Astăzi 25 Mai 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 17:42
Abonamente

Actualitate 30 Ianuarie 2018, ora 08:01    Din editia print

AFACERI DE PLĂCERE: Patru specii noi de fericire iute și multicoloră

Marime Font

Un chișinăuian cultivă peste 200 de soiuri de ardei din toată lumea, de mii de ori mai iuți decât cei obișnuiți.  

Acum trei ani, TIMPUL scria despre afacerea îndrăzneață cu mirodenii la ghiveci a lui Sergiu Țurcanu. Însă nimeni nu știa pe atunci că, pe lângă plantele aromatice, pe care le creștea, protagonistul nostru ascundea și un secret, pe care acum, cu acordul său, îl vom scoate la iveală. De mai bine de șase ani, bărbatul a decis să cultive și ardei ornamentali la ghiveci sau în seră. Astăzi, el are în colecția sa sute de soiuri de ardei de toate formele și culorile. Deși această pasiune este mai degrabă una pentru suflet și nu s-a transformat într-o afacere, Sergiu Țurcanu speră că va reuși într-un final să-i intrige pe moldoveni să descopere gustul unic al ardeilor.

Chiar dacă afară este un ger năprasnic, mica seră a lui Sergiu Țurcanu te vrăjește prin multitudinea de culori, forme și arome ciudate. Proaspăta pasiune, de a mânca iute, l-a făcut să descopere și să crească 200 de soiuri de ardei. „N-am fost niciodată un consumator de iute. Dar după absolvirea Facultății de Economie, am urmat studiile de masterat în România, după care am făcut un doctorat în Turcia. Ulterior, am lucrat în mai multe țări din Asia: China, Coreea și Hong Kong. Acolo m-am îndrăgostit de mâncarea lor picantă”, relatează bărbatul.

Moldovenii cultivă o singură specie de ardei din cele 31 existente

Spre deosebire de mulți moldoveni care fac tot posibilul pentru a pleca la muncă și a se stabili cu traiul în străinătate, pe Sergiu Țurcanu l-a adus în Moldova dorul de casă. Nu a venit cu mâinile în buzunar, ci cu o parte din plantele aromatice pe care le adora. Ardeii însă nu i-a târât cu el de peste nouă mări și nouă țări, ci i-a descoperit întâmplător, când era deja acasă. A studiat mai întâi subiectul în cauză și a aflat că în lume există circa 31 de specii de ardei, dintre care se cultivă doar cinci. „Moldovenii cultivă doar o singură specie - „Capsicum Annum” -, care include soiuri ca ardeii grași, ardeii kapia, gogoșarii, ardeii iuți și toate speciile ornamentale de ghiveci”, explică agricultorul, care crește exclusiv alte patru specii noi pentru țara noastră.

Loading...


Prima este „Capsicum Baccatum”, din care fac parte soiuri de ardei foarte gustoși, cum ar fi, de exemplu, Bishops Hat. Cea de a doua, „Capsicum Chinense”, este caracterizată prin ardei foarte iuți, ca Habanero și Carolina Reaper, considerat a fi cel mai iute ardei din lume. A treia specie este „Capsicum Pubescense” - sunt ardei din munții Anzi, rezistenți la frig, și care fac fructe mai mari, mai suculente și mai iuți decât alte specii. Și ultima specie nouă care crește în serele lui Sergiu Țurcanu este „Capsicum Florescence”, din care cel mai popular soi este Tabasco.

Crește ardei de toate culorile posibile

Dacă acum are ardei din toate cele cinci specii, inițial, Sergiu Țurcanu a pornit de la cultivarea ardeilor micuți, care pot fi cultivați la ghiveci. Mai întâi a descoperit accidental cel mai răspândit soi în lume, Bishops Hat, care nu e o noutate nici pentru R. Moldova. „Ardei de acest fel puteți vedea și prin gospodăriile noastre. Nu sunt foarte iuți, dar, în schimb, sunt delicioși. Li se mai spune clopoței, doar că oamenii nu cunosc ce sunt și cum se folosesc”, spune agricultorul.

Și doar după ce s-a îndrăgostit iremediabil de aceste plante, Țurcanu a făcut comandă, din străinătate, de mai multe soiuri. Astfel a adus și la noi un ardei Habanero - o varietate foarte cunoscută, dar și extrem de iute. „Dacă un ardei iute pe care moldovenii obișnuiesc să-l consume are între 2000 și 5000 de unităţi Scoville (instrumentul de măsurare a iuţimii ardeilor - n.red.), Habanero are între 150 și 350 de mii de unități Scoville”, atenționează Sergiu Țurcanu.

De obicei, protagonistul nostru cumpără semințe din Finlanda, pentru că acolo există o comunitate mai mare de crescători de plante iuți, însă în realitate ardeii săi sunt din toate colțurile lumii. Cele peste două sute de soiuri pot fi deosebite chiar și cu ochiul liber, deoarece au forme, arome, iuțimi și culori diferite. În ciuda faptului că nu a contabilizat niciodată nuanțele serelor sale, Sergiu Țurcanu susține că are ardei de toate culorile posibile: de la albi, bej, galbeni și verzi, până la maro, orange, bordo, mov sau negri. „Culorile diferă în funcție de soi și de gradul de coacere a fructului. Uneori, pe aceeași plantă, poți avea cinci-șase culori și fiecare fruct să aibă gust și iuțime diferită”, precizează el.

Ardeiul violet, născut în R. Moldova, și cel negru...

Crescătorul de ardei ne dă asigurări că lucrează și la încrucișarea acestor plante și a reușit să obțină un soi cu certificat de naștere moldovenesc. Este vorba de „ecoVazon Sangria”, o plantă perenă decorativă care formează fructe conice subțiri și alungite ce cresc în ciorchini orientați preponderent în sus și se maturizează din violet sau verde-violet în portocaliu și, spre final, devin roșii. „Toate culorile fructelor pot fi prezente pe plantă în același timp și vor fi apreciate de amatorii de iuțeală între 8 și 10. Pe lângă aceasta, mai lucrez la alte circa 50 de varietăți, dar, pentru ca un soi să poată fi definit, este nevoie de șapte ani. Mai ales că această activitate este un experiment făcut din pasiune, nu e o afacere. De aceea e nevoie de timp, iar eu, din păcate, nu le reușesc pe toate”, concretizează interlocutorul nostru, în timp ce ne îndeamnă să gustăm fructe iuți.

Cu toate acestea, recunoaște chiar el, nu va uita niciodată ziua în care a gustat unul dintre cei mai iuți ardei din lume, Black Naga. Din câte ne-a explicat el, la majoritatea ardeilor iuțeala se simte în palatul gurii, adică în gât, pe limbă sau pe buze, dar la ardeii Chinense, peste 10-15 minute după ce ai simțit iuțeala în palatul gurii, o va mângâia și la stomac. În general, potrivit agricultorului, ardeiul trebuie consumat întreg, dacă vrei să-i simți cu adevărat iuțeala, care se află la originea fructului, unde cresc semințele. Or, în ziua în care s-a decis să guste un Black Naga, Sergiu Țurcanu a mușcat o jumătate din el, i-a simțit gustul, l-a descris ca pe un ardei Chinense, iar după 15 minute, când a văzut că se simte bine, a mâncat și cealaltă jumătate. „Atunci mi-am dat seama că este cel mai iute ardei, pe care l-am simțit vreodată în palatul gurii, dar peste 15 minute am văzut că n-am pățit nimic și am plecat în oraș. După alte 15 minute, am simțit o durere foarte acută la stomac, care, practic, m-a doborât. Cu greu am ajuns la prima cafenea și am cerut de la chelner un pahar cu lapte, știind că lactatele pot stinge cel mai iute senzația de iuțeală”, își amintește Țurcanu.

Fericiții mănâncă ardei

Afaceristul de suflet sau de plăcere, oricum ar vrea să-și zică el, ne mai asigură că nimeni nu a murit din cauza că ar fi consumat prea mult ardei. Prin urmare, nu vorbim de o plantă periculoasă. El sugerează că iuțeala nu este un gust, ci o senzație falsă, care nu se produce la nivel olfactiv, ci în creier. Realmente, ardeii sunt benefici pentru sănătate, deoarece consumul lor crește nivelul de endorfină - hormonul fericirii, iar gustul bucatelor devine mult mai intens, după cum au demonstrat cercetările științifice. „Cu cât mai mult ardei consumați, cu atât mai fericiți sunteți!”, conchide protagonistul nostru.

Sergiu Țurcanu crește ardei proaspeți la ghiveci, prepară și uleiuri, praf iute și conserve din aceste plante. Rezultatul muncii sale, precum și semințele, le împarte gratis prietenilor, dar și altor oameni, care preferă să mănânce bucate picante. Poftă bună tuturor! 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 17:42

Ion Chicu a avut o întrevedere cu Ambasadorul României: „Am tot respectul și admirația pentru poporul român”

Ion Chicu a avut o întrevedere cu Ambasadorul României: „Am tot respectul și admirația pentru poporul român”

Stimați Prieteni! Astăzi am avut o întrevedere cu Excelența Sa Domnul Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 16:11

ZI NEAGRĂ - 11 oameni au murit de la COVID-19 într-o SINGURĂ ZI. +54 de cazuri NOI de coronavirus

ZI NEAGRĂ - 11 oameni au murit de la COVID-19 într-o SINGURĂ ZI. +54 de cazuri NOI de coronavirus

Astăzi, 25 mai, în Republica Moldova au fost confirmate 54 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 8 în Transnistria. 53 cazuri cu transmitere locală și 1 caz de import (Federația Rusă).

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Mai 2020, ora: 14:16

Cine sunt cei trei români care au condus (sau conduc) R. Moldova și au fost votați de Igor Dodon sau PSRM

Cine sunt cei trei români care au condus (sau conduc) R. Moldova și au fost votați de Igor Dodon sau PSRM

„Totodată, consider că trebuie să fim echilibrați. Nu avem nimic împotriva României. România este partenerul nostru strategic, este partenerul comercial nr.1. Ce-i drept, frate-i frate, dar fiecare stăpân la el acasă”, a spus Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 25 Mai 2020, ora: 13:36

Criza politică din Rusia şi Unirea Basarabiei cu România

Criza politică din Rusia şi Unirea Basarabiei cu România Din editia print

În timp ce trupele române obțineau victorii importante în Primul Război Mondial, armata rusă se descompunea

( ) Citeşte tot articolul

Sport 25 Mai 2020, ora: 13:23

„Mi-am vândut medalia pentru a-mi cumpăra cocaină.” Mărturii tulburătoare, după ce drogurile i-au runiat cariera: „M-au distrus!”

„Mi-am vândut medalia pentru a-mi cumpăra cocaină.” Mărturii tulburătoare, după ce drogurile i-au runiat cariera: „M-au distrus!”

„Mi-am vândut medalia de la Campionatul Mondial al Cluburilor pentru a-mi cumpăra cocaină. Mi-a ajuns două zile”, povesteşte un fost fotbalist de la Sao Paulo pentru presa din ţara natală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 12:25

VIDEO incredibil / Au tras din Kalașnikov în plină zi. Reglări de conturi mafiote la Moscova

VIDEO incredibil / Au tras din Kalașnikov în plină zi. Reglări de conturi mafiote la Moscova

Schimb de focuri ca în filme în mijlocul zilei la Moscova. Două grupări s-au împușcat în centrul orașului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 11:58

R. Moldova plătește de 3 ori mai mult pentru gazele livrate de Gazprom decât statele din Europa

R. Moldova plătește de 3 ori mai mult pentru gazele livrate de Gazprom decât statele din Europa

Prețul spot la gazele naturale pe piața europeană a ajuns la doar 34-45 de dolari pentru o mie de metri cubi. În același timp Republica Moldova achită un preț de aproape trei ori mai mare pentru gazele livrate de Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Mai 2020, ora: 11:23

O mamă face apeluri disperate la autorități pentru a-și salva fiul. Ministerul Sănătății nu se grăbește să vină în ajutor

O mamă face apeluri disperate la autorități pentru a-și salva fiul. Ministerul Sănătății nu se grăbește să vină în ajutor Foto: simbol

Unui copil de 7 ani care suferă de o maladie rară i-au rămas medicamente doar pentru o săptămână, ca să supraviețuiască, iar responsabilii de la Ministerul Sănătății spun că mai au timp pentru examinarea cazului, deoarece perioada stării de urgență nu se ia în calcul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 10:59

Guvernarea romanofobă și anti-europeana susținută de PDM a dus R. Moldova într-un război diplomatic cu România

Guvernarea romanofobă și anti-europeana susținută de PDM a dus R. Moldova într-un război diplomatic cu România

Guvernul Chicu-Dodon este la un pas de a restaura gardul de sârmă ghimpată peste Prut. Comentariul obraznic al lui Ion Chicu la adresa României, însoțit de mesajele de susținere din partea lui Dodon și Bolea, au adus Republica Moldova dacă nu în pragul unui război...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Mai 2020, ora: 10:40

Contabilitatea bate diplomația! ZECI de ani de relații bilaterale cu Romania sterși de Ion Chicu prin declarații abuzive

Contabilitatea bate diplomația! ZECI de ani de relații bilaterale cu Romania sterși de Ion Chicu prin declarații abuzive

„Prostia este molipsitoare” spune un vechi proverb moldovenesc, iar dacă ajungi a fi înconjurat de astfel de persoane atunci nu ai nicio șansă de scăpare. Interacțiunea constantă a premierului Republicii Moldova, Ion Chicu, cu președintele Igor Dodon se pare că îi...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 25 Mai 2020, ora: 10:36

PDM încearcă să se consolideze! 10 mesaje din teritoriu: „Să facem o echipă puternică pentru țară” (VIDEO)

PDM încearcă să se consolideze! 10 mesaje din teritoriu: „Să facem o echipă puternică pentru țară” (VIDEO)

Democrații încearcă să se consolideze în teritoriu. Pe pagina oficială de Facebook a PDM, a fost plasat un video prin care o serie de consilieri locali își reiterează poziția de a rămâne membri ai formațiunii. Aceștia se declară încredințați că vor reuși să rămână „o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 10:29

BREAKING / ȘASE decese în R. Moldova din cauza COVID-19. Încă un medic a MURIT / În total 256 de persoane au murit

BREAKING / ȘASE decese în R. Moldova din cauza COVID-19. Încă un medic a MURIT / În total 256 de persoane au murit

Alte 6 persoane au fost răpuse de noul coronavirus, anunță ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Printre victime este și un medic de doar 45 de ani. Bărbatul lucra la Spitalul Raional din Comrat în calitate de medic infecționist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 09:51

Președintele „KULIOK” promite că TOATE cadrele medicale vor primi un salariu DUBLU

Președintele „KULIOK” promite că TOATE cadrele medicale vor primi un salariu DUBLU

Președintele „kuliok” a anunțat că, pe parcursul zilei de astăzi, va semna un decret prin care anul 2020 va fi declarat Anul lucrătorului medical. În contextul acestui an, șeful statului vine și cu propunerea de dublare a salariilor pentru toți lucrătorii medicali.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Mai 2020, ora: 09:29

Cele două emisfere ale creierului lui Igor Dodon

Cele două emisfere ale creierului lui Igor Dodon

Săptămâna trecută va rămâne în istorie ca „săptămâna Kuliokului”. Pentru a devia cumva atenția opiniei publice de la „kuliok”, regimul lui Dodon a aruncat în luptă toate fumigenele pe care le avea.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 25 Mai 2020, ora: 09:22

Primarul Ceban a cedat - Piața Centrală din Chișinău își va relua activitatea la 1 iunie

Primarul Ceban a cedat - Piața Centrală din Chișinău își va relua activitatea la 1 iunie

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a declarat, luni, 25 mai, la ședința on-line a serviciilor municipalității că Î.M. Piața Centrală își va relua activitatea la data de 1 iunie, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 09:16

Regimul anti-european se teme de oameni? Piețele arhipline vor fi „legale”, dar protestele cu peste 50 de oameni - nu

Regimul anti-european se teme de oameni? Piețele arhipline vor fi „legale”, dar protestele cu peste 50 de oameni - nu

Igor Dodon a anunțat că vor rămâne în vigoare doar restricțiile privind activitatea școlilor și a grădinițelor, precum și adunările cu un număr de participanți mai mare de 50 de persoane (care le-ar permite partidelor de la putere să interzică protestele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)