Astăzi 14 Iulie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:48
Abonamente

Actualitate 9 Martie 2020, ora 08:02

Afacerea „preoțească” cu terenuri la Trușeni. Bugetul local a pierdut circa 1,6 milioane de euro / VIDEO

Marime Font

Un teren public cu suprafața de aproape 800 de ari din centrul comunei Trușeni, suburbie a Capitalei, a ajuns gratuit în posesia unui om de afaceri, în urma unei scheme în care este implicată biserica și reprezentanți ai autorității publice. Terenul a fost împărțit în loturi mai mici, destinate construcțiilor, iar în prezent acestea sunt vândute cu circa 2.000 de euro pentru un ar. Noul proprietar ar urma să se căpătuiască cu cca 1,6 milioane de euro, bani care ar fi putut să ajungă în bugetul local, dacă se organiza o licitație publică, așa cum prevede legea. Cazul a fost investigat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice după ce a fost sesizat pe Harta Corupției.

Terenul școlii, cedat pentru „nevoile bisericii”

Terenul cu suprafața de 0,7919 hectare a aparținut până în anul 2008 școlii medii din localitate, fiind destinat pentru desfășurarea diferitelor lecții practice în aer liber. La data de 9 octombrie 2008, Consiliul comunal Trușeni a retras, prin decizia nr. 27/1, terenul respectiv din posesia instituției de învățământ.

Prin aceeași decizie, Consiliul comunal atribuie terenul respectiv preotului Andrei Secrii, parohul bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Trușeni. Terenul este atribuit „pentru construcția caselor de locuit ale cetățenilor care vor ceda loturile personale de pământ pentru lărgirea terenului aferent bisericii din satul Trușeni și construirea unui azil pentru bătrâni”.


În document se arată că decizia a fost luată după ce a fost examinată informația primarului de atunci al comunei Trușeni, Mihai Secrieru, dar și o adresare a Mitropolitului Moldovei și a Chișinăului, Vladimir, precum și una de la parohul Andrei Secrii.

Terenul comunității, înregistrat pe numele preotului

Loading...


Câteva luni mai tărziu, la 23 decembrie 2008, Andrei Secrii și preoteasa Nina Secrii primesc de la Primăria Trușeni titlul de autentificare a dreptului deținătorului de teren. Soții Secrii au devenit concomitent și proprietari ai unui drum, „cale de acces”, cu suprafața de 0,1049 ari.

De atunci au trecut aproape 12 ani, iar pe terenul respectiv nu s-a construit nimic, nici pomină de case pentru enoriași sau de azil pentru bătrâni. 


Foto: CIJM

Implicarea cumătrului

În octombrie 2019, în plină campanie electorală pentru alegerea administrației locale, Andrei și Nina Secrii au vândut terenul unei persoane fizice. Contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat la 7 octombrie 2019 cu Corneliu Gușanu. Acesta locuiește în Chișinău, soția sa este originară din Trușeni, iar numele său figurează în calitate de administrator sau fondator în mai multe firme. Corneliu Gușanu, susțin mai mulți locuitori din Trușeni, ar fi nașul de cununie al fiicei lui Andrei Secrii, aceasta fiind căsătorită cu un preot care slujește la o altă biserică din Trușeni. Preotul Secrii a evitat să ne spună clar dacă este rudă cu Gușanu, dar recunoaște că au făcut mai multe acțiuni împreună pentru biserică: „Eu sunt neam cu tot satul. Am botezat, am cununat”.

După efectuarea tranzacției, Corneliu Gușanu apelează la serviciile firmei de proiectări GeoCadGrup din Taraclia, care, timp de o o săptămână, elaborează proiectul prin care terenul este separat în 11 loturi cu destinația „pentru construcții”. Proiectul de formare prin separare a bunurilor imobile noi este semnat de Corneliu Gușanu, iar alături apare ștampila Primăriei Trușeni și o semnătură, fără să fie indicat cui aparține.

La 23 octombrie 2019, Secția verificare și recepția lucrărilor cadastrale din cadrul Agenției Servicii Publice a dat aviz pozitiv și a înregistrat cele 11 terenuri pentru construcție în baza de date cadastrale.

Fostul teren public, scos la mezat, cu câte 2.000 de euro pentru un ar

După înregistrarea la Agenția Servicii Publice, terenurile trecute pe numele lui Gușanu au fost scoase la vânzare la prețul mediu de 2.000 de euro pentru un ar. Gușanu a apelat la serviciile firmei imobiliare Axa Imobil care a plasat anunțuri pe diferite portaluri de anunțuri, în care se arată că terenul se află în centrul satului, locul este pitoresc și liniștit, iar pe alături trece conducta de gaze, apeductul și sistemul de canalizare. Pentru un teren cu suprafața de șapte ari agentul imobiliar a indicat prețul de 18,5 mii de euro, dar ni s-a spus că există loc pentru negocieri.

Și Corneliu Gușanu a plasat anunțuri privind terenurile din Trușeni. Acesta a indicat prețul de 15 mii de euro pentru șapte ari. Solicitat la telefon de reporterii portalului Anticoruptie.md, care s-au prezentat drept potențiali cumpărători, Corneliu Gușanu, la fel, și-a lăudat marfa și a spus că este gata să mai cedeze. Întrebat dacă totul este legal și dacă în calitate de eventuali cumpărători nu vom avea probleme, afaceristul ne-a dat asigurări că ne va prezenta acte că proprietatea îi aparține legal.

După ce ne-am prezentat că suntem jurnaliști, Gușanu ne-a declarat că el nu știe nimic și că altcineva s-a ocupat de „afacere”.

Azilul de bătrâni rămas doar pe hârtie

Parohul Andrei Secrii ne-a comunicat că biserica a fost afectată grav de alunecările de teren, fiind reconstruită din nou, cu ajutorul sponsorilor, inclusiv din afara țării. Printre donatori se regăsesc oameni de bună credință din Australia și Brazilia.

Cât privește construcția azilului, preotul s-a cam încurcat în declarații. „Azilul cela de bătrîni trebuia să-l facă Patriarhia Braziiei și a Portugaliei. Dar dacă episcopul cela a decedat, s-a terminat totul”, a fost primla versiune a parohului Secrii. A doua e că foștii angajați ai administrației locale nu au eliberat în termen documentele pentru construire: „Cei de la Primărie au întins-o ani de zile cu documentele”. Cea de a trea versiune a parohului a fost că sponsorii s-au răzgândit după ce au văzut că nu există apeduct și sistem de canalizare: „Au văzut că apă nu-i, canalizare nu-i, și s-a terminat totul”. Andrei Secrii mai afirmă că de fapt construcția azilului pe terenul oferit de Primăria nu a fost ceva obligator. „Acest lot a fost dat bisericii ca să-l gestionăm cum vrem. Am împrumutat bani pentru pictură, iar când nu am putut să-i întoarcem, am dat terenul”, a declarat preotul.

Corneliu Gușanu i-ar fi împrumutat preotului Secrii o sumă mare de bani din care s-au achitat lucrările de pictura de pe pereții interiori ai bisericii. Pentru că parohia nu a avut bani să-i returneze lui Gușanu datoria, s-a decis să-i fie cedat terenul, mai spune preotul: „Nu s-a mai îmbogățit, nici nu poate omul vinde terenurile să-și scoată cel puțin o parte din bani”, a precizat Secrii.

Andrei Secrii susține că cei din administrația publică locală cunosc despre afacerea cu fostul teren al școlii: „Primăria vrea să ne ajute, dar nu are bani. Așa că ne ajută și ei cum pot”.

Întrebat de ce nu au fost oferite terenuri pentru construcție enoriașilor care și-au cedat gospodăriile pentru extinderea bisericii, preotul Secrii a spus că unora le-au fost cumpărate case, iar alții și-au donat gospodăriile fără ca să ceară ceva în schimb.

Casă demolată fără acordul proprietarilor

În același timp, o văduvă cu trei copii luptă de mai mulți ani în instanță pentru a-i fi restituit prejudiciul cauzat de Andrei Secrii. Femeia a locuit împreună cu soțul lângă biserică. Ea povestește că acesta consuma alcool și o bătea, din care cauză femeia s-a văzut nevoită să plece pentru o perioadă la rudele ei din Strășeni. Când a aflat despre decesul soțului, femeia a revenit să-l înmormânteze. Ea spune că preotul Secrii ar fi alungat-o și i-a demolat casa, invocând că soțul ei ar fi donat bisericii întreaga gospodărie.

 


Andrei Secrii susține însă că a făcut doar lucruri frumoase pentru comunitatea creștină din Trușeni și că are în localitate mulți dușmani printre anumiți reprezentanți ai partidelor politice, care ar încerca să-l folosească în anumite scopuri. „Orice lucru bun este ispitit”, a spus parohul.

Administraia locală se dă cu spatele la gard

Angajații Primăriei Trușeni neagă implicarea lor în afacerea cu terenul școlii și încearcă să dea vina pe fostul inginer cadastral, decedat de mai mulți ani. Lilia Alexei, inginerul cadastral al Primăriei Tușeni, ne-a declarat că nu a știut nimic până nu demult, atunci ea nu activa și nu are nicio atribuție.

Mihai Secrieru, fost primar al comunei Trușeni, susține că cedarea fostului teren al școlii parohului s-a făcut în conformitate cu legea, dar este indignat că succesorii săi nu au avut grijă ca terenul să fie folosit conform destinației. „Intenția părea a fi nobilă. A fost scrisoare și din partea lui mitropolitului Vladimir. Au spus că este și investitorul pentru construcția azilului, paremi-se că din Portugalia. A fost decizia Consiliului. Eu nu mai sunt primar din 2011. Am auzit că au încercat să-i ia acest teren, dar până la urmă i l-au lăsat. Știți cum e, părintelui toți îi sărută mâna. Acuma am auzit și eu că preotul face în biserică reclamă pentru terenurile celea, că le vinde”, ne-a declarat fostul edil.

Iurie Madan, consier local de Trușeni, consideră că o parte din vină ar putea să o poarte și unii reprezentanți ai administrației locale, fără de care nu ar fi fost posibilă realizarea schemei lui Secrii. „Mai mulți locuitori nu dispun de apeduct, nu este finalizat sistemul de canalizare, cu acești bani s-ar fi făcut mai multe lucruri bune pentru localitate, iar unii funcționari au închis pur și simplu ochii la această fărădelege”, ne-a spus alesul local.

Stela Muteanu, ajunsă primăriță în scrutinul electStela Muteanu, ajunsă primăriță în scrutinul electoral din 2019, din partea PUN, ne-a declarat că nu a știut despre acest caz, dar a promis că o să verifice faptele.

 


Peste puțin timp după ce a discutat cu echipa CIJM, Stela Munteanu a fost surprinsă în biserică în timp ce îl felicita cu ocazia zilei numelui pe preotul Andrei Secrii. Primărița a avut doar cuvinte de laudă pentru preot.

Întrebată după o pauză de două luni ce a întreprins pentru elucidarea cazului, Stela Munteanu a putut doar să ne spună că faptele urmează încă a fi verificate de către comisia de urbanism.

Edila se află la primul său mandat. În campania electorală din toamna trecută, aceasta a fost susținută de către fostul primar din partea PDM, Ion Apostol, dar și de către preotul Andrei Secrii.

Secrii a fost și un susținător al lui Ion Apostol, iar împreună cu Stela Munteanu, care pe atunci era directoare a Casei de Cultură, l-a susținut și pe Constantin Țuțu la alegerile parlamentare din februarie 2019.

Poziția Mitropoliei: „Este inadmisibil”

Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei și a Chișinăului, a declarat că aude pentru prima dată de un astfel de caz care, în opinia sa, este inadmisibil. „Nu am știut nici despre cazul de la Trușeni și nici n-am mai auzit de așa ceva la noi. Ne vom autosesiza, vom verifica și dacă se va adeveri vom lua măsurile necesare”, a spus Cheibaș.

Ce spun experții

Solicitați de reporterii CIJM, mai mulți experți consideră că acest caz ar trebui să fie cercetat sub aspect penal și că schema ar fi fost imposibilă de implementat fără aportul unor funcționari publici.

„Nu-mi închipui cum de nu au observat cei de la cadastru, unde s-a uitat notarul? Toți funcționarii implicați, într-o măsură mai mare sau mai mică, sunt responsabili de cele întâmplate. Unii poate că într-o măsură mai mare și decât preotul. Cred că ține de competența Procuraturii”, ne-a declarat Stela Pavlov, expertă în cadrul organizației Juriștii pentru Drepturile Omului.

 

Lilia Ioniță, expertă în cadrul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, la fel, consideră că acest caz ar trebui cercetat de organele de drept. „La prima vedere, pare a fi vorba despre o schemă de sustragere a bunului public. Fără a investi măcar un leu, au devenit proprietarii unui teren de milioane. Este regretabil că în loc să se ocupe de mirenii săi, de cele sfinte, un preot se ocupă cu așa scheme”, a spus Ioniță.

„Nici nu pot să comentez. Desigur, e regretabil. Cred că ține sută la sută de competența procurorilor”, a decarat Olga Diaconu, coordonatoare de proiecte în cadrul Agenției pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.

 


Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei media „Creșterea gradului de conștientizare a corupției în domeniul achizițiilor publice”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul National Endowment for Democracy.

anticoruptie.md


 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:48

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

 Letea este unul dintre puținele sate deltaice în care este păstrată arhitectura tradițională. Localitatea parcă este desprinsă din poveștile copilăriei noastre. Casele au tencuială albastră și garduri vopsite cu aceeași culoare, acoperișul locuințelor este din stuf, iar...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:35

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

 Apele Dunării, care se scurg în Marea Neagră, formează cea mai mare mare și mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării găzduiește peste 300 de specii de păsări precum și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele lacuri și mlaștini ale sale.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 14 Iulie 2020, ora: 12:53

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Irina Nechit: – Dragă Liviu Ioan Stoiciu (LIS), ce i se întâmplă unui scriitor după ce promite că nu va mai publica nicio carte? LIS: În cazul meu, retras – au trecut aproape trei ani de când am anunțat că nu mai public nici o carte „fiindcă n-am...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 14 Iulie 2020, ora: 12:15

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

 Ingrediente 1 ceapa 1 ardei gras 1/2 morcov 2 dovlecei tineri 300 gr ciuperci champignon 300 gr rosii pasate sare 1 lingura ulei piper negru macinat 1 foaie de dafin rozmarin uscat 2 catei de usturoi

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 11:40

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Amabasadorul Ciprului la București a fost găsit mort în locuința sa. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă în care cercetează împrejurările în care a avut loc decesul.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 11:36

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

 Medicii trag un semnal de alarmă după ce insectele au început să se înmulțească mult mai rapid din cauza temperaturii ridicate. Din ce în ce mai mulți pacienți spun că au fost mușcați sau că sunt afectați de alergii.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 14 Iulie 2020, ora: 11:31

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

 După ce a emis câteva ordine provizorii de înghețare, o instanță din Cipru a respins cererea soției lui Vlad Plahotniuc, Oxana Childescu, de a fi desemnată singura beneficiară a unor venituri din vânzarea unui iaht și a unei proprietăți spaniole. În timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 14 Iulie 2020, ora: 10:09

Esti COOL şi dacă vorbeşti corect Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"...

Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"... Din editia print

● „să aibe” Prezentatoarea unei emisiuni despre arhitectură şi decoraţiuni interioare a spus: Trebuie să aibe două intrări. De ce nu e corect?

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 10:08

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 14 Iulie 2020, ora: 10:07

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 Iulie 2020, ora: 10:06 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 Iulie 2020, ora: 10:06

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 09:57

VIDEO / Și-a lăsat BMW-ul în mijlocul străzii, timp de 10 minute, ca să-și ia o cafea

VIDEO / Și-a lăsat BMW-ul în mijlocul străzii, timp de 10 minute, ca să-și ia o cafea

Un tânăr cu un autoturism BMW înmatriculat în Vrancea a uitat de orice regulă de circulație și a lăsat mașina pe Calea Victoriei din București ca să-și ia o cafea.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 14 Iulie 2020, ora: 09:51

690 de MILIOANE de oameni suferă de foame, iar pandemia ar putea împinge alte zeci de milioane în foamete cronică

690 de MILIOANE de oameni suferă de foame, iar pandemia ar putea împinge alte zeci de milioane în foamete cronică

 Agenţiile ONU au estimat că aproape 690 de milioane de oameni - aproape 9% din populaţia lumii - au suferit de foame anul trecut. Numărul reprezintă o creştere cu 10 milioane faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 şi este cu aproape 60 de milioane mai mare decât în 2014.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 14 Iulie 2020, ora: 08:57

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Oameni buni, am decis sa întind o mână de ajutor, prin crearea acestei strângeri de fonduri, familiei actorului (regizorului, profesor de Arta Actorului) Vald Ciobanu sperând în acest fel să facilităm modalitățile de transmitere a banilor pentru cei aflați...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 14 Iulie 2020, ora: 08:36

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 14 IULIE 2020. Punct de cotitură pentru zodii

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 14 IULIE 2020. Punct de cotitură pentru zodii

 Soarele face opozitie cu Jupiter in Capricorn, marcand un punct de cotitura major. Jupiter si Pluto sunt strans legati de pandemia Covid-19, iar 14-15 iulie marcheaza o borna importanta. Este timpul sa iti faci o imagine de ansamblu asupra ultimelor sase luni si sa decizi cea mai buna cale...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Iulie 2020, ora: 08:18

„Lupul paznic la oi”. Cine este personajul cu reputație negativă care repară grădinițele din Chișinău

„Lupul paznic la oi”. Cine este personajul cu reputație negativă care repară grădinițele din Chișinău

Peste 100 de milioane de lei urmează să cheltuie în acest an Primăria Chișinău pentru reparația capitală sau parțială a grădinițelor din municipiu. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Iulie 2020, ora: 08:14 de Alecu Reniță

Sperietoarea care îl poate salva pe Dodon

Sperietoarea care îl poate salva pe Dodon Foto: simbol

Toţi cei care au încercat în ultimii 7-8 ani să abordeze în spaţiul public alte subiecte de importanţă majoră decât Plahotniuk erau etichetaţi ca oamenii oligarhului. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Iulie 2020, ora: 08:02

PAS va decide la sâmbătă dacă va semna moțiunea de cenzură inițiată de Platforma DA

PAS va decide la sâmbătă dacă va semna moțiunea de cenzură inițiată de Platforma DA

Partidul Acțiune și Solidaritate va decide la sfârșitul săptămânii dacă va semna moțiunea de cenzură împotriva actualului Guvern, inițiată de Platforma DA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Iulie 2020, ora: 07:55

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN Din editia print

Primar „socialist”: Suntem un grai, o națiune, suntem români!

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Iulie 2020, ora: 19:40

VIDEO Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)