Astăzi 22 Februarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 16:57
Abonamente

Afaceri 14 Aprilie 2014, ora 08:06    Din editia print

Afaceri din fonduri europene: Laptele aduce bani

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

În fiecare dimineață, după ce cântă cocoșii, aproximativ 50 de locuitori ai satelor din vecinătatea localității Vatici aduc laptele la punctele de colectare.

În funcție de procentajul de grăsime și cantitatea laptelui adus, la sfârșit de lună, sătenii primesc un salariu care le face viața mai ușoară, în special, celor care-și asigură existența doar din roada pământului.

Ideea de afacere în acest domeniu a apărut cu aproximativ doi ani în urmă. Iar de la o cantitate de 40 litri de lapte colectat și un mic frigider, acum s-a ajuns la tone de lapte. Sistemul de colectare este simplu. În fiecare din satele Breanova, Morozeni, Dișcova, Puțintei, Hulboaca din raionul Orhei este câte o persoană responsabilă de verificarea grăsimii laptelui adus de către săteni cu ajutorul unui aparat special. Acesta mai depistează și dacă produsul este diluat. Colectorul primește câte 20 de bani pentru fiecare litru cumpărat. „Dacă grăsimea este de 3,5%, atunci săteanul primește 3,5 lei per litru. Noi încercăm să convingem oamenii că nu e în interesul lor să toarne apă în lapte, fiindcă grăsimea acestuia scade, la fel ca venitul final al lor, chiar dacă cantitatea e mai mare”, explică Tudor Simac, cel care examinează în laborator consistența laptelui. După colectare, laptele este dus în bidoane la lăptărie, unde este turnat în frigidere cu centrifugă care îl răcesc și-l păstrează la temperatura de 34 de grade Celsius. Ulterior, laptele se transmite la Chișinău, spre compania „JLC”, care-l prelucrează și-l transformă în produse lactate.

Loading...Salariu de la 1000 la 4000 de lei

Locuitorii satului Breanova sunt cei mai implicați în această afacere. Acolo se adună zilnic aproximativ 380 de litri, pe timp de iarnă. Vara trecută, însă, tot acolo, se colectau 800 de litri. „Omul n-are când să umble pe drumuri să vândă laptele. Astfel, în fiecare dimineață aduce laptele și-și ia de-o grijă, poate lucra acasă, în loc să stea la piață. Iar la sfârșitul lunii a luat banii. Aici nu pot fi amăgeli, se duce o contabilitate strictă și toată lumea știe câți bani trebuie să primească”, adaugă Tudor Simac. Salariul sătenilor variază de la 1500 la 4000 de lei pe lună, în funcție de câte vaci are omul.

Dacă până la deschiderea lăptăriei sătenii din zonă își vindeau vacile, acum, observând succesul afacerii, aceștia au început să crească sau să cumpere vaci pentru a putea vinde mai mult lapte. „Din păcate, sătenii au vândut demult vacile și e mai greu acum. Totuși, chiar la noi în sat, o familie a cumpărat acum patru vaci pentru ca să facă o mini fermă”, afirmă primarul satului Vatici, Petru Dogocher. De altfel, și în s. Mana un antreprenor a cumpărat 10 vaci, iar în s. Puțintei se planifică crearea unei ferme de vaci.

 

Unul dintre sătenii care aduc lapte de la începutul activității lăptăriei, Mina, spune că banii cheltuiți pentru hrana vacilor se răscumpără după vânzarea laptelui. „Trei kg de grăunțe costă 6 lei, iar dacă vaca aduce minimum 10 litri, vă dați seama că se acoperă cheltuielile”, spune acesta. Domnul Mina are două vaci, însă colectează doar de la una, care-i aduce zilnic aproximativ 15 litri de lapte. „Pe zi o hrănesc cu aproximativ 3 kg de grăunțe. De alimentație depinde foarte mult grăsimea laptelui, iar dacă nu o hrănești bine măcar o zi, ea scade imediat”, explică acesta. O altă săteancă care vinde lapte, Maria, spune că, deși se bucură de această oportunitate, ar vrea să crească prețul de vânzare. „Eu primesc 1000 de lei pe lună, fiindcă mai păstrez și pentru familie. Înainte încercam să-l vând la Orhei, însă nu aveam mare succes”, spune Maria.


Deocamdată, fără profit…

Deși toți se bucură de oportunitatea realizării întregii cantități de lapte, fondatorii întrunesc deseori probleme în tranzacțiile financiare. „Compania „JLC” deseori întârzie cu plata. Deși în contract este stipulat că trebuie să fim plătiți peste maximum 10 zile de la prezentarea facturii, acum ei speră să ne plătească până la Paște”, explică Petru Dogocher, care este și tatăl fondatorului lăptăriei, Corina Bâlba. Aceștia regretă că, deocamdată nu dispun de aparatajul necesar pentru prelucrarea laptelui, pentru a-l putea distribui în școlile și grădinițele din satele vecine.

Deocamdată, afacerea nu este profitabilă. La vânzarea laptelui colectat companiei „JLC”, aceștia primesc 1 leu diferență per fiecare litru. Mai mult, până la începutul anului 2015 aceștia vor încheia creditul obținut prin programul IFAD, plătind, în fiecare lună, câte 7000 lei.

Cum a început și ce se dorește

Ideea de deschidere a unei lăptării a venit de la un studiu realizat de organizația Concordia, prin care se încerca depistarea unor surse de venit pentru localnici. „Am luat un credit prin proiectul IFAD, prin intermediul căruia am construit clădirea. Am beneficiat și de ajutoare din Suedia, prin intermediul cărora am cumpărat frigiderele. Astfel, în februarie 2013 am început colectarea”, explică Corina Bâlba.

De altfel, prin intermediul proiectului PARE „1+1” a cumpărat și o mașină cu ajutorul căreia transportă laptele. Fondatoarea planifică să mai cumpere un vehicul pentru a dezvolta sistemul de colectare. Deocamdată, aceștia nu sunt decât furnizori de lapte, însă, pe viitor, se dorește extinderea. În prezent, se lucrează la proiectul „Asistența Poloniei”, prin intermediul căruia urmează să cumpere aparatajul necesar pentru prelucrarea pe loc a laptelui și producerea brânzei și a smântânii. „Pentru toate astea avem nevoie de 100 mii de euro, iar așa bani nu-i găsești oriunde”, spune Corina Bâlba.

Sătenii așteaptă cu nerăbdare să se extindă afacerea. „Mulți roagă să fie anunțați când va apărea de lucru. Până acum cu laptele lor se hrănea familia, porcii. Ce rămânea se strica și nu aveai ce face cu el. Mai erau câțiva care-l vindeau la piață, însă cheltuiau mai mulți bani pe drum și nu aveau nici un profit”, explică Tudor Simac. De altfel, tânăra antreprenoare planifică să-și facă propria fermă de vaci.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 16:57

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

 Decizia CEDO în cauza Ojog si Alții (nr. 1988/06) a readus in discuție problema recuperării prejudiciilor cauzate de către judecători prin adoptarea hotărârilor ilegale, care mai apoi au generat condamnarea Guvernului la CEDO.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 22 Februarie 2020, ora: 10:18

Postul Paștelui 2020. În calendarul bisericesc, în Postul Paștelui se intră în două etape, primul pas fiind făcut chiar mâine, pe 23 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Lăsată Secului pentru Postul Paștelui 2020 are două etape care conduc treptat către Postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 09:40

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Ministerul Economiei a emis, vineri, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

„Ce-l impiedica pe Litvinenco sa asculte informatia, sa o compare cu planul de actiuni aprobat si sa vina cu intrebari, critici, sugestii?”, se întreabă consilierul lui Chicu, Vitalie Dragancea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:04

5 alimente care agravează simptomele răcelii

5 alimente care agravează simptomele răcelii

Îți vâjâie capul, îți curge nasul și strănuți în continuu? Sunt semnele clare că suferi de răceală. Dar aceste simptome le au și cei care suferă de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Există mai mult de 200 de viruși care pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:57

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Un nou caz de suicid a zguduit centrul țării. Un bărbat de 62 de ani a fost găsit strangulat în propria casă, de către fiul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:49

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Cei trei primari PDM din raionul Dondușeni, care au anunțat, joi, că pleacă din partid, au revenit peste o zi. Anunțul a fost făcut de președintele democraților, Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:32

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

 Numărul zilnic de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China este scădere, cu 397 de cazuri anunţate sâmbătă de comisia naţională de sănătate faţă de aproape 900 vineri, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

Ieri, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că o cărţulie „profund antiromânească şi antiunionistă” , în care se aduc jigniri statului şi cetăţenilor români, este distribuită în Parlament de „angajaţii fracţiunii PSRM”. Din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

Horoscopul zilei de 22 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 03:20

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:50

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în sudul Italiei, pentru fabricarea ţigărilor contrafăcute. Reținerea a avut loc în data de 20 februarie, în câteva locații din orașul Napoli, acolo unde suspecții îți desfășurau activitatea ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Februarie 2020, ora: 00:46

Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Dodon e nervos că „subalternii” săi și ai lui Chicu vând PĂDURILE MOLDOVEI

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)