Afaceri în mediul rural | Afaceri
Astăzi 19 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 17:12
Abonamente

Afaceri 17 Decembrie 2010, ora 02:17    Din editia print

Tinerii se întorc la baştinăAfaceri în mediul rural

Marime Font
Imagini: 2

„Eram gata să muncesc trei luni gratis numai să văd puţin respect din partea angajatorilor”. După ce a muncit cinci ani în Marea Britanie, Ştefan Sandic din satul Şipca, raionul Şoldăneşti a încercat să se angajeze în ţară, dar a rămas dezamăgit de atitudinea angajatorilor de aici. În cele din urmă, a hotărât să îşi deschidă propria afacere, iar acum investeşte în domeniul apicol. Ştefan speră ca până în 2014 să îşi deschidă o minifabrică de prelucrare şi ambalare a produselor apicole.

În 2005 a absolvit Universitatea Agrară şi a plecat în Marea Britanie, unde a mai studiat un an. După aceasta a muncit ca superviser şi manager în câteva firme britanice. Acolo şi-a făcut investiţii pe termen lung, iar în 2010 a revenit acasă pentru că, zice el, „sunt patriot şi îmi iubesc ţara”. „Am încercat iniţial să-mi caut de lucru. Timp de trei luni am tot căutat, dar atitudinea faţă de tineri se deosebea radical de ceea ce văzusem peste hotare. Eram gata să lucrez un timp gratis, numai să se comporte respectuos cu mine”, povesteşte Ştefan. Într-un final, tânărul a hotărât să-şi deschidă propria afacere, aşa că a început să se documenteze în acest sens.
„Mă interesează apicultura, mai mult cu referire la industria cosmetică, farmaceutică, orientate în special spre export”, spune Ştefan. De la întoarcerea în ţară a câştigat deja finanţarea afacerii din partea Programului naţional de abilitare economică a tinerilor (PNAET), iar acum a depus dosarul pentru un alt proiect. „Programele sunt bune şi chiar binevenite, doar că este cam dificil şi e nevoie de gaj, care trebuie să fie de o valoare foarte mare. Pe scurt, ca să începi o afacere ai nevoie de capital, de sprijinul cuiva, al părinţilor, de exemplu. Şi apoi, sunt solicitate o mulţime de acte. Până să ajung să obţin această finanţare am cheltuit vreo 10 mii de lei doar pentru a-mi pune la punct toată documentaţia”, ne spune Ştefan Sandic.

Tinerii luptă cu şomajul din mediul rural

Loading...


La moment, Ştefan colaborează cu Victoria Branişte, o tânără de 25 de ani din satul Hârtopul Mare, raionul Criuleni. Ea, prin acelaşi program PNAET, a transformat dragostea faţă de natură moştenită de la tatăl ei într-o afacere profitabilă. Confecţionează stupi, produc miere, iar de curând au fost atestaţi de Ministerul Agriculturii pentru producerea reginelor de prăsilă, acesta fiind singurul producător din Moldova. Cu Ştefan, Victoria a făcut cunoştinţă prin intermediul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Tânăra a aplicat la PNAET pentru a procura utilajele de fabricare a stupilor. „Ca să-ţi deschizi o afacere e nevoie de bani: pentru salarii, pentru cheltuieli curente etc. M-am gândit că astfel pot să-mi dezvolt afacerea mai uşor decât dacă aş fi început doar cu capital propriu”, ne povesteşte Victoria Branişte. Valoarea proiectului obţinut este de 80 de mii de lei, pentru că „având studii contabile m-am gândit că dacă afacerea nu merge trebuie să restitui creditul cu forţe proprii”, spune tânăra.

Deşi familia ei se ocupa de mulţi ani cu apicultura, nu aveau multe albine, aşa că au profitat de proiect pentru a se extinde. În sezonul cald al anului produc miere şi regine de prăsilă, iar în sezonul rece - fac stupi pentru cei care vor să crească albine la ei acasă. Astfel, în fiecare sezon sunt angajate câte trei-patru persoane, în total oferind circa opt locuri de muncă.

De asemenea, Victoria colaborează şi cu Şcoala nr. 4 Bubuieci care trimite studenţi la practică, iar în 2010 pentru activitatea sa a fost menţionată de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, care i-a oferit un grant de 1000 de euro cu ajutorul căruia şi-a procurat un extractor de miere din inox. „Avem o ţară frumoasă, dar care nu poate să prospere fără susţinerea tineretului. Cu puţin curaj, voinţă şi ajutor din partea familiei şi a statului poţi reuşi, chiar dacă faci afaceri în mediu rural”, conchide tânăra.

Obiectivul: produsul ecologic pur

De curând a fost lansat încă un proiect ce vizează dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Programul pilot de atragere a remitenţelor în economie - PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranţi. Programul constă din trei etape. „Pentru a beneficia de acest proiect tinerii trebuie să depună un dosar complet, după care urmează instruirea, iar a treia etapă este finanţarea. La moment au depus dosare complete 35 de persoane care acum fac cursuri. Şi doar o singură persoană, dat fiind faptul că are experienţă antreprenorială, a depus dosarul pentru finanţare. Fiecare leu investit în afacere va fi recompensat cu un leu din program, iar finanţarea noastră se face post investiţie”, ne-a informat Olga Melniciuc, şefa Direcţiei planificare, coordonare şi monitorizare a programelor ODIMM.

Ştefan Sandic a depus dosarul direct pentru finanţare. „Am demonstrat faptul că am muncit peste hotare, iar acum sunt în aşteptarea unui răspuns din partea coordonatorilor de proiect. Având deja experienţa unui program asemănător am aplicat şi la PARE 1+1 pentru a-mi dezvolta afacerea. Pare o idee foarte bună, mai ales că 70 % din proiect este orientat spre zonele rurale. Îmi doresc ca până în 2014 să-mi deschid o minifabrică de ambalare şi de prelucrare a produselor apicole. În plus, în zona în care locuiesc nu prea sunt albinari, dar sunt producători agricoli care ar avea nevoie de servicii de polenizare. Am studiat indicii şi am făcut o analiză. Am înţeles că cel mai apreciat este produsul ecologic pur, dar acesta necesită şi investiţii pe măsură”, subliniază Ştefan Sandic, deocamdată singurul om de afaceri care a depus dosarul pentru finanţare în cadrul programului PARE 1+1.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)