Actualitate

Afaceri lansate pe ambele maluri ale Nistrului cu sprijinul UE

Servicii de organizare a instruirilor în aer liber, un centru de imagistică dentară care deservește locuitori de ambele maluri ale Nistrului, o fermă de prepelițe și o seră pentru cultivarea roșiilor cherry – sunt idei ale tinerilor care au fost transformate în afaceri. Antreprenorii au primit sprijin din partea UE de până la 13500 de euro și au beneficiat de instruiri în gestionarea afacerilor.

„Prin intermediul acestei inițiative am ajutat oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului să-și urmeze obiectivele. Cred cu tărie că podurile de încredere construite prin afaceri, dar și prietenia voastră, vor contribui la dezvoltarea comunităților”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, la evenimentul de finalizare a proiectului de abilitare a tinerilor în afaceri.

Reprezentantul permanent adjunct al PNUD Moldova, Stefan Liller, a declarat că 18 granturi au fost oferite femeilor şi există un angajament ferm ca acestea să fie ajutate să-și valorifice potențialul.

Vitalii Kovali din Dubăsari, stânga Nistrului, era pe punctul de a migra în Federația Rusă când a aflat că a obținut peste 12 mii de euro pentru a-și crea propria afacere – o fermă de lactate. În cadrul aceluiași proiect, mai mulți apicultori și-au extins afacerea. Natalia Porhun, din satul Speia, raionul Grigoriopol din stânga Nistrului, a procurat echipament de stoarcere a mierii de pe faguri – muncă greu de îndeplinit manual. Un alt beneficiar de grant, Andrei Climenco, a închiriat la Tiraspol o hală veche și produce sfoară pentru legarea lăstarilor de vie – o nișă nevalorificată până acum.

Proiectul de abilitare în afaceri a tinerilor din comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru a fost realizat în două etape (anii 2013-2014 și 2015-2016). 71 de tineri s-au lansat în afaceri și au creat peste 300 de locuri de muncă.

Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” are un buget de 10 milioane de euro și este implementat de PNUD.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *