Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Actualitate 30 Ianuarie 2018, ora 08:01    Din editia print

AFACERI DE PLĂCERE: Patru specii noi de fericire iute și multicoloră

Marime Font

Un chișinăuian cultivă peste 200 de soiuri de ardei din toată lumea, de mii de ori mai iuți decât cei obișnuiți.  

Acum trei ani, TIMPUL scria despre afacerea îndrăzneață cu mirodenii la ghiveci a lui Sergiu Țurcanu. Însă nimeni nu știa pe atunci că, pe lângă plantele aromatice, pe care le creștea, protagonistul nostru ascundea și un secret, pe care acum, cu acordul său, îl vom scoate la iveală. De mai bine de șase ani, bărbatul a decis să cultive și ardei ornamentali la ghiveci sau în seră. Astăzi, el are în colecția sa sute de soiuri de ardei de toate formele și culorile. Deși această pasiune este mai degrabă una pentru suflet și nu s-a transformat într-o afacere, Sergiu Țurcanu speră că va reuși într-un final să-i intrige pe moldoveni să descopere gustul unic al ardeilor.

Chiar dacă afară este un ger năprasnic, mica seră a lui Sergiu Țurcanu te vrăjește prin multitudinea de culori, forme și arome ciudate. Proaspăta pasiune, de a mânca iute, l-a făcut să descopere și să crească 200 de soiuri de ardei. „N-am fost niciodată un consumator de iute. Dar după absolvirea Facultății de Economie, am urmat studiile de masterat în România, după care am făcut un doctorat în Turcia. Ulterior, am lucrat în mai multe țări din Asia: China, Coreea și Hong Kong. Acolo m-am îndrăgostit de mâncarea lor picantă”, relatează bărbatul.

Moldovenii cultivă o singură specie de ardei din cele 31 existente

Spre deosebire de mulți moldoveni care fac tot posibilul pentru a pleca la muncă și a se stabili cu traiul în străinătate, pe Sergiu Țurcanu l-a adus în Moldova dorul de casă. Nu a venit cu mâinile în buzunar, ci cu o parte din plantele aromatice pe care le adora. Ardeii însă nu i-a târât cu el de peste nouă mări și nouă țări, ci i-a descoperit întâmplător, când era deja acasă. A studiat mai întâi subiectul în cauză și a aflat că în lume există circa 31 de specii de ardei, dintre care se cultivă doar cinci. „Moldovenii cultivă doar o singură specie - „Capsicum Annum” -, care include soiuri ca ardeii grași, ardeii kapia, gogoșarii, ardeii iuți și toate speciile ornamentale de ghiveci”, explică agricultorul, care crește exclusiv alte patru specii noi pentru țara noastră.


Prima este „Capsicum Baccatum”, din care fac parte soiuri de ardei foarte gustoși, cum ar fi, de exemplu, Bishops Hat. Cea de a doua, „Capsicum Chinense”, este caracterizată prin ardei foarte iuți, ca Habanero și Carolina Reaper, considerat a fi cel mai iute ardei din lume. A treia specie este „Capsicum Pubescense” - sunt ardei din munții Anzi, rezistenți la frig, și care fac fructe mai mari, mai suculente și mai iuți decât alte specii. Și ultima specie nouă care crește în serele lui Sergiu Țurcanu este „Capsicum Florescence”, din care cel mai popular soi este Tabasco.

Crește ardei de toate culorile posibile

Dacă acum are ardei din toate cele cinci specii, inițial, Sergiu Țurcanu a pornit de la cultivarea ardeilor micuți, care pot fi cultivați la ghiveci. Mai întâi a descoperit accidental cel mai răspândit soi în lume, Bishops Hat, care nu e o noutate nici pentru R. Moldova. „Ardei de acest fel puteți vedea și prin gospodăriile noastre. Nu sunt foarte iuți, dar, în schimb, sunt delicioși. Li se mai spune clopoței, doar că oamenii nu cunosc ce sunt și cum se folosesc”, spune agricultorul.

Și doar după ce s-a îndrăgostit iremediabil de aceste plante, Țurcanu a făcut comandă, din străinătate, de mai multe soiuri. Astfel a adus și la noi un ardei Habanero - o varietate foarte cunoscută, dar și extrem de iute. „Dacă un ardei iute pe care moldovenii obișnuiesc să-l consume are între 2000 și 5000 de unităţi Scoville (instrumentul de măsurare a iuţimii ardeilor - n.red.), Habanero are între 150 și 350 de mii de unități Scoville”, atenționează Sergiu Țurcanu.

De obicei, protagonistul nostru cumpără semințe din Finlanda, pentru că acolo există o comunitate mai mare de crescători de plante iuți, însă în realitate ardeii săi sunt din toate colțurile lumii. Cele peste două sute de soiuri pot fi deosebite chiar și cu ochiul liber, deoarece au forme, arome, iuțimi și culori diferite. În ciuda faptului că nu a contabilizat niciodată nuanțele serelor sale, Sergiu Țurcanu susține că are ardei de toate culorile posibile: de la albi, bej, galbeni și verzi, până la maro, orange, bordo, mov sau negri. „Culorile diferă în funcție de soi și de gradul de coacere a fructului. Uneori, pe aceeași plantă, poți avea cinci-șase culori și fiecare fruct să aibă gust și iuțime diferită”, precizează el.

Ardeiul violet, născut în R. Moldova, și cel negru...

Crescătorul de ardei ne dă asigurări că lucrează și la încrucișarea acestor plante și a reușit să obțină un soi cu certificat de naștere moldovenesc. Este vorba de „ecoVazon Sangria”, o plantă perenă decorativă care formează fructe conice subțiri și alungite ce cresc în ciorchini orientați preponderent în sus și se maturizează din violet sau verde-violet în portocaliu și, spre final, devin roșii. „Toate culorile fructelor pot fi prezente pe plantă în același timp și vor fi apreciate de amatorii de iuțeală între 8 și 10. Pe lângă aceasta, mai lucrez la alte circa 50 de varietăți, dar, pentru ca un soi să poată fi definit, este nevoie de șapte ani. Mai ales că această activitate este un experiment făcut din pasiune, nu e o afacere. De aceea e nevoie de timp, iar eu, din păcate, nu le reușesc pe toate”, concretizează interlocutorul nostru, în timp ce ne îndeamnă să gustăm fructe iuți.

Cu toate acestea, recunoaște chiar el, nu va uita niciodată ziua în care a gustat unul dintre cei mai iuți ardei din lume, Black Naga. Din câte ne-a explicat el, la majoritatea ardeilor iuțeala se simte în palatul gurii, adică în gât, pe limbă sau pe buze, dar la ardeii Chinense, peste 10-15 minute după ce ai simțit iuțeala în palatul gurii, o va mângâia și la stomac. În general, potrivit agricultorului, ardeiul trebuie consumat întreg, dacă vrei să-i simți cu adevărat iuțeala, care se află la originea fructului, unde cresc semințele. Or, în ziua în care s-a decis să guste un Black Naga, Sergiu Țurcanu a mușcat o jumătate din el, i-a simțit gustul, l-a descris ca pe un ardei Chinense, iar după 15 minute, când a văzut că se simte bine, a mâncat și cealaltă jumătate. „Atunci mi-am dat seama că este cel mai iute ardei, pe care l-am simțit vreodată în palatul gurii, dar peste 15 minute am văzut că n-am pățit nimic și am plecat în oraș. După alte 15 minute, am simțit o durere foarte acută la stomac, care, practic, m-a doborât. Cu greu am ajuns la prima cafenea și am cerut de la chelner un pahar cu lapte, știind că lactatele pot stinge cel mai iute senzația de iuțeală”, își amintește Țurcanu.

Fericiții mănâncă ardei

Afaceristul de suflet sau de plăcere, oricum ar vrea să-și zică el, ne mai asigură că nimeni nu a murit din cauza că ar fi consumat prea mult ardei. Prin urmare, nu vorbim de o plantă periculoasă. El sugerează că iuțeala nu este un gust, ci o senzație falsă, care nu se produce la nivel olfactiv, ci în creier. Realmente, ardeii sunt benefici pentru sănătate, deoarece consumul lor crește nivelul de endorfină - hormonul fericirii, iar gustul bucatelor devine mult mai intens, după cum au demonstrat cercetările științifice. „Cu cât mai mult ardei consumați, cu atât mai fericiți sunteți!”, conchide protagonistul nostru.

Sergiu Țurcanu crește ardei proaspeți la ghiveci, prepară și uleiuri, praf iute și conserve din aceste plante. Rezultatul muncii sale, precum și semințele, le împarte gratis prietenilor, dar și altor oameni, care preferă să mănânce bucate picante. Poftă bună tuturor! 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:03

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Aprilie 2019, ora: 07:15

Horoscopul zilei de 22 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 01:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)