Actualitate

Afaceri ilegale la Balti cu semnatura falsa a ex-ministrului Tvircun

* Directoarea unei scoli-internat din Balti, Svetlana Tugarova, iroseste anual sute de mii de lei din bugetul statului, in temeiul unui contract de arenda, semnat cu patronul unui SRL si aprobat de Ministerul Educatiei.* Ex-ministrul Educatiei, Victor ?vircun, a declarat pentru TIMPUL ca respectivul document este ilegal, deoarece el n-a semnat niciun contract de arenda a institutiilor preuniversitare.* Fostul director-adjunct al scolii, Alexandru Capalb, sustine ca a fost declarat persona non-grata de catre conducerea orasului si ca aceasta situatie il face sa paraseasca tara.

Totul a inceput in august 2007, atunci cand la conducerea scolii a venit Svetlana Tugarova. La 1 septembrie 2007, Tugarova a incheiat un contract de dare in arenda a unui teren al internatului, cu suprafata de aproape un hectar, catre SRL „Glie”, pe termen de trei ani. Conform contractului, lotul de pamant este dat in chirie „in scopuri comerciale”, la pretul de 1732 lei (potrivit procurorilor, suma este de aproape 18 ori mai mica decat pretul real). Initial, patronul SRL „Glie” a amenajat acolo o parcare auto. In prezent, el construieste si o spalatorie pentru automobile. „Acest lot, nu stiu din ce considerente, se dadea in arenda si mai inainte, dar numai pentru recoltarea culturilor agricole si nicidecum in alte scopuri”, ne-a spus Alexandru Capalb. Fiind audiat de procuror, directorul SRL „Glie”, Iuri Zabrian, a explicat ca „terenul il arendez din 1989 si il foloseam pentru cultivarea productiei agricole. Incepand cu anul 2007, plata de arenda s-a marit esential, deoarece terenului arendat i-a fost atribuita destinatia pentru constructii”.

Procurorii: „Contractul este ilegal, dar nu putem face nimic”

Ofiterii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) au depistat neregulile comise de Tugarova. Acestea au fost confirmate intr-un document oficial, semnat de Iuri Vlas, directorul DGT Balti a CCCEC si in „Ordonanta de neincepere a urmaririi penale”, emisa la 14 noiembrie 2008 de catre Serviciul Nord (SN) al Procuraturii Anticoruptie, semnata de Lilia Selevestru, jurist de gradul doi. Concluzia procurorilor a fost expresa: „Lotul de teren a fost dat in arenda catre SRL „Glie” prin incalcarea art. 62 (6) din Legea Invatamantului nr. 547 din 21.07.1995, prin care „se interzice instrainarea si transmiterea edificiilor, constructiilor si terenurilor aferente, care apartin institutiilor de invatamant, in alte scopuri decat cele pentru instruire, educatie si luminare culturala”. De asemenea, Selevestru a indicat faptul ca Svetlana Tugarova a adus un prejudiciu in valoare de 234.428,25 lei bugetului institutiei de invatamant, ca urmare a calcularii incorecte a platii de arenda. In pofida acestor incalcari depistate, procurorul a considerat ca actiunile persoanelor cu functie de raspundere din cadrul scolii „nu pot fi apreciate ca infractionale, deoarece toate contractele de arenda au fost probate de catre Ministerul Educatiei si Tineretului”. Solicitata de TIMPUL, Lilia Selevestru n-a putut comenta aceasta contradictie, dar a mentionat ca „la momentul de fata are loc urmarirea penala, ordonanta mea fiind anulata”. Pavel Petcu, ofiter de urmarire penala din cadrul CCCEC, ne-a spus ca o decizie finala va fi pronuntata, cel mai probabil, in prima jumatate a acestei luni.

Mentionam ca scoala-internat din mun. Balti este direct subordonata Ministerului Educatiei si Tineretului, ceea ce inseamna ca ministrul de atunci, Victor ?vircun, trebuia sa aprobe contractul. Acesta insa este semnat de o alta persoana. Conform spuselor lui Capalb, „contractul de arenda nr. 01/09/07 a fost propus spre aprobare fostului ministru de doua ori si de fiecare data a fost respins. Abia a treia oara Tugarova a reusit sa gaseasca niste intermediari care au aplicat stampila si semnatura”. „Cand a fost incheiat contractul am intrebat-o, de ce a procedat asa, iar dumneaei m-a asigurat: „Nu trebuie sa-ti faci griji, ca noi avem „krisa”, isi aminteste A. Capalb.

„Eu trebuie sa raspund la intrebari?!”

Angajati din cadrul internatului au depus si alte plangeri la CCCEC, in care, pe langa dubiosul contract, au identificat mai multe incalcari. Potrivit aceleiasi ordonante de neincepere a urmaririi penale, emisa de SN al Procuraturii Anticoruptie, s-a stabilit ca administratoarea includea in registrele de evidenta un numar mult mai mare de elevi decat cel real, astfel fiind incasate sume impresionante din bugetul scolii. De asemenea, se mentioneaza despre incasarea unui salariu de catre procurorul Rodica Buza, pentru cursul „Noi si Legea”, la care nici nu se prezenta. Contactata de TIMPUL, directoarea Tugarova a negat concluziile procurorilor, mentionand ca respectivul contract de dare in arenda este legal. „Toate contractele sunt valabile doar cu semnatura ministrului. El l-a aprobat din prima data. Dupa 2009, arenda va costa 15 mii de lei. Omul acela (A. Capalb – n.n.) a propus suma de 1732 lei”, ne explica directoarea. Intrebata despre celelalte acuzatii care ii sunt aduse, Tugarova s-a revoltat: „Eu trebuie sa raspund la toate aceste intrebari? Eu nu stiu ziarul „Timp”. Ce fel de organizatie e aceasta?”.

Victor ?vircun: „N-am semnat eu astfel de contracte”

Cand i-am prezentat contractul, ex-ministrul Victor ?vircun a ramas indignat: „Nu e semnatura mea. Dupa ce am intrat in functia de ministru, n-am semnat niciun contract de arenda a institutiilor preuniversitare. De fapt, au fost multe tentative de a schimonosi semnatura mea, inclusiv la Balti. Stiam ca au fost solicitari de asemenea natura, dar Tugarova nici n-a venit la mine”. Acest lucru a fost confirmat si de seful Directiei juridice din cadrul ministerului, Nicolae Lungu, care ne-a spus ca un astfel de contract nu este aprobat. „Este exclus sa fie valabil pana in 2010, caci ele se aproba pentru un an, iar pentru 2009 n-am gasit un astfel de contract”.

„Sunt nevoit sa plec din tara”

Alexandru Capalb sustine ca si conducerea orasului Balti este implicata in toate aceste nereguli, punandu-i, intentionat, piedici in lansarea unei afaceri. „Am solicitat autorizatie pentru a deschide un atelier de reparat haine, dar mi s-a refuzat, pe motive ecologice, desi alaturi este o benzinarie”. Viceprimarul or. Balti, Igor Neaga, ne-a spus ca „locul solicitat nimereste tocmai intr-o fasie verde. Clar ca, pe timpuri, s-au mai facut prostii aici si s-au dat la vreo cativa gherete. Este si o frizerie…”. De asemenea, A. Capalb ne spune ca celalalt viceprimar, Alexandru Usatai, e bun prieten cu Tugarova. „Cand am depus o cerere de angajare la Directia cultura, sefa acesteia mi-a spus ca a discutat candidatura mea cu Usatai si ca acela a refuzat categoric, invocand ca as fi persona non-grata la Balti… Aici nu e ca la Chisinau, unde se fabrica dosarele. Aici exista probe clare ce dovedesc ca Tugarova comite multiple ilegalitati, dar totusi ramane nepedepsita. Femeia asta m-a adus intr-o asemenea stare, incat sunt nevoit sa fug din tara…”, afirma revoltat Alexandru Capalb.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *