Artă

Adrian Moraru, artistul cosmopolit

Şi-a făcut studiile la Liceul republican de arte plastice „Igor Vieru” din capitală în anii 1991-1998. În 2003 absolvă Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, secţia pictură, iar patru ani mai târziu devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova. Din 2009 este lector la AMTAP, Catedra pictură. În cadrul aceleiaşi instituţii îşi susţine şi studiile masterale în domeniul artelor.

Adrian Moraru îşi atestă creativitatea printr-un debut precoce, începând cu 1993 participă activ la diverse expoziţii de grup şi personale. Astfel, reuşeşte ca în acest răstimp să devină o prezenţă de rezonanţă atât în mediul artistic de la noi, cât şi în cel din afară, îndeosebi în ţările europene şi SUA. Lucrările sale se regăsesc în colecţii private din Moldova, România, Rusia, SUA, Elveţia, Germania, Spania, Portugalia, Ucraina, Franţa, Belgia, Italia, Japonia şi China. Pare logic, aşadar, ca în palmaresul său să se regăsească numeroase premii şi distincţii, printre cele mai importante fiind Diploma Academiei Europene de Artă din Bruxelles, Belgia, Diploma de merit a Centrului Internaţional din New York, SUA, precum şi altele. Este membru al Asociaţiei Artiştilor Profesionişti „Salmagundi Art Club”, New York, SUA.

După recenta sa personală de la Strasbourg, deschisă pe durata celei de-a 22-a sesiuni a Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa, tânărul plastician ţinteşte alte obiective artistice. La sfârşitul lunii mai va participa în cadrul unei tabere de creaţie la Râşnov, România. Aici vor fi prezenţi artişti din şapte ţări europene, care vor lua parte la o serie de activităţi artistice – ateliere de lucru, pictură şi grafică. Aceasta va culmina cu organizarea unei expoziţii comune.

Întors de doi ani din Statele Unite ale Americii, Adrian a adus cu sine experienţa de acolo, dar şi visul american, pe care îl trăieşte „cu mare artă” şi în Moldova. „De acolo am luat anumite tehnici şi concepte pe care am încercat să le transpun aici şi pe care le împart cu studenţii mei de la Academia de Arte”, ne mărturiseşte visător artistul. El remarcă însă că America rămâne a doua sa patrie, pe care o vizitează de câte ori are ocazia. „În această vară voi merge la părinţii mei, care locuiesc în SUA, mi-i dor de ei, de amici şi de necuprinsele străzi ale New Yorkului. La fel de mult doresc să fac o escapadă şi în zona de vest a Americii”, ne-a spus autorul. Pentru el călătoriile reprezintă o sursă inepuizabilă de inspiraţie pe baza căreia poate reda mozaicul culturilor lumii.

Şi deoarece este pasionat de studierea anatomiei umane, pictorul intenţionează ca viitoarea sa personală să fie una atipică şi mai îndrăzneaţă ca de obicei. De aceea genericul acesteia va fi „Portretele prietenilor mei”… de pe Facebook – o diversitate de „chipuri culese din reţea”. „În fiecare lună aleg câte un model dintre amicii mei de pe reţeaua de socializare şi intenţionez să adun vreo 30 de portrete. Îi aleg pe cei apropiaţi atât din ţară, cât şi de peste ocean, iar asta pentru a da expoziţiei o notă mai cosmopolită”.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *