Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 13 Noiembrie 2018
Abonamente

Actualitate 30 Ianuarie 2018, ora 08:01    Din editia print

AFACERI DE PLĂCERE: Patru specii noi de fericire iute și multicoloră

Marime Font

Un chișinăuian cultivă peste 200 de soiuri de ardei din toată lumea, de mii de ori mai iuți decât cei obișnuiți.  

Acum trei ani, TIMPUL scria despre afacerea îndrăzneață cu mirodenii la ghiveci a lui Sergiu Țurcanu. Însă nimeni nu știa pe atunci că, pe lângă plantele aromatice, pe care le creștea, protagonistul nostru ascundea și un secret, pe care acum, cu acordul său, îl vom scoate la iveală. De mai bine de șase ani, bărbatul a decis să cultive și ardei ornamentali la ghiveci sau în seră. Astăzi, el are în colecția sa sute de soiuri de ardei de toate formele și culorile. Deși această pasiune este mai degrabă una pentru suflet și nu s-a transformat într-o afacere, Sergiu Țurcanu speră că va reuși într-un final să-i intrige pe moldoveni să descopere gustul unic al ardeilor.

Chiar dacă afară este un ger năprasnic, mica seră a lui Sergiu Țurcanu te vrăjește prin multitudinea de culori, forme și arome ciudate. Proaspăta pasiune, de a mânca iute, l-a făcut să descopere și să crească 200 de soiuri de ardei. „N-am fost niciodată un consumator de iute. Dar după absolvirea Facultății de Economie, am urmat studiile de masterat în România, după care am făcut un doctorat în Turcia. Ulterior, am lucrat în mai multe țări din Asia: China, Coreea și Hong Kong. Acolo m-am îndrăgostit de mâncarea lor picantă”, relatează bărbatul.

Moldovenii cultivă o singură specie de ardei din cele 31 existente

Spre deosebire de mulți moldoveni care fac tot posibilul pentru a pleca la muncă și a se stabili cu traiul în străinătate, pe Sergiu Țurcanu l-a adus în Moldova dorul de casă. Nu a venit cu mâinile în buzunar, ci cu o parte din plantele aromatice pe care le adora. Ardeii însă nu i-a târât cu el de peste nouă mări și nouă țări, ci i-a descoperit întâmplător, când era deja acasă. A studiat mai întâi subiectul în cauză și a aflat că în lume există circa 31 de specii de ardei, dintre care se cultivă doar cinci. „Moldovenii cultivă doar o singură specie - „Capsicum Annum” -, care include soiuri ca ardeii grași, ardeii kapia, gogoșarii, ardeii iuți și toate speciile ornamentale de ghiveci”, explică agricultorul, care crește exclusiv alte patru specii noi pentru țara noastră.


Prima este „Capsicum Baccatum”, din care fac parte soiuri de ardei foarte gustoși, cum ar fi, de exemplu, Bishops Hat. Cea de a doua, „Capsicum Chinense”, este caracterizată prin ardei foarte iuți, ca Habanero și Carolina Reaper, considerat a fi cel mai iute ardei din lume. A treia specie este „Capsicum Pubescense” - sunt ardei din munții Anzi, rezistenți la frig, și care fac fructe mai mari, mai suculente și mai iuți decât alte specii. Și ultima specie nouă care crește în serele lui Sergiu Țurcanu este „Capsicum Florescence”, din care cel mai popular soi este Tabasco.

Crește ardei de toate culorile posibile

Dacă acum are ardei din toate cele cinci specii, inițial, Sergiu Țurcanu a pornit de la cultivarea ardeilor micuți, care pot fi cultivați la ghiveci. Mai întâi a descoperit accidental cel mai răspândit soi în lume, Bishops Hat, care nu e o noutate nici pentru R. Moldova. „Ardei de acest fel puteți vedea și prin gospodăriile noastre. Nu sunt foarte iuți, dar, în schimb, sunt delicioși. Li se mai spune clopoței, doar că oamenii nu cunosc ce sunt și cum se folosesc”, spune agricultorul.

Și doar după ce s-a îndrăgostit iremediabil de aceste plante, Țurcanu a făcut comandă, din străinătate, de mai multe soiuri. Astfel a adus și la noi un ardei Habanero - o varietate foarte cunoscută, dar și extrem de iute. „Dacă un ardei iute pe care moldovenii obișnuiesc să-l consume are între 2000 și 5000 de unităţi Scoville (instrumentul de măsurare a iuţimii ardeilor - n.red.), Habanero are între 150 și 350 de mii de unități Scoville”, atenționează Sergiu Țurcanu.

De obicei, protagonistul nostru cumpără semințe din Finlanda, pentru că acolo există o comunitate mai mare de crescători de plante iuți, însă în realitate ardeii săi sunt din toate colțurile lumii. Cele peste două sute de soiuri pot fi deosebite chiar și cu ochiul liber, deoarece au forme, arome, iuțimi și culori diferite. În ciuda faptului că nu a contabilizat niciodată nuanțele serelor sale, Sergiu Țurcanu susține că are ardei de toate culorile posibile: de la albi, bej, galbeni și verzi, până la maro, orange, bordo, mov sau negri. „Culorile diferă în funcție de soi și de gradul de coacere a fructului. Uneori, pe aceeași plantă, poți avea cinci-șase culori și fiecare fruct să aibă gust și iuțime diferită”, precizează el.

Ardeiul violet, născut în R. Moldova, și cel negru...

Crescătorul de ardei ne dă asigurări că lucrează și la încrucișarea acestor plante și a reușit să obțină un soi cu certificat de naștere moldovenesc. Este vorba de „ecoVazon Sangria”, o plantă perenă decorativă care formează fructe conice subțiri și alungite ce cresc în ciorchini orientați preponderent în sus și se maturizează din violet sau verde-violet în portocaliu și, spre final, devin roșii. „Toate culorile fructelor pot fi prezente pe plantă în același timp și vor fi apreciate de amatorii de iuțeală între 8 și 10. Pe lângă aceasta, mai lucrez la alte circa 50 de varietăți, dar, pentru ca un soi să poată fi definit, este nevoie de șapte ani. Mai ales că această activitate este un experiment făcut din pasiune, nu e o afacere. De aceea e nevoie de timp, iar eu, din păcate, nu le reușesc pe toate”, concretizează interlocutorul nostru, în timp ce ne îndeamnă să gustăm fructe iuți.

Cu toate acestea, recunoaște chiar el, nu va uita niciodată ziua în care a gustat unul dintre cei mai iuți ardei din lume, Black Naga. Din câte ne-a explicat el, la majoritatea ardeilor iuțeala se simte în palatul gurii, adică în gât, pe limbă sau pe buze, dar la ardeii Chinense, peste 10-15 minute după ce ai simțit iuțeala în palatul gurii, o va mângâia și la stomac. În general, potrivit agricultorului, ardeiul trebuie consumat întreg, dacă vrei să-i simți cu adevărat iuțeala, care se află la originea fructului, unde cresc semințele. Or, în ziua în care s-a decis să guste un Black Naga, Sergiu Țurcanu a mușcat o jumătate din el, i-a simțit gustul, l-a descris ca pe un ardei Chinense, iar după 15 minute, când a văzut că se simte bine, a mâncat și cealaltă jumătate. „Atunci mi-am dat seama că este cel mai iute ardei, pe care l-am simțit vreodată în palatul gurii, dar peste 15 minute am văzut că n-am pățit nimic și am plecat în oraș. După alte 15 minute, am simțit o durere foarte acută la stomac, care, practic, m-a doborât. Cu greu am ajuns la prima cafenea și am cerut de la chelner un pahar cu lapte, știind că lactatele pot stinge cel mai iute senzația de iuțeală”, își amintește Țurcanu.

Fericiții mănâncă ardei

Afaceristul de suflet sau de plăcere, oricum ar vrea să-și zică el, ne mai asigură că nimeni nu a murit din cauza că ar fi consumat prea mult ardei. Prin urmare, nu vorbim de o plantă periculoasă. El sugerează că iuțeala nu este un gust, ci o senzație falsă, care nu se produce la nivel olfactiv, ci în creier. Realmente, ardeii sunt benefici pentru sănătate, deoarece consumul lor crește nivelul de endorfină - hormonul fericirii, iar gustul bucatelor devine mult mai intens, după cum au demonstrat cercetările științifice. „Cu cât mai mult ardei consumați, cu atât mai fericiți sunteți!”, conchide protagonistul nostru.

Sergiu Țurcanu crește ardei proaspeți la ghiveci, prepară și uleiuri, praf iute și conserve din aceste plante. Rezultatul muncii sale, precum și semințele, le împarte gratis prietenilor, dar și altor oameni, care preferă să mănânce bucate picante. Poftă bună tuturor! 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:57

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:04

Vor ca în Parlament să fie cu 40 de deputați mai puțin. Democrații au anunțat astăzi ca în ziua alegerilor parlamentare ar putea avea loc și un referendum. Alegătorii vor fi întrebați dacă vor ca în Legislativ să fie 61 de deputați, în loc de 101 cum sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 20:44

Mai multe instituții media din Moldova au promovat un fals despre introducerea vizelor, fapt care a obligat treprezentanții Parlamentului European să reacționeze și să dezmintă acest fals.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 18:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:19

Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova. Declaraţia aparţine europarlamentarului roman Andi Cristea, care susţine că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Noiembrie 2018, ora: 17:11

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:33

Partidul Democrat din Moldova a găsit soluțiile ca să fie majorate și salariilor și pentru medicii plătiți prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și nu de la bugetul de stat. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat marți, la briefingul săptămânal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:44

Democrații vor să consulte opinia alegătorilor despre posibilitatea retragerii mandatului de deputat și reducerea numărului parlamentarilor

Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:35

Șofer agresiv, încătușat pe loc de poliție / VIDEO

Un șofer care s-a pus în poară cu poliția a fost încătușat pe loc și dus la sector.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Pensiile mai mici de limita de existență pentru vârstnici vor fi majorate de la începutul anului viitor. Subiectul a fost discutat la ședința de astăzi a Partidului Democrat din Moldova. Liderul PDM, a declarat la briefingul susținut după ședință că astfel de majorări vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:06

Portalul Newsmaker, instituţie media afiliată trustului controlat de raiderul Veaceslav Platon, a fost prins cu minciuna. Acesta a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de circulație fără vize în UE pentru moldoveni, făcând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:00

Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în drum spre Strasbourg pentru a participa la anunțarea deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul său, a declarat pe 13 noiembrie că nu i s-a permis să plece din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:50

În ultimele trei săptămâni, prețul petrolului marca Brent a scăzut abrupt cu circa 14% şi a coborât deja sub nivelul de 70 de dolari pentru un baril şi se apropie de cota 69 de dolari, arată datele de la bursele internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:48

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la procesul de îmbătrânire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 08:28

Fuga capitalului din Rusia A CRESCUT de trei ori în acest an

În perioada ianuarie-octombrie 2018, ieșirile de capital din Rusia au ajuns la 42,2 miliarde de dolari, adică de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Noiembrie 2018, ora: 08:01

La 13 noiembrie 1594, creditorii turci din Bucureşti au fost ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul. Mihai Viteazu, fost stolnic al curţii lui Mihnea Turcitul şi ban al Craiovei, în timpul domniei lui Alexandru cel Rău, a devenit voievod al Ţării Româneşti în septembrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:55

flash Descoperire ÎNFIORĂTOARE la Nisporeni. Cadavrul unui bărbat, găsit într-un şanţ de pe marginea drumului

Descoperire înspăimântătoare în oraşul Nisporeni. Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un şanţ de pe marginea drumului, ieri, în jurul orei 20.00, de către un trecător. Speriat, acesta a sunat la serviciul unic 112. Imediat, la locul incidentului s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:50

Fâşia Gaza a cunoscut luni până târziu în noapte o escaladare bruscă a tensiunii, armata israeliană ripostând faţă de lansarea a sute de rachete palestiniene, în cadrul unor ostilităţi ce reînvie spectrul unui nou conflict în enclavă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:43

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian loveşte România şi ne pregătim de o vreme ca de început de iarnă. Temperaturile vor scădea până la pragul îngheţului, chiar şi în timpul zilei. Pe creste va fi viscol, iar în sudul ţării ar putea apărea primii fulgi de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2018, ora: 04:42

HOROSCOP 13 NOIEMBRIE. Cad în sfârșit bani din cer pentru nativii unei zodii!

Horoscop zilnic 13 noiembrie. Află ce ți-au hărăzit astrele pentru ziua de marți.

( ) Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 13 Noiembrie 2018, ora: 00:50

Statul acesta, creat prin anii ’90 ai secolului trecut, este ca o fată mare, care ba vrea să se mărite, ba nu vrea, ba-i îndrăzneață, ba-i prea timidă. Și așa, ani de ani, nu se mai mărită și… nici nu știi cum poate rămâne fată bătrână. Apoi, vai de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)