Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 20:32
Abonamente

Actualitate 4 Mai 2018, ora 11:30

Afaceri pe bani europeni în Găgăuzia. Câți antreprenori au beneficiat de donații

Marime Font

Peste 50 de antreprenori din Găgăuzia şi raionul Taraclia au pornit afaceri pe bani europeni în cadrul programului SARD, finanţat de Uniunea Europeană. Valoarea totală a investiţiilor destinate pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii se ridică la aproape 500 de mii de euro. În cadrul programului implimentat de Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare, beneficiarii au primit tot suportul tehnic necesar pentru iniţierea afacerilor. 

Acum 10 luni, Veceslav Duduş din Comrat şi-a deschis o patiserie chiar în centrul oraşului. Pentru a-şi pune afacerea pe roate, bărbatul a investit în jur de 20 de mii de euro, iar 80 la sută din sumă a primit-o sub formă de grant nerambursabil din partea Uniunii Europene.

"Pentru oraşul nostru este o direcţie nouă. Noi nu avem preţuri foarte mari, acestea variază între 4 şi 12 lei pentru produsele de patiserie şi cafea la un preţ convenabil pe care o punem la dispoziţia clienţilor", a spus Veaceslav Duduş.


Datorită preţurilor convenabile, antreprenorul spune că nu duce lipsă de clienţi. După ce s-a convins că afacerea este profitabilă, bărbatul a decis să se extindă. Şi-a mai deschis o patiserie în oraş şi nu a dat greş. Clienţii apreciază calitatea produselor şi au doar cuvinte de laudă.

"Ar fi bine să fie mai multe afacere de acest gen şi oraşul ar înflori. Îmi place foarte mult învârtită cu brânză o recomand tuturor ."

"Totul este gustos este greu să spun ce est emai bun. Şi prăjiturile şi gogoaşele sunt cele mai bune. "

Bărbatul este convins că secretul succesului obţinut se datorează în primul rând planuli de marketing bine definit.

"Pentru ca trecătorii să poată vedea cum sunt pregătite chiflele şi prăjiturile, buticul a fost construit aproape în totalitate din sticlă. În aşa mod administratorul vrea să îi convingă pe clienţi că produsele au fost pregătite în condiţii de maximă igienă . "

"Oamenii trec şi văd cum muncim, uneori se opresc şi se uită cum lucrăm. Merg pe la piaţă şi apoi se întorc şi cumpără produsele noastre", a spus Polina Sakalî, bucătar şef.

De susţinere financiară din partea Uniunii Europene a beneficiat şi Ilia Kapaklî. Bărbatul a beneficiat de un grant nerambursabil în valoare de 3 mii de dolari. Din aceşti bani, antreprenorul şi-a iniţiat o afacere de producere a elementelor şi panourilor din metal cutat pentru acoperişuri şi faţade.

"Uniunea Europeană ne-a alocat în jur de 60 de procente din bugetul total. Restul a fost contribuţia proprie. Desigur banii au ajuns pentru implementarea primei etape în afacerea pe care o gestionez", a spus Ilia Kapaklî, beneficiar.

Înafară de susţinerea financiară, tânărul antreprenor a beneficiat şi de asistenţă tehnică din partea specialiştilor europeni.

"Timp de 5 săptămâni a fost învăţat cum să implimenteze ideia sa de afacere. A făcut un business plan unde a prognozat ideia sa. De la concurenţi până la cei care îi vor aduce materialele necesare", a spus Svetlana Gheorgheva, directorul centrului SYSLab.

21 de antreprenori din Găgăuzia şi oraşul Taraclia care şi-au iniţiat întreprinderi mici, au beneficiat de susţinere financiară de până la 3.000 de dolari. Uniunea Europeana a oferit granturi neramburasbile şi pentru crearea şi dezvoltarea în regiune a bussinesului mijlociu.

"Suma maximă pentru un grant este 18 mii de euro. 24 de proiecte au fost finanţate în Găgăuzia şi 6 în raionul Taraclia", a spus Vladimir Cara, coordonator de proiecte SARD.

Granturile nerambursabile au fost oferite în cadrul programului SARD, finanţat de Uniunea Europeană. Pe lângă susţinerea afacerilor mici şi mijlocii, programul de finanţare SARD este adresat şi autorităţilor publice locale.

În jur de 6,5 milioane de euro oferite de Uniunea Europeană au fost implimentate de PNUD pentru renovarea şi dezvoltarea infrastructurii în localităţile din Găgăuzia şi raionul Taraclia.

Sursa: publika.mdblog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:17

Primarul de Orhei Ilan Șor, nu este beneficiarul banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, susține omul de afaceri Denis Ureche, anterior condamnat în dosarul devalizărilor bancare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:09

Firmele din Germania scot la concurs peste 500 de joburi, unele dintre ele fiind plătite cu până la 74.000 de euro brut pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:06

Realizatoarea de la TV8 Natalia Morari se laudă pe Facebook că a primit premiul Pavel Sheremet pentru curaj în jurnalism, dar uita sa menționeze ca distincția i-a fost oferita de către colegul său de la televiziune, Petru Macovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:00

Cel de-al treilea planșeu, dintre etajele 15 și 16 ale blocului locativ din bd. Moscova, 11, a fost restabilit. Pe parcursul săptămânii curente, constructorii vor fi antrenați în lucrări de armare și pregătire a cofrajelor pentru betonarea ultimului planșeu, dintre etajele 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:42

Ucraina va avea în vedere posibilitatea suspendării statutului de membru al Interpol, dacă la șefia organizatiei internaționale va fi ales un reprezentant al Rusiei, a anunțat astazi ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Arsen Avakov, pe site-ul instituției pe care o conduce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Campania electorală încă nu a demarat oficial, însă liderul PPDA, Andrei Năstase, a reuşit deja să se facă de râs în faţa alegătorilor. Bloggerul Anatolie Chirilov face trimitere la o vizită a lui Năstase în localitatea Ștefan Vodă, unde a fost luat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:31

Din ce în ce mai mulți oameni religioși spun că nu mai văd legătura dintre credința în Dumnezeu și standardul de viață îmbunătățit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:14

Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru turişti. Datele Biroului Naţional de statistică arată că în perioada ianuarie-septembrie 2018 agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii la 277 mii de turişti şi excursionişti, cu 19,6% mai mult decât în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:08

Relaţia liderilor PAS şi PPDA cu fundaţia Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, nu se reduce doar la niște banale bilete de avion. Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt compromişi de legăturile fundaţiei respective cu raiderul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de puşcărie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:06

Probabilitatea unui acord real între Rusia și Japonia în diferendul lor teritorial privind sudul insulelor Kurile este negativa si dpdv matematic tinde spre zero. În ultimele decenii la Moscova s-au spus prea multe ”patriotisme” despre ”inseparabilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:02

Denis Ureche, invitatul jurnalistei Mariana Rață, moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, a făcut mai multe declarații care confirmă investigațiile jurnalistice efectuate de către Zeppelin.md, privind compania off-shore ce aparține condamnatului Veaceslav...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:25

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:46

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez avertizează că, după finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream-2, nimic nu va opri Rusia să continue agresiunea militară în Ucraina. Declarația a fost făcută de Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței FOTAR de la Hamburg, informează RAR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:43

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:37

În ultimii cinci ani, Federația Rusă a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru menținerea regimului de ocupație în regiunile Donețk și Lugansk, susține Dmitri Sneghirev, co-președinte al inițiativei publice „Prava Sprava”, potrivit Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

La Orhei străzile sunt curățate operativ. Se lucrează la capacitate maximă la deszăpezirea drumurilor

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)