Astăzi 21 Februarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:46
Abonamente

Editorial 13 August 2017, ora 04:00    Din editia print

Marime Font

Adormirea Maicii Domnului

Se apropie o mare sărbătoare de noi. 

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Una închinată Maicii Domnului. E un bun prilej de cinstire și de aducere aminte. Pentru că prin cuvântul său către arhanghelul Gavriil a făcut posibilă mântuirea noastră a tuturor. E un lucru despre care toți cei care afirmă că Fecioara Maria a fost „o simplă femeie” ar trebui să țină cont.

Căci dacă Dumnezeu L-a făcut pe om liber, Fecioara Maria a avut libertatea să conlucreze sau nu cu Dumnezeu la mântuirea noastră. De aceea Evanghelistul Luca ne redă întocmai răspunsul Mariei: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Luca 1; 38).Puține cuvinte ne-au rămas de la Maica Domnului nostru Iisus Hristos. Cele mai multe sunt în imnul de laudă pe care ea îl rostește când se întâlnește cu Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul și pe care îl putem citi tot în primul capitol de la Luca. Dar așa cum spuneam cu câțiva ani în urmă, există două rostiri pe care nu trebuie să le trecem cu vederea și pe care dacă le luăm aparte le putem numi învățătura Maicii Domnului.
Mai întâi mă refer la acest răspuns dat Arhanghelului Gavriil, apoi la sfatul dat nuntașilor din Cana Galileii, atunci când prin mijlocirea ei, Iisus face prima minune, deși îi spusese Maicii Sale că încă nu a venit vremea Lui, adică timpul în care El să săvârșească minuni.

Știm deja continuarea. Trecând peste cererea lui Iisus de a nu se amesteca în treburile celor rămași fără vin, Maica Domnului le spune nuntașilor: „Faceți totul cum vă va spune El” (Ioan 2; 5). Iar Iisus preface apa în vin.

Acest ajutor îl putem primi prin mijlocirea ei. De aceea biserica o numește grabnică ajutătoare. Dar, pe de o parte, dacă extrapolăm cuvintele ei: „Faceți totul cum vă va spune El”, vedem că e calea cea mai clară spre mântuire.

Să putem face în lume tot ce ne spune Iisus Hristos și să putem în toate să îi spunem lui Dumnezeu ca Fecioara Maria: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul Tău!” e tot ce trebuie să facă un om ca să ajungă la sfințenie. Să fie în slujba Domnului și să împlinească poruncile Lui.

Prin câteva cuvinte simple, care arată ce fel de credință avea ea, Fecioara Maria ne devine o adevărată sfătuitoare, un model și o mijlocitoare, vrednică de preacinstire din partea noastră, a celor care știm că ea nu a fost o simplă femeie, ci Născătoare de Dumnezeu.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md