Actualitate

„Afacerea Golunov”, emblematică pentru Rusia

CNN observă că asităm la o rară răsturnare de situație. Acum, întrebarea pentru unii ruși este dacă să sărbătorească sau să-și mențină energia pentru proteste.

Și Los Angeles Times remarcă faptul că situația este extrem de neobișnuită într-o țară în care sistemul judiciar are o rată de condamnare de aproape 99%, iar funcționarii de la toate nivelurile sunt rareori făcuți responsabili pentru actele lor.

Golunov a fost arestat la 6 iunie și acuzat de trafic de droguri pe scară largă – o acuzație despre care el și suporterii săi au spus că fusese fabricată, drept represalii pentru investigațiile sale.

De-a lungul anilor, articolele sale au vizat zeci de oficiali și oameni de afaceri. Anchetele sale recente au examinat schemele de corupție care implică membri ai familiei unui viceprimar al Moscovei și cel puțin doi ofițeri de nivel înalt din cadrul sucursalei moscovite a Serviciului Federal de Securitate.

Susținătorii lui Golunov cred că cineva a decis să se răzbune și să pună capăt investigațiilor sale prin crearea unui caz care să-l arunce în spatele gratiilor.

În mod tradițional spun experții – Kremlinul le dă ofițerilor de securitate de nivel inferior libertatea de a întreprinde astfel de acțiuni, fără teama de a fi trași la răspundere.

The Guardian reamintește că renunțarea la acuzații a venit după o manifestare fără precedent a solidarității din partea jurnaliștilor ruși și a personalităților culturale, care au făcut presiuni masive asupra Kremlinului.

Trei mari ziare ruse au difuzat luni, în apărarea jurnalistului, pagini apropiate identice. Arestarea a fost văzută ca un moment de răscruce pentru mass-media independentă din Rusia.

Mii de oameni ar fi urmat să participe miercuri, la Moscova, la un miting împotriva arestării lui Golunov. Proteste au avut loc anterior în Moscova și alte orașe rusești, precum și în fața ambasadelor ruse din Europa și Statele Unite, scrie ziarul britanic.

În Franța, Le Monde observă că acest pas înapoi, însoțit de demiterea a doi generali de poliție, este fără precedent în Rusia, unde acuzatul este aproape întotdeauna vinovat, unde forțele de securitate nu dau înapoi, unde statul nu se retrage și, mai presus de toate, nu-și lasă trupele pradă mulțimii.

Recent însă, autoritățile au fost nevoite să se retragă în fața mulțimii care protesta față de proiectul unei uzine de reciclare a gunoiului din regiunea Arkhangelsk sau în cazul intenției ridicării unei catedrale la Ekaterinburg.

Afacerea Golounov este cu mult mai emblematică. Optimiștii ar dori să vadă în aceasta mai mult decât o retragere tactică a statului și semnul unor schimbări mai profunde. Printre susținătorii care au demonstrat în fața sediului poliției din Moscova, unii oameni au declarat că au venit să-și apere "o anumită idee de libertate". Alții ar vrea să transforme protestul într-un punct de plecare pentru o mișcare mai largă.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *