţa în care au fost merele şi ţelina şi se dă la fiert la foc mic până când lichidul rezultat din pasarea ingredientelor se evaporă atât cât să obţineţi consistenţa unui pesto. Se aşază în borcane sterilizate cu o peliculă de ulei de măsline deasupra şi se sigilează. Se ţine la loc răcoros şi uscat.

Notă:

Se păstrează ca orice altă conservă, dar odată desigilat borcanul, conţinutul trebuie consumat în decurs de o săptămână. Adjica are ca ingredient principal ardeiul gras roşu sau verde, verdeţuri şi condimente uscate.


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul



Opinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md