Actualitate

Afacere in stil retro

Intre 20 si 30 de mii de euro – cam atat costa o masina care are o vechime de jumatate de secol. Este cam greu de crezut, dar este adevarat si am impresia ca pretul creste si in functie de ceea ce reprezinta vehiculul: pentru unii este o amintire, pentru altii – un motiv de admiratie. Mi-ar placea sa aflu ce au simtit fostii stapani ai automobilului, sa cunosc destinele lor. Si iata ca am aceasta ocazie, aici, la firma unui tanar intreprinzator care da a doua viata „istoriei pe roti”.

La cei 56 de ani, Volga 21 a inceput sa traiasca o alta poveste. Oleg, tanarul intreprinzator cu masini de epoca, a marcat viata ei, iar Volga a marcat viata lui – pare a fi o poveste de dragoste pentru ca, daca l-ati fi auzi cum vorbeste despre masina, la sigur asta ati crede.

„Eram in cautarea individualitatii, asa ca, pentru a inventa ceva nou si unic, trebuia sa-mi amintesc lucruri demult uitate, iar aceasta masina era anume acel lucru demult uitat”, imi spune Oleg. „Afacerea a prins viata in 2008, este inca un fasa, iar cele patru masini poarta in ele o istorie de jumatate de veac. Putini mai tin minte astazi ca Volga 21 apare in 1953, atunci cand moare Stalin, cand incepe o epoca de reorientare, cand a devenit mai usor sa rasufli, sa gandesti si sa zici”, povesteste interlocutorul meu.

De fapt, Volga 21 este unul din cele patru automobile pe care Oleg a reusit sa le restaureze si de la care a pornit o afacere mai putin obisnuita – afacere stil retro – care urmareste nu doar profitul ci si sansa de a pastra in viata trecutul. Cele patru modele Volga ale lui Oleg sunt astazi solicitate la diferite ceremonii – nunti, intalniri de afaceri, aniversari. Pentru placerea de a merge la volanul lor, oamenii sunt gata sa plateasca sute si chiar mii de euro, ori cam atat costa aceasta placere – nici mai mult, nici mai putin de 20 de euro pe ora.

„De obicei, oamenii inchiriaza masina pentru minimum patru-cinci ore. Sunt cazuri cand comanda si cate trei-patru masini si astfel te pomenesti ca, in zece ore cat le ia sa-si faca cheful, ma aleg cu un venit bun”, imi explica Oleg. L-am intrebat pe patron cum reactioneaza oamenii la aceste masini si daca le solicita.

Zambeste si spune cu mandrie ca se intampla ca tinerii sa-si amane chiar ziua nuntii daca masinile retro sunt ocupate pentru data initial stabilita. Mirii care doresc sa faca o plimbare la volanul Volgai sunt instruiti de Oleg cu doua-trei zile inainte, deoarece sistemul de control asupra acestor masini este totusi un pic altfel. La una din nunti, povesteste Oleg, tatal miresei s-a apropiat de masina, a privit-o indelung si, cu lacrimi in ochi, i-a multumit mesterului pentru ca a pastrat-o. Se pare ca prea multe amintiri il legau pe batran de aceasta masina…

La inceput, Oleg era doar cel care conducea automobilul in care-i plimba pe tinerii insuratei. Mai tarziu i-a venit ideea de a interveni in programul de calatorie al mirilor, inventand diferite situatii hazlii, care sa transforme calatoria intr-o adevarata aventura. La ultima nunta, de exemplu, impreuna cu pasagerii, au inscenat un caz de pana: mirele la volan, iar mireasa impingea masina. Va imaginati reactia trecatorilor care au luat in serios situatia bietei mirese!

Revenind la cel mai dificil aspect al afacerii – restaurarea vechilor masini – Victor, mecanicul si partenerul de afaceri al lui Oleg, imi spune ca aceasta munca migaloasa dureaza cam trei luni. „Piesele sunt aduse din Rusia si Ucraina, iar in ultimul timp este tot mai greu sa faci rost de ele. Volga a devenit un automobil destul de solicitat si preturile s-au majorat respectiv. Toate piesele sunt originale si ajung sa coste de la cateva zeci la cateva sute de euro.

Restaurarea presupune un efort colosal. Schimbam absolutul totul si uneori ramane doar forma si numarul de inmatriculare”, povesteste Victor. La elaborarea unui nou design lucreaza circa zece persoane, desi sunt inca foarte multi cei care intervin pe parcurs. Oleg a avut chiar ideea de a-i fotografia pe toti impreuna, dar inca nu i-a reusit”, spune Victor.

L-am intrebat pe Oleg daca este gata sa vanda macar una din aceste capodopere. S-a gandit indelung si, intr-un final, m-a surprins zicand „Da”. Insa a precizat: „Da, insa nu inainte de a ma convinge ca tipul o cumpara nu in scopuri comerciale, ci pentru o placere personala. Si sa promita ca va fi atent cu masina”. Masinile lui Oleg sunt calauzele prezente prin epocile trecute. Iar asta place oamenilor. Drum bun!

Ilinca Zara, studenta la anul III,
FJSC, USM

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *