IT&CSănătate

Aerul condiționat – când e bun, când e rău

Dar, în afară de confort, aerul condiţionat reprezintă un plus şi pentru sănătate. Cardiacii şi bătrânii pentru care o zi caniculară este o ameninţare reală pot trece cu succes peste această provocare dacă stau într-un loc răcit cu aer condiţionat.

Medicii ne recomandă să ne petrecem măcar câteva ore pe zi în locuri prevăzute cu aer condiţionat, cum sunt mallurile, clădirile de birouri, bibliotecile, hypermarketurile etc.

Cum să-ţi răcoreşti casă fără aer condiţionat

Foarte util este şi aerul condiţionat din maşină, având în vedere că într-o zi foarte însorită, tablă încinsă a autourismului ridică temperatura dinăuntru cu multe grade.

Este singură metodă de a preveni insolaţia şi celelalte probleme asociate căldurii. În zonele care se confruntă frecvent cu valuri de caniculă, aerul condiţionat salvează vieţi în fiecare zi.

Dar căldură nu este singurul duşman pe care îl ţine la distanţă aerul condiţionat. Dacă ai un aparat prevăzut cu filtru scapi şi de poluare, praf, polen, astfel că poţi să ţii la distanţă alergiile, crizele de astm şi bolile respiratorii asociate poluării.

Aerul condiţionat are şi pericole, mai ales dacă aparatul nu este întreţinut cum se cuvine

Este posibil să te alegi cu o răceală de la aerul condiţionat, dar nu din cauza curentului, cum ne-am obişnuit să credem, ci din cauza microorganismelor care se strâng în aparat. Poţi face gripă, răceală şi alte infecţii ale tractului respirator, otita, dar şi boală legionarului, un tip de pneumonie declanşată de bacteria Legionella care iubeşte aparatele de aer condiţionat. Bacterii, viruşi, ciuperci – într-un aparat de aer condiţionat poţi să găseşti toată gama de patogeni.

Rinită, faringită, amigdalita şi alte infecţii ale tractului respirator superior sunt frecvente pentru că aerul condiţionat produce un mediu rece şi uscat, ideal pentru viruşii răcelii. Mucoasa nazală uscată este mai sensibilă în faţă atacurilor, deci ai mari şanse să răceşti dacă nu îngrijeşti cum se cuvine aparatul de aer condiţionat. Desigur, cei mai expuşi acestui risc sunt copiii şi bătrânii.

Tot din cauza aerului uscat vor avea probleme cei care suferă cu sinusurile. Acestea devin mai vulnerabile în faţă inflamatiilor, infecţiilor şi iritanţilor. Soluţia: foloseşte un spray nazal cu soluţie salina sau un umidificator care îţi va proteja şi pielea împotriva uscăciunii excesive.

O altă problema este temperatura pe care o obţii cu ajutorul aerului condiţionat. Venind din caniculă de afară ai tendinţa să setezi aparatul pe o temperatura mult prea joasă, iar diferenţa această este periculoasă, putând duce la şoc termic, mai ales la copii.

Temperatura ideală pe care să setezi aerul condiţionat este cu câteva grade mai mică decât cea de afară şi în niciun caz mai jos de 24-25 de grade Celsius.

Mituri despre aerul condiționat

Folosirea în exces şi mai ales a unor aparate de aer condiţionat care nu sunt bine întreţinute prezintă un pericol pentru sănătate. Astfel, este posibil să te alegi cu o răceală de la ele, dar nu din cauza curentului, cum se crede în mod obişnuit, ci din cauza microorganismelor care se strâng în aparat (bacterii, viruşi, ciuperci, într-un aparat de aer condiţionat poţi să găseşti toată gama de patogeni). Poţi face gripă şi alte infecţii ale tractului respirator, otita, dar şi boli mai puţin cunoscute, scrie totb.ro.

“Se consideră că una dintre cauzele paraliziei faciale Bell (periferică, la nivelul unei semifete) ar putea fi expunerea la aer condiţionat”, spune dr. Sandra Alexiu. “De asemenea, se poate induce fibromialgia (afecţiune medicală cronică, ce se caracterizează prin durere difuza şi sensibilitate în muşchi şi ţesutul moale)”.

Aer condiţionat mobil. Ce trebuie să ştii despre un astfel de aparat

De asemenea, sporii ciupercilor (de exemplu Candida) se pot găsi cantonaţi în orificiile aparatelor de aer condiţionat neintretinute corect. Sindromul Raynaud (sindromul mâinilor şi picioarelor reci), dermatită a frigore, pot fi la rândul lor declanşate de aerul condiţionat, consideră specialiştii.

Aerul rece şi uscat afectează nu doar sinusurile, spre exemplu, ci şi tenul. “Aerul condiţionat poate determina <>, dar şi uscarea accentuată a pielii, motiv pentru care se va evita la pacienţii cu piele uscată (spre exemplu cei care au sindromul Sjogren)”, spune dr. Sandra Alexiu.

Sunt însă şi alte probleme legate de folosirea nepotrivită sau în exces a aerului condiţionat: acesta poate fi un „declanşator” pentru durerile de orice fel sau, pe de altă parte, aparatele pot fi supărătoare prin nivelul crescut şi constant de zgomot.

Probleme în maşină? E posibil

Aerul condiţionat este extrem de util în maşini, în zilele călduroase, când tablă încinsă a autoturismului ridică temperatura dinăuntru cu multe grade. Însă şi în acest caz este obligatoriu că aparatele să fie bine întreţinute şi cu filtrele curăţate. Altfel, pot apărea probleme din cauza microorganismelor care se înmulţesc şi care pot duce la apariţia unor probleme de respiraţie pentru persoanele din interiorul maşinii.

Specialiştii de la Louisiana State Medical Center au identificat nu mai puţin de opt tipuri diferite de mucegaiuri în 22 din 25 de maşini analizate. Ceea ce este un procent foarte mare.

Pe de altă parte, aparatele care au filtre proaste sau care nu sunt bine întreţinute pot duce la apariţia bacteriei “Legionella pneumophila”, care cauzează o infecţie pulmonară gravă, numită “legioneloza” (sau “boală legionarilor”). Bacteria supravieţuieşte în mediul acvatic sau umed, în special în apă condensată din sistemele de climatizare sau conductele de distribuţie a apei, în mediul urban.

Dr. Sandra Alexiu este însă temperată în aprecieri: „Numai expunerea la aerul contaminat cu Legionella poate produce pneumonia respectivă. Nu este cazul aparaturii individuale, ci a marilor instalaţii de aer condiţionat care utilizează recircularea aerului în clădiri cu numeroase încăperi (hoteluri, clădiri de birouri, săli de conferinţe)”.

Oricum, infecţia apare după inhalarea unor picături extrem de fine de apă contaminată. Legioneloza se manifestă prin dureri de cap, curburatura (creşterea temperaturii), dureri abdominale, diaree, tuşe seacă, febra moderată şi o stare de indispoziţie generală. Apoi, în câteva zile, febra creşte, durerile musculare şi astenia se accentuează. Pneumonia se manifestă prin durere toracică, dificultate în respiraţie şi tuşe cu expectoratie.

Pe de altă parte, s-a vorbit recent de blocarea sistemelor de aer condiţionat ale avioanelor din cauza cenusei vulcanice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *