Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:16
Abonamente
 
 
 

Actualitate 4 Mai 2018, ora 11:30

Afaceri pe bani europeni în Găgăuzia. Câți antreprenori au beneficiat de donații

Marime Font

Peste 50 de antreprenori din Găgăuzia şi raionul Taraclia au pornit afaceri pe bani europeni în cadrul programului SARD, finanţat de Uniunea Europeană. Valoarea totală a investiţiilor destinate pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii se ridică la aproape 500 de mii de euro. În cadrul programului implimentat de Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare, beneficiarii au primit tot suportul tehnic necesar pentru iniţierea afacerilor. 

Acum 10 luni, Veceslav Duduş din Comrat şi-a deschis o patiserie chiar în centrul oraşului. Pentru a-şi pune afacerea pe roate, bărbatul a investit în jur de 20 de mii de euro, iar 80 la sută din sumă a primit-o sub formă de grant nerambursabil din partea Uniunii Europene.

"Pentru oraşul nostru este o direcţie nouă. Noi nu avem preţuri foarte mari, acestea variază între 4 şi 12 lei pentru produsele de patiserie şi cafea la un preţ convenabil pe care o punem la dispoziţia clienţilor", a spus Veaceslav Duduş.Datorită preţurilor convenabile, antreprenorul spune că nu duce lipsă de clienţi. După ce s-a convins că afacerea este profitabilă, bărbatul a decis să se extindă. Şi-a mai deschis o patiserie în oraş şi nu a dat greş. Clienţii apreciază calitatea produselor şi au doar cuvinte de laudă.

"Ar fi bine să fie mai multe afacere de acest gen şi oraşul ar înflori. Îmi place foarte mult învârtită cu brânză o recomand tuturor ."

"Totul este gustos este greu să spun ce est emai bun. Şi prăjiturile şi gogoaşele sunt cele mai bune. "

Bărbatul este convins că secretul succesului obţinut se datorează în primul rând planuli de marketing bine definit.

"Pentru ca trecătorii să poată vedea cum sunt pregătite chiflele şi prăjiturile, buticul a fost construit aproape în totalitate din sticlă. În aşa mod administratorul vrea să îi convingă pe clienţi că produsele au fost pregătite în condiţii de maximă igienă . "

"Oamenii trec şi văd cum muncim, uneori se opresc şi se uită cum lucrăm. Merg pe la piaţă şi apoi se întorc şi cumpără produsele noastre", a spus Polina Sakalî, bucătar şef.

De susţinere financiară din partea Uniunii Europene a beneficiat şi Ilia Kapaklî. Bărbatul a beneficiat de un grant nerambursabil în valoare de 3 mii de dolari. Din aceşti bani, antreprenorul şi-a iniţiat o afacere de producere a elementelor şi panourilor din metal cutat pentru acoperişuri şi faţade.

"Uniunea Europeană ne-a alocat în jur de 60 de procente din bugetul total. Restul a fost contribuţia proprie. Desigur banii au ajuns pentru implementarea primei etape în afacerea pe care o gestionez", a spus Ilia Kapaklî, beneficiar.

Înafară de susţinerea financiară, tânărul antreprenor a beneficiat şi de asistenţă tehnică din partea specialiştilor europeni.

"Timp de 5 săptămâni a fost învăţat cum să implimenteze ideia sa de afacere. A făcut un business plan unde a prognozat ideia sa. De la concurenţi până la cei care îi vor aduce materialele necesare", a spus Svetlana Gheorgheva, directorul centrului SYSLab.

21 de antreprenori din Găgăuzia şi oraşul Taraclia care şi-au iniţiat întreprinderi mici, au beneficiat de susţinere financiară de până la 3.000 de dolari. Uniunea Europeana a oferit granturi neramburasbile şi pentru crearea şi dezvoltarea în regiune a bussinesului mijlociu.

"Suma maximă pentru un grant este 18 mii de euro. 24 de proiecte au fost finanţate în Găgăuzia şi 6 în raionul Taraclia", a spus Vladimir Cara, coordonator de proiecte SARD.

Granturile nerambursabile au fost oferite în cadrul programului SARD, finanţat de Uniunea Europeană. Pe lângă susţinerea afacerilor mici şi mijlocii, programul de finanţare SARD este adresat şi autorităţilor publice locale.

În jur de 6,5 milioane de euro oferite de Uniunea Europeană au fost implimentate de PNUD pentru renovarea şi dezvoltarea infrastructurii în localităţile din Găgăuzia şi raionul Taraclia.

Sursa: publika.mdblog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md