Actualitate

Afaceri dubioase cu terenuri la Stauceni

In suburbia Stauceni, aflata sub coastele Chisinaului, unde pamantul este la pretul aurului, in ultimii ani au fost vandute laolalta terenuri aflate in proprietate privata, dar si loturi intregi care apartin statului. Unele terenuri, vandute cu cateva zeci de mii de lei de primaria locala, au fost revandute peste noapte pe milioane. Oamenii umbla prin organe de drept, instante, dar fara folos. Structurile statului care trebuie sa faca dreptate oamenilor tac.

Primaria Stauceni isi atribuie terenurile satenilor

In octombrie 2006, Roman Dragomir, un tanar om de afaceri din oraselul Stauceni, a procurat un teren pentru constructii de 0,1 hectare, situat in strada Livezilor 44. Terenul a fost inregistrat, in acelasi an, la Cadastru, cu numarul 3153400936. In noiembrie 2007, Dragomir a mai procurat pentru constructii un alt teren alaturat celui pe care-l avea deja in proprietate. In vara anului 2008, in timp ce incerca sa comaseze cele doua terenuri, pentru a ridica o constructie, afla ca in planul geometric unul din cele doua terenuri se suprapune cu un alt teren aflat in proprietatea administratiei publice locale. Lotul primariei avea un alt numar cadastral (3153215563) si chiar o adresa diferita – str. Livezilor 46 C, in realitate insa era acelasi cu lotul lui Dragomir. Imediat cum afla de situatia creata, Roman Dragomir solicita Consiliului comunal Stauceni examinarea cazului sau si anularea deciziei prin care lotul de teren, care se suprapunea cu lotul sau, a intrat in proprietatea primariei. A mers chiar personal la primarul satului, Valentin Satnic, spunandu-i despre confuzia care aparuse si rugand ca problema sa fie aplanata. Primarul a promis sa remedieze situatia, dar nu a urmat nicio reactie din partea edililor locali. Afland ca in toamna urmeaza sa fie scoase la licitatie mai multe terenuri care apartin administratiei publice locale, Dragomir apeleaza in judecata si, la 6 august 2008, Judecatoria Rascani aplica sechestru pe lotul cu pricina. Atat primaria, cat si Oficiul cadastral teritorial (OCT) Chisinau au fost instiintati despre decizia instantei de judecata.

Cadastru confirma, Primaria se face ca ploua

OCT Chisinau recunoaste, la 8 septembrie 2008, la solicitarea lui Roman Dragomir, ca in baza coordonatelor prezentate, terenul Primariei Stauceni se suprapune cu altul care era deja inregistrat si ca „s-au comis greseli la inregistrarea masiva si care urmeaza a fi rectificate in conformitate cu legislatia in vigoare”. Cu toate acestea si in pofida faptului ca exista si sechestru, Primaria Stauceni scoate la licitatie terenul si, la 26 septembrie, il vinde unui alt cetatean.

In jur de 40 de cetateni deposedati de proprietate

Si acest caz nu este singurul. Un alt locuitor al Staucenilor, Ion Zubco, ne-a spus ca, in cazul sau, primaria a procedat la fel. Desi a sesizat primarul in mod repetat despre faptul ca lotul pe care-l are in proprietate se suprapune cu altul, solicitand sa fie amanata licitatia pana se clarifica lucrurile, primaria a vandut terenul. Primarul mi-a replicat, spune Zubco, ca acum are nevoie de bani si ca eu si cu noul proprietar ne vom clarifica in judecata al cui e lotul. Zubco ne-a mai spus ca in situatia aceasta sunt cel putin 40 de proprietari de terenuri pentru constructii din Stauceni. Unii au depus deja plangeri la procuratura, iar cei multi nici nu stiu ca terenurile lor au fost vandute. Oamenii descopera incurcatura doar daca comanda planul geometric al terenului.

Procuratura se impotmoleste

Procuratura Chisinau a inregistrat plangerea lui Roman Dragomir, dar se impiedica in propriile actiuni. Ba decide ca nu este motiv sa inceapa urmarirea penala, ba anuleaza decizia de neincepere a urmaririi penale, ba confirma ca primaria a scos abuziv la licitatie lotul, intrucat a stiut despre aplicarea sechestrului, ba isi retrage afirmatiile, mentionand ca a gresit cand a redactat raspunsul si tot asa. Ce sa inteleaga cetateanul care a venit la procuratura pentru ca a fost privat de proprietatea sa, nu stim.

Judecatorii – complici?

Nici in cazul justitiei lucrurile nu stau mai bine. La 12 decembrie 2008, Judecatoria Rascani anuleaza decizia Consiliului comunal Stauceni prin care lotul care se suprapune cu cel al lui Roman Dragomir a intrat in posesia primariei. In urma recursului, in februarie 2009, cauza este trimisa dupa competenta in Curtea de Apel, fiind preluata pentru examinare de chiar presedintele Curtii de Apel, A. Doga. Acesta stabileste data examinarii recursului pentru 11 februarie si tot in aceeasi zi se anuleaza hotararea din decembrie, cauza fiind trimisa spre o noua examinare inapoi la Judecatoria Rascani. Motivul acestei decizii – faptul ca lotul deja a fost vandut unui alt cetatean (!). Mai departe lucrurile merg cu o viteza uluitoare. La 26 februarie, Judecatoria Rascani emite tocmai doua hotarari pe una si aceeasi cauza: in prima decide scoaterea de sub sechestru a lotului aflat in litigiu, pe motiv ca „sunt necesare operatiuni de concretizare a amplasarii lotului dat conform planului geometric”. In ce constau acele operatiuni nu stim, dar nici nu vedem cum ar incurca acestora sechestrul pus pe lotul respectiv. Prin cea de-a doua decizie se „dispune executarea imediata a incheierii” anterioare.

Primaria, potrivit acestei decizii, „se obliga, pana la examinarea litigiului in fond, sa nu instraineze lotul de pamant litigios”. Roman Dragomir, care a solicitat aplicarea sechestrului si care era in drept sa fie instiintat despre aceste sedinte de judecata sau cel putin sa i se aduca la cunostinta deciziile, ca sa le poata ataca, asa cum prevede legea, a aflat despre toate acestea tocmai peste zece luni (!). Tot atunci avea sa afle ca decizia instantei a fost inregistrata la Cadastru in ziua cand a fost pronuntata, iar la 2 martie este inregistrat si contractul de vanzare-cumparare cu noul cumparator. Aceasta, in pofida faptului ca primaria s-a obligat sa nu instraineze lotul. In cazul dat, trezeste dubii nu numai graba cu care s-au facut toate acestea, dar si faptul ca noul cumparator, care stia despre litigiul in care se afla terenul, intrucat a participat si la o sedinta a judecatii, totusi a mers inainte si a cumparat terenul. Ale cui interese sunt puse in joc, nu stim. Stim insa cu siguranta ca lotul cu suprafata de 0,1 ha, care la licitatie a fost vandut cu 180 de mii de lei, la preturi reale de piata costa intre 50 si 100 de mii de euro, adica de cel putin zece ori mai mult. Roman Dragomir sustine ca primarul de Stauceni i-ar fi spus in fata ca ii da un teren in oricare alt loc, dar ca pe acesta l-a promis unui ofiter de la CCCEC. Primarul neaga aceste afirmatii.

Primarul neaga acuzatiile si da vina pe predecesorul sau

Valentin Satnic, primarul comunei Stauceni, nu s-a aratat surprins cand i-am solicitat explicatii referitor la cazurile pe care le investigam. El sustine ca totul s-a facut legal, in baza hotararii Consiliului comunal din mai 2007, pe timpul cand la conducerea primariei se afla predecesorul sau, Ion Dragomir. Satnic spune ca toate problemele au aparut, deoarece Dragomir a pierdut alegerile in 2007 si nu se poate impaca cu aceasta. Pe de alta parte, vina pentru situatia creata ii revine si companiei care, in 2007, a facut planurile geometrice ale terenurilor din comuna, mai adauga primarul. In acelasi timp, el admite ca s-ar fi putut comite unele greseli la licitarea anumitor terenuri, dar ca acestea nu s-au facut intentionat, ci pentru ca primaria are nevoie de surse banesti pentru a acoperi multe necesitati si din aceasta cauza a scos la licitatie anumite terenuri, care, potrivit documentelor, erau ale administratiei publice locale.

Fostul primar reclama falsuri in actele publice

Ion Dragomir, care a fost primar al Staucenilor timp de 20 de ani, are o alta versiune. El sustine, inclusiv cu probe, ca in ultimii trei ani un sir de functionari din cadrul Primariei Stauceni ar fi comis mai multe incalcari grave ale legislatiei, in urma carora au fost prejudiciati nu numai locuitorii comunei, dar si statul. El spune ca a descoperit falsurile intamplator, cand a fost citat la procuratura in legatura cu includerea in terenurile Primariei Stauceni a unui lot de 1,89 ha care a fost in proprietatea Colegiului National de Vinificatie si Viticultura (CNVV). „Drept proba mi s-a prezentat decizia Consiliului comunal cu nr. 6/2 din 8.05.2007 si, in special, anexa nr. 2. Mi-a atras atentia ca anexa este diferita de cea care a fost aprobata in mai 2007 si ca un sir de terenuri ale CNVV, ale persoanelor fizice si juridice erau trecute in proprietatea administratiei publice locale”, declara Ion Dragomir. Atunci am inteles de unde au aparut litigiile cu cetatenii, spune el, precizand ca toate loturile pe care si le-a atribuit primaria au fost inregistrate la Cadastru dupa expirarea mandatului sau de primar (24.06.2007).

Pentru a demonstra procurorilor falsul, el a adus cel de-al treilea exemplar al procesului-verbal care se pastreaza la primaria municipiului Chisinau si care difera de cel pe care l-a prezentat Primaria Stauceni. Originalul documentului a fost ridicat ulterior in mod oficial de catre procurori. Fostul primar sustine ca prin falsificarea documentului primaria a sustras terenuri din proprietatea statului si din cea a satenilor si le-a vandut la preturi simbolice unor persoane apropiate. De exemplu, toti vecinii primarului V. Satnic au ramas fara loturile lor si doar un singur teren de 0,50 ha, aflat chiar in mijlocul celorlalte si care apartine primarului, nu a fost trecut in proprietatea primariei. In acelasi mod a fost vandut si terenul cu suprafata de 1,89 ha (fostele sere ale CNVV), care acum face obiectul unor cercetari ale procurorilor. Terenul respectiv a fost vandut cu 3 mln. lei, dupa care urgent revandut si pus in gaj, la o banca din Chisinau, pentru un credit de 13 mln. lei. In cazul dat, dupa cum am aflat, in joc sunt puse interesele unui membru al Consiliului local.

Organele de drept tac

Fostul primar al Staucenilor este nedumerit: desi a prezentat probe care dovedesc falsurile in actele publice, iar ca urmare a acestora a fost prejudiciat masiv statul, precum si un sir de cetateni, organele de drept nu au intreprins nimic pentru a stopa actiunile ilegale care au loc la Stauceni. Primaria Stauceni continua sa vanda la licitatie terenuri, inclusiv ale cetatenilor, ultima licitatie avand loc in luna decembrie 2009. O alta nedumerire a primarului e ca nici Ministerul Agriculturii, proprietarul terenurilor CNVV, nu s-a revoltat cand unele dintre acestea au fost trecute in mod abuziv in proprietatea Primariei Stauceni si vandute mai apoi unor terte persoane.

Cornelia Cozonac,
pentru TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *