Actualitate

Afacerea „Heroina”. Duelul „Savca vs. Gurbulea” capătă amploare

Corneliu Savca: „Am să cer procuraturii să-l tragă la răspundere pe Gurbulea!”

În dimineaţa de 20 martie 2008, însoţitorul meu Cernit Murat, care mă ajuta în chestiuni de serviciu din proprie dorinţă şi în mod legal, m-a anunţat că poliţia rutieră a depistat droguri. Am dar indicaţii subalternilor mei să verifice informaţia, apoi m-am deplasat la MAI, unde l-am informat pe Papuc. Treptat, eram informat despre creşterea cantităţii, iar când i-am raportat lui Papuc că e vorba de 200 de kilograme, el a rămas şocat. El parcă s-a bucurat la început, dar mai târziu mi s-a părut speriat. Cel mai speriat era la ora patru, când mi-a spus că trebuie să transmit materialele procuraturii şi să nu mă mai ocup de caz. „E indicaţia preşedintelui”, a punctat el. I-am spus că am suspiciuni, căci, pe parcursul zilei, mai mulţi colegi de la SIS şi de la MAI m-au informat că în acest caz ar putea fi implicat şi Gurbulea. Mai târziu, am fost informat că procuratura se pregăteşte să mă învinuiască pe mine de comiterea infracţiunii.

După ce Omar Boztepe, celălalt turc care era în microbuz, a dispărut, am solicitat Serviciului grăniceri să-l oprească. Ulterior am aflat că a plecat prin Transnistria. Trecerea unui cetăţean străin prin segmentul transnistrean îmi pare imposibilă, fără sprijinul unor persoane influente de la Chişinău, care se temeau ca el să nu fie reţinut. Culmea e că Boztepe şi Kaya Selih, presupusul lider al grupării, au fost daţi în căutare internaţională tocmai peste şapte luni, la insistenţele mele în faţa instanţei.

Eu am ajuns la faţa locului pe la 11. Erau de faţă vreo 40 de colaboratori. Ei au confirmat în instanţă că noi nu i-am impus să ascundă ceva, aşa cum au inventat procurorii. Există probe suficiente pentru a demonstra că procurorii n-au dorit să găsească infractorii. Au trecut doi ani, dar nici până azi nimeni n-a cercetat descifrările de pe mobilul, rămas în microbuzul cu heroină, al lui Omar Boztepe. Dar acest lucru ar putea dezlega enigma.

Pe Karalar Murat, şoferul microbuzului, îl cunosc de când lucram în Serviciul combaterea şederii ilegale a străinilor. El are un bar în Chişinău şi, în interese de serviciu, treceam pe acolo. Dar în acea zi el nu m-a sunat. Multe „probe” din dosar sunt falsificate. În ziua capturării, la 8.42 şi puţin mai târziu, conform descifrărilor, am primit două sms-uri de la Ruslan Ţopa despre cantitatea tot mai mare a heroinei, dar procurorii au indicat că mesajele au ajuns la şase dimineaţa, încercând să demonstreze că eu ştiam totul, dar am tăcut. A fost audiat, dar fără traducător, şi un arab care a lucrat în barul lui Karalar, ceea ce i-a permis procurorului Cociu să scrie tot ce vrea: că arabul mă vedea în bar atunci când se aduceau fasole, că aveam discuţii ascunse cu Karalar etc. Dar când s-a prezentat în instanţă, arabul a declarat că cele scrise de procuror nu corespund afirmaţiilor sale. Cociu era în panică.

Acest sistem groaznic, reinstaurat în 2001, este practic identic cu cel stalinist, cu excepţia condamnărilor la moarte – cine nu era convenabil pentru Putere, era încarcerat imediat. Nu cred în vina lui Papuc. El n-a întreprins nici o acţiune, nu a făcut nici o declaraţie. Nu suntem rude, nici prieteni. Dar el a procedat ca un fricos. Eu am văzut foarte puţini bărbaţi mai fricoşi decât Papuc. Poate, doar Gurbulea… Dacă poliţia ar fi avut vreun interes aici, la volanul microbuzului s-ar fi aflat un poliţist, pe care nimeni nu avea să-l verifice. Dar Gurbulea, dacă a semnat rechizitoriul unui dosar plin de falsuri, este şi el complice.

Numai eu eram gata să merg până la urmă, pentru a găsi infractorii şi asta i-a speriat şi m-au băgat la puşcărie. Mai ştiu că sacii cu droguri trebuia să fie duşi la un depozit din Vatra, de unde o firmă din Criuleni urma să-i transporte, împreună cu o cantitate mai mare de fasole, în Olanda. Această firmă nici n-a fost verificată de procurori. E ceva ieşit din comun! La cazul „Heroina” numai noi am lucrat câteva ore, în rest – toţi au arătat cu degetele spre noi. Am să cer oficial procuraturii ca Gurbulea, Cociu şi ceilalţi, inclusiv persoane din SIS, să fie pedepsiţi. Aţi văzut mâinile judecătorului care ne-a condamnat? Ele tremurau. Aşa cum numirile judecătorilor se făceau numai cu acordul lui Reşetnicov, iar uneori – şi al lui Gurbulea, în aceşti judecători mai persistă frica… Dar timpul va confirma ce s-a întâmplat, chiar dacă s-au şters multe urme.

Valeriu Gurbulea: „Prieten cu Papuc, Savca a crezut că pentru el nu există legea!”

Defăimătoare, pline de răutate, aberante şi chiar răzbunătoare sunt declaraţiile lui Savca, care încearcă să dea o altă tentă problemei. Dar e un lucru cert că turcii, când au fost reţinuţi, l-au sunat imediat pe Cernit Murat, care nu l-a anunţat despre aceasta pe Gurbulea sau pe Reşetnicov, dar anume pe Savca. Dacă nu mă înşel, ulterior am primit informaţii din Germania că Cernit are probleme cu legea, fiind acuzat de trafic de droguri. În continuare, Savca, conform declaraţiilor poliţiştilor de la comisariat, şi-a trimis subalternii care au încercat să scoată cu orice preţ microbuzul de sub controlul grupului operativ. Când experţii au deschis un sac, oamenii lui Savca le-au spus să-şi ia sacul, dar să le dea lor maşina cu restul încărcăturii. Anume Savca şi Moiseev au cerut insistent colaboratorilor de poliţie să elibereze microbuzul. Am înţeles că poliţiştii au fost şi agresaţi, şi ameninţaţi, după probele din dosar.

Se spune că Cernit era agentul lui Savca, dar există suspiciuni că el a fost făcut agent doar pentru a justifica legăturile dintre ei. Anterior, cineva dintre lucrătorii operativi a început să-l prelucreze pe Cernit, dar a fost chemat de Papuc, care i-a spus: „Lasă-l în pace!”. A fost un truc pentru a-l scoate de sub orice prelucrare operativă din partea altor colaboratori.

Ei au încercat să spună că au lucrat pe acest dosar, dar când am solicitat dosarul de la MAI, în el nu era absolut nimic. Nu se indica nici faptul că Savca a fost informat de Cernit. Dosarul a nimerit la procuratură, după ce SIS a furnizat informaţii despre unele bănuieli vizavi de comportamentul lui Savca şi al subalternilor săi. Procuratura a fost foarte corectă, a întreprins toate măsurile şi n-a încercat să lucreze în favoarea cuiva. Chiar să fi vrut să dirijeze mişcarea drogurilor, procuratura nu are resursele poliţiei: de transportare, de reambalare, scoatere etc. Procuratura lucrează în birouri, nu pe trasee.

Nu pot să spun nimic despre implicarea lui Papuc, dar asemenea operaţiuni nu pot fi făcute de capul lor. Trebuie să fie o protecţie înaltă. Şi nu noi protejăm drumurile şi lucrul operativ, ci poliţia. Savca se subordona lui Papuc şi tot ministerul ştie despre relaţiile strânse dintre ei. Beneficiind de această relaţie, Savca a crezut că pentru el nu există lege. Şi aceasta ştiu toţi ofiţerii MAI.

În privinţa orei la care Savca a primit sms-urile, au fost solicitate răspunsurile oficiale. Iar angajaţii barului lui Karalar au menţionat că Savca avea legături permanente cu acesta, că acolo erau aduse fasole în saci, însă niciodată nu se preparau. Şi firma din Criuleni a fost verificată. Am făcut percheziţie la depozit, am interogat persoanele care au pregătit pentru încărcare lotul de fasole, am făcut interpelări şi în Olanda. Am semnat rechizitoriul atunci când cauza penală a fost trimisă în judecată. Cât priveşte Silih şi Boztepe, există alt dosar, la care se lucrează împreună cu SIS, pe faptul introducerii heroinei prin contrabandă. Boztepe era suspect din start, iar restul – din momentul când erau stabiliţi.

Principala idee a acestor afirmaţii murdare este de a îndrepta atenţia opiniei publice de la achitarea lor. Este un truc vechi – ca să nu fie gălăgie pe un caz, se comandă o gălăgie de alternativă. Multe persoane iniţiate râd, vorbind despre sumele plătite pentru eliberarea lui Savca şi a celorlalţi, dar eu nu pot să arunc învinuiri, neavând argumente. Tot ce spune el sunt absurdităţi şi nu-i fac cinste. Mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieşi la suprafaţă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *