Actualitate

Adresarea Alinei Zotea către Guvernul Austriei

Președintele Parlamentului Andrian Candu a pledat, la întâlnirea cu deputații austrieci, pentru creșterea ponderii investițiilor și capitalului austriac în țara noastră, mulțumind, totodată, pentru suportul acordat Republicii Moldova pe diferite dimensiuni.

„Suntem în transformări pe diferite dimensiuni. Prioritatea noastră este ca Republica Moldova să devină membru UE atunci când va fi pregătită. Vom face față tuturor provocărilor cu care ne confruntăm pentru a recupera încrederea cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare. Avem voință politică și punem mai presus interesele cetățenilor și nu pe cele înguste de partid", a declarat Andrian Candu.

Speakerul a anunțat că a agreat cu Prim-ministrul Pavel Filip elaborarea unei noi foi de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru următoarea jumătate de an. Documentul include circa 60 de acțiuni, măsuri și angajamente, cu termene clare de implementare și instituții responsabile pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere.

Membrii grupului de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Parlamentului Republicii Austria au mai avut o întrevedere cu deputații din Grupul de prietenie din cadrul Parlamentului de la Chișinău.

Președinta Grupului de prietenie, Alina Zotea a menționat că, anul acesta, marcăm 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-austriece și cu acest prilej, în premieră, Grupul de prietenie Republica Moldova – Austria se află în țara noastră.

„Mulțumim Guvernului Austriei pentru menținerea Republicii Moldova în lista statelor prioritare pentru asistență austriacă în cadrul Programului de Dezvoltare a Cooperării al Guvernului Austriei, în domenii importante precum buna guvernare, consolidarea capacităților instituționale, învățământul profesional, aprovizionarea cu apă etc. Pe parcursul anilor, cu suportul asistenței austriece au fost realizate peste 34 proiecte, în valoare de cca 29,5 mln euro", a spus deputata.

La rândul său, Președintele Grupului de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Parlamentului Republicii Austria, Robert Lugar a reiterat interesul Austriei pentru Republica Moldova, inclusiv pe filiera parlamentară, prin transmiterea bunelor practici și experiențe în domeniile prioritare de dezvoltare ale țării. Parlamentarul a precizat că Austria urmărește cu atenție evoluțiile înregistrate de Republica Moldova.

Deputații austrieci s-au întâlnit și cu membrii Comisiei politică externă și integrare europeană. Președinta Comisiei, Valentina Buliga a informat parlamentarii despre realizările Republicii Moldova în parcursul său european. Discuțiile au vizat și evoluțiile în regiunea transnistreană, relațiile cu Federația Rusă, cu țările Uniunii Europene, NATO, OSCE etc.

Deputații din Austria s-au interesat de reformele demarate în țară, inclusiv cea din domeniul învățământului, securitatea energetică, securitatea socială a cetățenilor, precum și lupta cu corupția.

Pe parcursul zilei, delegația Parlamentului Austriei are prevăzute întâlniri cu reprezentanții fracțiunilor și grupurilor parlamentare.

Grupul de prietenie cu Republica Moldova din cadrul Parlamentului Republicii Austria efectuează o vizită în Republica Moldova, în perioada 3-6 iulie 2017. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *