Afacere cu imprimantă 3D, în Chișinău | Afaceri
Astăzi 19 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 17:12
Abonamente

Afaceri 26 Martie 2015, ora 08:01    Din editia print

Afacere cu imprimantă 3D, în Chișinău

Marime Font

Ne-am obișnuit deja cu aparatele de xerox și cu imprimantele. Acestea se găsesc în fiecare oficiu și la unii dintre noi – acasă. 

Dacă faptul că imaginea de pe computer se transferă pe foaie în câteva secunde nu ni se mai pare de ordinul viitorului, atunci imprimarea tridimensională abia face primii pași prin Chișinău. Patru tineri antreprenori, printre primii din capitală, au lansat recent o afacere la baza căreia stă chiar o imprimantă 3D.

Ce este o imprimantă 3D?

Obiectele realizate prin imprimarea 3D sunt, de obicei, făcute din mai multe straturi. O imprimantă 3D începe construirea obiectului cu stratul de jos, aşteaptă ca acesta să se usuce, apoi continuă în acelaşi ritm până la punctul final. Acest proces de construire în straturi diferă în funcţie de modelul de imprimantă şi în funcţie de materialele din care se realizează - metal, plastic, titan sau chiar ciocolată.

Prin imprimarea tridimensională se pot realiza mecanisme dintr-un singur proces tehnologic, fără a mai fi necesare alte procedee de asamblare după producerea acestora. Mecanisme, cum ar fi rulmenţi cu bile, lanţuri, chiar şi cutii de viteze întregi sau motoare pot fi imprimate prin această metodă.

3D Magic Makers

Eroii noștri sunt patru tineri care s-au cunoscut în cadrul unei organizații studențești tocmai în anii 2008-2009. Deși sunt foarte diferiți, îi unește dragostea față de ecologie și inovația. Virgiliu Grosu organizează programul Erasmus+ în regiunea orașului Bălți, Marina Pascari lucrează în cadrul unei bănci din capitală, Ghenadie Covalciuc își face doctoratul în Inginerie, iar Alexandru Iscenco, cu care am discutat, a studiat la Facultatea de Relații Economice Internaționale, în Chișinău, iar în Danemarca a studiat Economia protecției mediului și Resurse naturale. Toți patru sunt cofondatorii afacerii pe care au denumit-o „3D Magic Makers” (n.red.: Creatorii de magie tridimensională).

Loading...


Ideea i-a venit lui Alexandru după ce a câștigat competiția „Green talants” (n.red.: Talente verzi) și a avut ocazia de a lucra la o cercetare în Germania. Acolo, timp de trei luni, a analizat cum imprimantele 3D pot să contribuie la o dezvoltare sustenabilă a Berlinului. Astfel, în cadrul Institutului de Cercetări în Economie și Protecția Mediului, Alexandru a învățat cum se construiește și cum funcționează un aparat de acest gen.

Imprimare 3D cu ciocolată

Imprimanta (printer), pe care tinerii antreprenori o dețin, a fost cumpărată – aveau deja comenzi în așteptare. Au achiziționat-o recent, la sfârșitul lunii februarie, și au investit în ea peste 700 de euro. „Printerul acesta este considerat de nivel avansat, este primul de această generație, iar în lume sunt foarte puține”, explică Alexandru. Se pare că imprimanta de care se folosesc tinerii antreprenori este apreciată ca având cea mai bună calitate din categoria celor cu preț redus. Asta în timp ce un printer pentru începători costă aproximativ trei mii de euro. În același timp, tânărul spune că, deși aparatul pe care-l deține nu are un aspect frumos comercial, acesta operează calitativ.

Dacă primul aparat a fost cumpărat, al doilea printer deja urmează să fie asamblat de ei, iar pe cel de-al treilea aceștia vor să-l construiască de la zero. „Imprimanta de care dispunem acum folosește plasticul obișnuit sau reciclat și ghipsul. Noi ne gândim să printăm și cu ciocolată, dar e vorba de un plan mai îndepărtat”, afirmă Alexandru menționând că interesul față de cadouri personalizate din ciocolată a fost deja manifestat. Mai mult, antreprenorii planifică să organizeze și cursuri de design 3D și de utilizare a printerelor respective.

Ecologic și sustenabil până la capăt!

Tinerii au deja încheiate contracte cu câteva companii mari din capitală, dar primesc și comenzi individuale. „Persoanele care au cunoștințe în domeniul designului 3D pregătesc acasă ideea și noi doar o imprimăm. Altfel, noi aflăm care-s cerințele și elaborăm designul după sugestia comanditarului”, spune Alexandru care ne-a făcut cadou un ecuson personalizat realizat de imprimanta 3D. Acesta a fost produs în aproximativ o oră și ar costa circa 50 de lei. Totuși, conform antreprenorului, dacă e vorba de o comandă mare, prețul per unitate scade. „Avantajul imprimării 3D este prețul scăzut pentru lucruri personalizate”, afirmă Alexandru.

Fiind prieteni cu natura, tinerii folosesc plastic ecologic biodegradabil și biocompatibil, adică făcut din deșeuri de plante. „Așadar, atunci când orice obiect elaborat de printerul 3D este aruncat, el se descompune și, fiind organic, el nu dăunează – motiv pentru care acest fel de plastic este folosit și în medicină, pentru elaborarea protezelor”, ne spune Alexandru.

Deocamdată, plasticul utilizat de ei este cumpărat și are doar culorile alb și negru. Tinerii planifică să adauge la paletă culorile albastru, verde și roșu și să cumpere un reciclator de plastic, pentru a nu mai fi nevoie de alte cheltuieli.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)