Opinii și Editoriale

Adresare catre comunistii deputati

E cunoscuta istoria ideii de constituire a RASS Moldoveneasca. Figurile mai importante ale acestui proces erau Mihail Frunze, Grigore Kotovski si Pavel Tkacenko. Marea problema era cum sa i se numeasca limba – romana sau moldoveneasca. Nu se stie care a fost parerea lui Frunze, insa in 1925, fiind ministru al Apararii al URSS, e internat fortat in spital pentru o simpla interventie medicala. De acolo n-a mai iesit. Persoane cu titlu academic afirma ca Frunze in autobiografie e scris roman, asa cum ii numea Lenin pe toti moldovenii din Rusia.

In 1859, istorica Moldova, ca stat de multe secole, si-l alege pe Alexandru Ioan Cuza ca Domnitor. Tot in acel an si-l alegeri ca Domnitor si Muntenia. Existau doua state, doua divane, doua administratii si un singur Domnitor. Si abia in 1862 deputatii Moldovei si ai Munteniei voteaza pentru crearea unui singur Stat, numit Romania, cetatenii – romani, iar limba lor comuna – romana. Astfel, din 1862, moldovenii de jure devin si romani. Asta a decis si poporul istoricului Stat Moldovenesc.

De unde rezulta ca orice moldovean, oriunde s-ar afla, e si roman, si limba i-i romana. Orice comunist, cand afirma ca e moldovean si nu e roman, face un pacat. Care erau motivele decesului lui Frunze e dificil a le descifra. Acest pacat al dumneavoastra este enorm: opt ani de guvernare tot insistati ca orice moldovean nu e roman si limba lui nu e romana, ci moldov´neasca. Moldoveanul din localitatea lui de bastina e moldovean, dar exteriorul acesteia, este in mod legal si roman. Acesta nu-i singurul dumneavoastra pacat. Ma voi opri inca la doua.

Se prabuseste URSS si lagarul socialist. In Bulgaria e ales presedinte dl Stoianov, care anunta ca drumul Bulgariei e spre structurile euroatlantice. Insa pentru Bulgaria expira termenul Tratatului de prietenie si ajutor reciproc cu Rusia si dl Stoianov vine la Moscova sa-l reinnoiasca. Regretatul ziarist Listiev il scoate in vizorul ecranelor TV „Ostankino”. „Cum ati indraznit sa veniti la Moscova cand tineti sa aderati la NATO si Uniunea Europeana?”, l-a intrebat jurnalistul TV. „Eu, ca presedinte, sunt obligat sa-mi scot tara din saracie”, i-a raspuns liderul bulgar.

Asta e si pentru seful dumneavoastra, pe cand era presedinte, care pentru a fi ales din nou in 2005 declara cu glas raspicat: „Prioritatea numarul unu a Republicii Moldova este vectorul european”. Au sarit si din opozitie sa-l voteze, crezand ca dansul a luat drumul lui Stoianov. Cica unul dintre dumneavoastra a zis: „Aderarea la Uniunea Europeana inseamna unirea cu Romania” si dumneavoastra ati intors oistea la 180 grade. Ati facut o populatie polietnica – exact cum a facut Smirnov.

Acum cel de-al treilea pacat. L-ati numit pe dl Marian Lupu tradator. Ce fel de tradator e el, revenind la Matca adevarului si devenind adeptul caldelor vanturi ce bat in Lume, cautand sa ajute a corecta gravele dumneavoastra erori? Dl Lupu necesita a fi laudat. Dumneavoastra cu ura patologica ii mai declinati pe dl Mihai Ghimpu si mai ales pe Dorin Chirtoaca, primar general al Chisinaului. Barbatii de varsta dumneavoastra s-ar cere sa se bucure si sa-i ajute pe cei mai tineri ce vin in urma, avand dreptul si la alte pareri. Sa ma credeti: o lume intreaga nu-i in stare sa perceapa motivele de care va conduceti…

E o chestiune delicata in ceea ce priveste cine sunt tradatorii. Dumneavoastra celor de aici ati cautat sa le ingustati drumul spre carturarie, nu ati avut grija sa-si perfectioneze limba etc. Ati cautat sa faceti un zid berlinez intre frati. Ce v-as recomanda eu, un transnistrean cu o varsta inaintata? Sa va marturisiti la catedrala pacatele, sa cereti cu matanii Marelui Dumnezeu iertare si apoi dumneavoastra sa demonstrati asta votand, si personal Voronin, ca domnul Lupu sa fie ales Presedinte al RM. Faceti acest firesc gest pentru a salva marginea noastra de neam, care de secole nu poate sa se salveze de atata injosire, genocid fizic si intelectual. Se cere a manifesta omenie crestina.

Acad. Petru Soltan

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *