Actualitate

Adunarea Nord-Irlandeză a fost dizolvată, urmează alegeri legislative anticipate pe 2 martie

Secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, a convocat scrutinul după demisia vicepremierului Martin McGuinness, un politician veteran al Partidul naționalist nord-irlandez Sinn Fein.

McGuinness a acuzat Partidul Unionist Democratic (DUP), formațiunea rivală al cărei lider Arlene Foster deține funcția de prim-ministru, că nu respectă spiritul acordului politic de împărțire a puterii.

Arlene Foster a fost implicată în așa-numitul scandal ‘bani pentru cenușă’, o schemă energetică controversată în legătură cu care se desfășoară în prezent o anchetă și care i-ar putea costa pe contribuabilii nord-irlandezi aproape 500 milioane de lire sterline (609 milioane de dolari).

După demisia lui McGuinness, Sinn Fein a refuzat să desemneze un succesor, declanșând astfel o criză. În Irlanda Nord, guvernarea funcționează pe baza împărțirii puterii între prim-ministru și viceprim-ministru.

Această structură de tandem a fost creată prin acordul de pace din 1998, care a pus capăt oficial deceniilor de violențe între catolici și protestanți în Irlanda de Nord.

AGERPRES.RO 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *