Astăzi 16 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 15 Iulie 2019
Abonamente

Actualitate 4 Mai 2018, ora 11:30

Afaceri pe bani europeni în Găgăuzia. Câți antreprenori au beneficiat de donații

Marime Font

Peste 50 de antreprenori din Găgăuzia şi raionul Taraclia au pornit afaceri pe bani europeni în cadrul programului SARD, finanţat de Uniunea Europeană. Valoarea totală a investiţiilor destinate pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii se ridică la aproape 500 de mii de euro. În cadrul programului implimentat de Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare, beneficiarii au primit tot suportul tehnic necesar pentru iniţierea afacerilor. 

Acum 10 luni, Veceslav Duduş din Comrat şi-a deschis o patiserie chiar în centrul oraşului. Pentru a-şi pune afacerea pe roate, bărbatul a investit în jur de 20 de mii de euro, iar 80 la sută din sumă a primit-o sub formă de grant nerambursabil din partea Uniunii Europene.

"Pentru oraşul nostru este o direcţie nouă. Noi nu avem preţuri foarte mari, acestea variază între 4 şi 12 lei pentru produsele de patiserie şi cafea la un preţ convenabil pe care o punem la dispoziţia clienţilor", a spus Veaceslav Duduş.


Datorită preţurilor convenabile, antreprenorul spune că nu duce lipsă de clienţi. După ce s-a convins că afacerea este profitabilă, bărbatul a decis să se extindă. Şi-a mai deschis o patiserie în oraş şi nu a dat greş. Clienţii apreciază calitatea produselor şi au doar cuvinte de laudă.

"Ar fi bine să fie mai multe afacere de acest gen şi oraşul ar înflori. Îmi place foarte mult învârtită cu brânză o recomand tuturor ."

"Totul este gustos este greu să spun ce est emai bun. Şi prăjiturile şi gogoaşele sunt cele mai bune. "

Bărbatul este convins că secretul succesului obţinut se datorează în primul rând planuli de marketing bine definit.

"Pentru ca trecătorii să poată vedea cum sunt pregătite chiflele şi prăjiturile, buticul a fost construit aproape în totalitate din sticlă. În aşa mod administratorul vrea să îi convingă pe clienţi că produsele au fost pregătite în condiţii de maximă igienă . "

"Oamenii trec şi văd cum muncim, uneori se opresc şi se uită cum lucrăm. Merg pe la piaţă şi apoi se întorc şi cumpără produsele noastre", a spus Polina Sakalî, bucătar şef.

De susţinere financiară din partea Uniunii Europene a beneficiat şi Ilia Kapaklî. Bărbatul a beneficiat de un grant nerambursabil în valoare de 3 mii de dolari. Din aceşti bani, antreprenorul şi-a iniţiat o afacere de producere a elementelor şi panourilor din metal cutat pentru acoperişuri şi faţade.

"Uniunea Europeană ne-a alocat în jur de 60 de procente din bugetul total. Restul a fost contribuţia proprie. Desigur banii au ajuns pentru implementarea primei etape în afacerea pe care o gestionez", a spus Ilia Kapaklî, beneficiar.

Înafară de susţinerea financiară, tânărul antreprenor a beneficiat şi de asistenţă tehnică din partea specialiştilor europeni.

"Timp de 5 săptămâni a fost învăţat cum să implimenteze ideia sa de afacere. A făcut un business plan unde a prognozat ideia sa. De la concurenţi până la cei care îi vor aduce materialele necesare", a spus Svetlana Gheorgheva, directorul centrului SYSLab.

21 de antreprenori din Găgăuzia şi oraşul Taraclia care şi-au iniţiat întreprinderi mici, au beneficiat de susţinere financiară de până la 3.000 de dolari. Uniunea Europeana a oferit granturi neramburasbile şi pentru crearea şi dezvoltarea în regiune a bussinesului mijlociu.

"Suma maximă pentru un grant este 18 mii de euro. 24 de proiecte au fost finanţate în Găgăuzia şi 6 în raionul Taraclia", a spus Vladimir Cara, coordonator de proiecte SARD.

Granturile nerambursabile au fost oferite în cadrul programului SARD, finanţat de Uniunea Europeană. Pe lângă susţinerea afacerilor mici şi mijlocii, programul de finanţare SARD este adresat şi autorităţilor publice locale.

În jur de 6,5 milioane de euro oferite de Uniunea Europeană au fost implimentate de PNUD pentru renovarea şi dezvoltarea infrastructurii în localităţile din Găgăuzia şi raionul Taraclia.

Sursa: publika.mdblog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 15 Iulie 2019, ora: 19:24

Organizațiile neguvernamentale de media dezaprobă solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, de a restricționa accesul lui Vadim Ungureanu la conferințele de presă ale Inspectoratului General de Poliție (IGP), pe motiv că jurnalistul ar fi condamnat penal. Declarația a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 16:09

Dodonizare PAS CU PAS /// Noul Director la Moldovagaz ar putea fi Vadim Ceban (bașcan interimar în Găgăuzia)

Dodonizare PAS CU PAS /// Noul Director la Moldovagaz ar putea fi Vadim Ceban (bașcan interimar în Găgăuzia)

Noul director la SA ”Moldovagaz” ar putea fi numit Vadim Ceban, care în prezent deține funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei în primul mandat de bașcan al Irinei Vlah.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 15:00

Ce înseamna cand visezi sobolani? Multi oameni visează șobolani asă ca vor să capete un raspuns la întrebarea ce înseamna daca visezi șobolani. Șobolanul reprezintă o varietate de lucruri din viața reală, totul depinzând de scenariul visului. Fiecare situație...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:59

Ministerul Afacerilor Interne condus de Andrei Năstase „se spală pe mâini” în cazul lui George Simion: „interdicția poate fi anulată doar de instanța de judecată”

Ministerul Afacerilor Interne condus de Andrei Năstase „se spală pe mâini” în cazul lui George Simion: „interdicția poate fi anulată doar de instanța de judecată”

În legătură cu informația apărută în presă cu referire la organizarea măsurilor de susținere a cetățeanului român Simion George-Nicolae, Biroul migrație și azil al MAI s-a autosesizat și comunică următoarele:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:55

 Poate te întrebi și tu de ce relațiile se destramă mai ușor în ziua de azi. Ai auzit poveștile de dragoste ale bunicilor și ale străbunicilor, poate chiar ale părinților tăi. Nu au avut relații ideale, dar au rămas împreună până la adânci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:49

 Horoscop dragoste. Saptamana 15-21 iulie 2019 are semnificatii aparte din punct de vedere astrologic. Avem cea de-a doua eclipsa a verii, mai exact eclipsa partiala de Luna plina in Capricorn de marti 16 iulie. Intreaga atmosfera a saptamanii se invarte in jurul acestui mare eveniment....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:34

 Astăzi se împlinesc 204 de ani de la exilarea lui Napoleon Bonaparte, lider marcant al secolului XIX, pe insula Sfânta Elena. El şi-a petrecut ultimii şase ani din viaţă aici, sub supraveghere britanică. Condiţiile în care a murit marele lider francez, la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:05

VIDEO /// Flashmob la MAI - Cerem scoaterea interdicției lui George Simion. „VREM DREPTATE”

VIDEO /// Flashmob la MAI - Cerem scoaterea interdicției lui George Simion. „VREM DREPTATE”

Asociația „UNIREA-ODIP" vă invită la flashmobul cu genericul „Cerem scoaterea interdicției lui George Simion de a intra în Republica Moldova".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 14:04

Liberalul Dorinc Chirtoacă a anunțat astăzi că va participa la alegerile parlamentare în circumscripțiile 33 (suburbiile municipiului Chișinău) și 50 (Europa de Vest), după ce vicepremierul Andrei Năstase și premierul maia Sandu au renunțat la mandatele de deputat în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 13:49

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a decis prelungirea cu o săptămână a termenului de depunere a dosarelor la concursul pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 13:41

Lucrările pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, pe toate cele șapte tronsoane, au început, a anunțat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, pe o rețea de socializare, 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:53

 Noul asteroid are un kilometru în diametru şi realizează o orbită completă în jurul Soarelui în 151 zile. Astronomii au identificat un nou asteroid care orbitează în jurul Soarelui. Acest asteroid este considerat a fi relativ mare, cu aproximativ un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:47

 Romanticii incurabili pot jura că dragostea la prima vedere este cât se poate de reală, în timp ce persoanele sceptice sunt de părere că ceea ce simțim la primele întâlniri este atracție sexuală, în niciun caz dragoste. Dar ce se întâmplă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:43

Următorul tău zbor ar putea deveni foarte problematic, dacă nu alegi alimentele potrivite. Află de la specialiști ce preparate trebuie să eviți în avion pentru a preveni efectele nedorite. Poate credeai că nu contează prea mult ce mănânci când ești în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:12

Trăim într-o societate obsedată de realizări, care se grăbește să aplice etichete de talent tuturor celor care au realizat ceva remarcabil de-a lungul vieții.Oamenii de succes sunt descriși ca fiind talentați. Dacă persoana în cauză este tânără, șansele sunt și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 12:05

Apartenenţa la UE a dezvoltat bunăstarea în fiecare stat membru; piaţa comună şi dezvoltarea regională a UE duc la diminuarea inegalităţilor dintre statele membre; în cadrul unora dintre statele membre condiţiile de viaţă au ajuns în ultima perioadă în derivă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:30

Un microbuz cu 8 pasageri s-a oprit într-un cap de pod în județul Cluj.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:20

Exporturile Republicii Moldova în primele cinci luni ale anului curent s-au majorat cu 5% față de aceeași perioadă a anului 2018, depășind 1,1 miliarde de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:19

Grav accident la Chirsova, Gagauzia. Doua motocicleta si o masina a politiei s-au ciocnit violent. In urma impactului, unul dintre tineri s-a stins pe loc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:08

 Sunt sensibile, serioase şi exagerează cu critica la adresa lor! Chiar dacă cineva care este melancolic poate fi deprimat, nu e întotdeauna vorba despre o depresie clinică. Oamenii care sunt melancolici sunt sensibili, autocritici, serioşi şi se simt deseori neînţeleşi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:01

 Capul unui lup de dimensiuni uriaşe a fost descoperit de cercetători, aceştia precizând că animalul ar fi fost gigantic faţă de un lup comun, având în vedere că mărimea craniului este de aproape 50 de centimentri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 11:00

Guvernul a făcut publică lista candidaților ce participă la concursul pentru cele două funcții de judecător la Curtea Constituțională, din partea Executivului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 10:55

 Deutsche Bank AG a soluționat un proces cu un dezvoltator de locuințe accesibile din Olanda, care a acuzat banca de dare de mită, în legătură cu tranzacțiile cu produse derivate, și a pus capăt, astfel, unui proces de lungă durată și scandalos, care tocmai intra în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2019, ora: 10:54

 În cazul multor familii din România, cea mai importantă pondere a bugetului lunar este cheltuită cu mâncarea, așa că acesta este unul dintre capitolele importante de unde poți începe și tu o tăiere a costurilor cu traiul zilnic.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)