Astăzi 28 Februarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:16
Abonamente

Social 22 Noiembrie 2015, ora 08:22    Din editia print

Afaceri în ritmuri studențești

Marime Font

Când vorbesc despre ideile lor devenite afaceri, tinerii se luminează la față. Povestesc pasionat, explică felul în care reușesc să îmbine gestionarea unei firme și cursurile la universitate, acolo unde are loc transformarea: din oameni de afaceri redevin discipoli. Mișcați de-o idee, studenții par a fi cei mai sinceri antreprenori.

Lazar Nistor, student în anul III la Facultatea de Finanțe și Bănci, a devenit antreprenor după ce a participat la Concursul Ideilor de Afaceri al ASEM. Împreună cu un alt coleg, Lazar a reușit crearea unei firme ce se ocupă cu planificarea diferitelor evenimente. „Aceasta a funcționat până nu demult, iar veniturile obținute le-am reinvestit în două proiecte de care suntem mândri: portalul media 2x2.md și ghidul unui antreprenor de succes - Business Boom”, relatează tânărul. Site-ul 2x2.md reprezintă un ghid de informare, care livrează știri interesante tinerilor, pe când Business Boom este un curs de instruire pentru antreprenorii din mediul rural.

Loading...


„Dorim să creăm o platformă de educare prin intermediul căreia antreprenorii de la sate să poată accesa gratuit cursurile din domeniul business”, explică Nistor. Tinerii au organizat dejă o sesiune compusă din 8 instruiri pentru 20 de antreprenori din zona rurală. „Participanții au fost instruiți de profesorul din SUA, Mark Mazureanu, dar și de antreprenori de succes din Moldova”, completează tânărul. Firma fondată de Lazar Nistor are obiective ambițioase: planifică să mai lanseze un portal online și să construiască o aplicație media pentru sistemul de operare Android până în anul 2020.

Prietenul și partenerul de afaceri al lui Lazar, Gheorghe Negruță, nu a ezitat să-și lanseze propria companie, de această dată de marketing. „Eram dintotdeauna pasionat de web design, lucram în Photoshop, cream conținut video. De asemenea, era important pentru mine să înțeleg ce le lipsește antreprenorilor, de ce au ei nevoie”, povestește Gheorghe. Răspunsul corect sunt serviciile de marketing, de aceea studentul a decis să fondeze o firmă ce va oferi clienților servicii de web design și social media marketing, promovând companii și produse. Compania pe care a fondat-o se numește Marketing Geek (n.red.: „geek” din engleză, tocilar) și are trei angajați. „Am avut clienți din diverse domenii – de la construcție la fitness și nutriție. În activitatea noastră, ne axăm pe rezultat, să avem impact asupra vânzărilor. Venim cu strategii, le testăm, iar pe cele mai eficiente le implementăm”, explică Gheorghe.

Galanterie la domiciliu

Proaspătul absolvent al aceleiași facultăți, Ion Guțu, are o experiență de patru ani în afaceri. Inițiativa a pornit-o în anul 2012, când a început să aducă de peste hotare cravate și să le vândă în Moldova. Ulterior, tânărul a decis să le producă pe loc. „E mai rentabil. De asemenea pot să mă mândresc că e făcut în Moldova, pot oferi locuri de muncă și altor persoane”, spune Ion. Antreprenorul a reușit să angajeze patru croitorese, iar împreună, vreme de un an și jumătate, au creat mii de produse pentru bărbați. Împreună au studiat și au învățat să coase diferite modele de cravate, papioane, eșarfe, butoni și batiste. Produsele puteau fi vizualizate pe site-ul www.cravate.md, erau realizate la comandă și livrate la domiciliul cumpărătorului. Din motive personale, câteva croitorese au fost nevoite să-și mute traiul peste hotare. „Când au plecat, am întâmpinat greutăți. Pentru a face față comenzilor mari, am făcut parteneriate cu fabrici”, explică Ion. Tânărul planifică să reinventeze afacerea galanteriei pentru bărbați și să deschidă un magazin fizic. „Am nevoie de investiții, de aceea între timp mă focusez asupra altor proiecte pentru a avea resurse pentru cravate”, relatează Ion.

Momentan antreprenorul mai este implicat în două proiecte: o companie de design ce creează site-uri și… o agenție de Moși Crăciuni. „În Moldova, există persoane individuale care prestează servicii de Moș Crăciun, noi suntem o agenție. Avem trei Moși Crăciuni, toți părinți. Când îi angajez, o fac pe cazier juridic, le asigur costume de calitate și un scenariu interesant”, povestește antreprenorul. Anul trecut proiectul a avut parte de succes, de aceea Ion va dărui zâmbete și voie bună și în acest an celor ce vor să-l vadă pe Moș Crăciun. Cel mai iubit personaj din toate timpurile poate fi chemat acasă, la școală, grădiniță sau birou prin intermediul unui simplu mesaj pe www.mos-craciun.md.

Obstacolele sunt lecţii, nu piedici

A te lansa pe piața antreprenorială din Moldova nu e ușor, de asta sunt convinși toți tinerii întreprinzători. Fiecare afacere are nevoie de o investiție inițială, ce pornește de la taxele încasate pentru înregistrarea unei entități juridice. Lazar Nistor a făcut economii și a investit toate bursele primite de la universitate pentru a da viață inițiativelor sale. La fel a făcut și Gheorghe Negruță. „Toți banii pe care îi câștigam, îi investeam în afaceri. La început a venit în ajutor și mama mea”, spune tânărul. Pentru Ion Guțu, afacerea cravatelor a fost o adevărată școală, ce l-a învățat că „orice sumă câștigată constituie venitul tău, dar până la profit e mult de muncă”. Deși au trăit luni întregi în care ieșeau pe zero, tinerii nu și-au pierdut entuziasmul. În ajutorul studenților-întreprinzători vine și Academia de Studii Economice ce oferă tinerilor oficii gratuite, consultanță și cursuri de instruire.

Pe parcursul dezvoltării afacerii, studenții au întâmpinat mai multe dificultăți. „Chiar și atunci când te duci la Inspectoratul Fiscal, până găsești răspuns la întrebare, trebuie să mergi dintr-un cabinet în altul”, afirmă Ion Guțu, de aceea recomandă tinerilor să devină parte a asociațiilor precum JCI, federația mondială a tinerilor lideri și antreprenori sau ANTiM, Asociația Națională a Tinerilor Manageri. „Mi-aș dori ca în Moldova tinerii care se lansează în sfera afacerilor să beneficieze de anumite scutiri, să nu achite impozite, așa cum se întâmplă în alte țări occidentale”, menționează Lazar Nistor. De aceeași părere este și Gheorghe Negruță care se gândește să-și transfere afacerea într-o țară europeană. „Marketingul de la noi este primitiv, deoarece majoritatea oamenilor fug după preț. Prea puțini oameni apreciază un produs împachetat, o deservire bună, de aceea mă gândesc să mă mut în Germania”, recunoaște Gheorghe.

În pofida impedimentelor, tinerii sunt mulțumiți de viața lor de antreprenor, provocatoare și interesantă. Nu le este frică de eșec, pe care îl văd doar ca pe un pas spre realizare. Succesul e o noțiune abstractă, la baza căreia se află aprecierea clienților. „Vom avea succes când îl vom putea împărtăși cu alții, făcând acte de caritate”, consideră Lazar Nistor. Cu toate acestea, tinerii nu vânează succesul, ei doar își îndeplinesc visele.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 14:11

Producătorul de vinuri Purcari Wineries (simbol bursier – WINE) a înregistrat anul trecut venituri de 199 milioane lei, în creştere cu 18%, şi un profit net de 44 milioane lei, faţă de 41,7 milioane lei în 2018, potrivit raportului financiar preliminar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 13:47

Direcţia Naţională Anticorupţie a preluat de la Parchetul General dosarul în care este anchetat felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români, transmite Europa FM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:39

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc susținut de Moscova

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc susținut de Moscova

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc în nord-vestul Turciei, în provincia Idlib, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 10:05

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

(FOTO, VIDEO) În memoria victimelor Masacrului de la Hodjalî! „Au fost uciși doar pentru că erau azeri”

Pe 26 februarie, la Chișinău, cu sprijinul Ambasadei Republicii Azerbaidjan și al Congresului Azerilor din Moldova, a avut loc o conferință dedicată celei de-a 28-a comemorări a victimelor Masacrului de la Hodjalî. La evenimentul care a avut loc pentru prima dată la Muzeul Național...

( ) Citeşte tot articolul

Film 28 Februarie 2020, ora: 09:40

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile "Siberiei din oase" la Patria Multiplex

Proiecţiile docudramei "Siberia din oase", un film despre deportările din Moldova, care a avut un răsunător ecou la public.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:18

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Voronin despre "Pomelnicul" lui Igor Dodon: "Știți nu e prostie, dar este idiotism"

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, spune ca este o prostie ca presedintele Igor Dodon sa aiba un “Pomelnic personalizat”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 08:10

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

Slusari crede că este „etic și moral” ca Maia Sandu să se retragă în favoarea lui Andrei Năstase, care conform ultimelor sondaje ar fi susținut de tocmai 3,4% din cetățeni

„Sub aspect moral, ţinând cont de pasul care l-a făcut Andrei Năstase în 2016, şi nu doar Andrei Năstase, dar tot partidul. Noi doar nu ne-am retras din cursă şi am stat acasă. Câteva săptămâni noi am făcut un volum nebun de muncă în teritoriu.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 28 Februarie 2020, ora: 08:05

Pavel Filip, despre acuzațiile Pro Moldova: „Minciuni grosolane. Să aibă drum bun”

Pavel Filip, despre acuzațiile Pro Moldova: „Minciuni grosolane. Să aibă drum bun”

Președintele PDM, Pavel Filip, a respins acuzațiile aduse de deputata Pro Moldova Eleonora Graur, care a spus că atât ea, cât și democrații care au părăsit organizația teritorială PDM Rezina sunt intimidați și amenințați. „Face parte din minciuni grosolane”, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:46

CORONAVIRUS: 18 noi cazuri de infectare în Germania

CORONAVIRUS: 18 noi cazuri de infectare în Germania

Un număr de 18 noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost diagnosticate joi seară în Germania, potrivit autorităţilor sanitare regionale, crescând la 44 numărul de persoane infectate în ţară, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:35

Grav accident la PERESECINA. O mașină s-a răsturnat și a ajuns într-o curte - VIDEO

Grav accident la PERESECINA. O mașină s-a răsturnat și a ajuns într-o curte - VIDEO

Imaginile de la fața locului au fost postate în grupul Automobilist.md, pe o rețea de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 28 Februarie 2020, ora: 07:28

Codreanu crede că împrumutul din care vor fi procurate autobuze pentru capitală va băga cetățenii în datorii

Codreanu crede că împrumutul din care vor fi procurate autobuze pentru capitală va băga cetățenii în datorii

După ce edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că până la sfârșitul anului Primăria va procura 100 de autobuze noi din Belarus, ex-primarul interimar Ruslan Codreanu spune că autoritățile bagă chișinăuienii în datorii. Aceasta din cauza sumei creditului ce trebuie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:24

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, VINERI 28 FEBRUARIE 2020. Dragoste și siguranță până la capăt!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, VINERI 28 FEBRUARIE 2020. Dragoste și siguranță până la capăt!

Astazi are loc o cuadratura intre Venus in Berbec si Pluto in Capricorn, transformand ziua in una super intensa si sexy. Daca inima ta isi doreste ceva si exista un monstru in calea dorintei, acesta e alcatuit fie din fricile tale fie din ambitiile egoului tau, gelozie sau lacomie. Dar degeaba...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:18

Japonia oferă R. Moldova un CREDIT cu rată de 20 de ori mai mică decât dobânda la creditul rusesc promis lui Dodon

Japonia oferă R. Moldova un CREDIT cu rată de 20 de ori mai mică decât dobânda la creditul rusesc promis lui Dodon

Republica Moldova va accesa un credit japonez preferenţial în valoare de 18,6 milioane de dolari pentru modernizarea tehnicii şi a echipamentului agricol. Un proiect de hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de împrumut dintre Guvern şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:12

Cruzimea împotriva animalelor se pedepsește!

Cruzimea împotriva animalelor se pedepsește!

 Bestialitatea, barbaria cu care unii indivizi aleg să acționeze poate pentru amuzament, din frustrare sau din dorința de a-și exterioriza superioritatea asupra necuvântătoatelor a devenit o adevărată problemă, un adevărat fenomen social în zilele noastre care cu greu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 07:09

VIDEO - Pieton accidentat pe trotuar

VIDEO - Pieton accidentat pe trotuar

Accident de groază în capitală. Două mașini s-au tamponat și au lovit un pieton. Totul s-a întâmplat în dimineața de 27 februarie, la intersecția străzilor Zamfir cu Doncev. La fața locului, poliția a stabilit că un șofer de 20 de ani, conducând un...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 28 Februarie 2020, ora: 07:00

Cu toții știm că Vitamina C este importantă pentru sistemul nostru imunitar. Din fericire, sunt o multitudine de legume și fructe cu care ne putem ajuta organismul să rămână sănătos.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 04:14

Un britanic ar putea deveni cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul japonezului de 112 ani - VIDEO

Un britanic ar putea deveni cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul japonezului de 112 ani - VIDEO

Un fost profesor și inginer din Hampshire, Marea Britanie, în vârstă de 111 ani, urmează să fie desemnat drept cel mai în vârstă bărbat din lume. Bob Weighton, care s-a născut pe 29 martie 1908, urmează să fie deținătorul recordului după decesul lui Chitetsu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 04:10

În contextul riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română recomandă evitarea temporară a sărutării icoanelor din biserică, persoanele putând săruta icoanele din propria casă, arată un comunicat al patriarhiei. Persoanele care manifestă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 00:53

opinie A început acțiunea americano-europeană de anihilare a președintelui pro-rus Igor Dodon

A început acțiunea americano-europeană de anihilare a președintelui pro-rus Igor Dodon

„Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian” e un spectacol de succes al Teatrului Național din București, jucat, de altfel, și la Chișinău. Subiectul piesei e cunoscut şi din celebrul film „Căsătorie în stil Italian” (cu Sophia Loren şi Marcello...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Februarie 2020, ora: 00:49

Un nou caz suspect de coronavirus. O tânără din TIMIȘOARA, plasată în carantină

Un nou caz suspect de coronavirus. O tânără din TIMIȘOARA, plasată în carantină

Un nou caz suspect de coronavirus a apărut la Timișoara. Este vorba despre o tânără care s-a întors de la Veneția, în weekend, cu autocarul, și era în autoizolare acasă, pentru că venea dintr-o zonă declarată de risc de autoritățile italiene. Tânăra a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)