Astăzi 25 Martie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 20:08
Abonamente

Actualitate 18 Aprilie 2011, ora 06:00

Află de ce nu poate fi Serafim Urechean preşedintele Curţii de Conturi

Marime Font

Mandatul preşedintelui Curţii de Conturi a expirat pe 22 decembrie 2010. Abia zilele astea, mai bine mai târziu decât de loc, a apărut un candidat pentru funcţia de preşedinte a Curţii - Serafim Urecheanu - candidat oficial al PLDM, cum ne anunţă presa.

Solicitat de TIMPUL, juristul Petru Birca, a declarat "anume impedimentele legale pentru ocuparea funcției de președinte al Curții de conturi a determinat PLDM să insiste votarea candidaturii lui Serafim Urechean fără avizul comisiei juridice a parlamentului".

Nu e un secret pentru nimeni că, înaintarea candidaturii lui Urecheanu la această funcţie reprezintă rezultatul unui troc politic, realizat între fostul şef al AMN şi Vlad Filat, şeful PLDM. Până aici, nimic nou sub soare.

Totuşi, conform legislaţiei - Legea Curţii de Conturi, nr.261-XVI din 05.12.2008 - "candidat la funcţia de membru al Curţii de Conturi nu poate fi persoana care:


a) a împlinit vârsta de pensionare pentru limita de vârstă specificată de legislaţie;
b) în ultimii 2 ani a fost membru al Guvernului, conducător al unei autorităţi publice centrale sau a deţinut o altă funcţie de răspundere al cărei

mod de numire sau alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi de legile organice, învestit cu atribuţii de administrare a resurselor financiare publice."

Acum, revenind la candidat şi calităţile pe care acesta trebuie să le întrunească... Serafim Urecheanu are, abia, 61 ani. Deci trece, ca prin urechile acului, de restricţiile prevăzute la art.17 alin.(2) lit.a) din Legea nr.261/2008, pensionarea pentru "limită de vârstă" se face la 62 de ani, pentru bărbaţi.

Însă, tot potrivit art.17 din Legea Curţii de Conturi, candidaţii la funcţia de membru al Curţii de Conturi trebuie să aibă studii superioare în domeniul economic, financiar sau juridic. Serafim Urecheanu a absolvit Institutul Politehnic din Chişinău (facultatea “Construcţii industriale şi civile”, specialitatea inginer-constructor). Nici pomină de economist, jurist sau expert financiar în Urecheanu.

De asemenea, o persoană nu poate candida la funcţia de membru al Curţii de Conturi (cu atât mai mult, nu poate ocupa funcţia de preşedinte a Curţii) dacă în ultimii 2 ani a fost conducătorul unei autorităţi publice centrale sau a deţinut o altă funcţie de răspundere, învestită cu atribuţii de administrare a resurselor financiare publice - art.17 alin.(2) lit.b) din Legea Curţii de Conturi.
Serafim Urecheanu, însă, a deţinut, în perioada septembrie 2009 - noiembrie 2010, funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Iar, conform Regulamentului Parlamentului, prim-vecepreşedintele Parlamentului, la solicitarea sau în absenţa preşedintelui, îndeplineşte atribuţiile acestuia, inclusiv dispune de mijloacele bugetare ale Parlamentului şi le administrează.

Astfel, analizând prevederile art.17 din Legea Curţii de Conturi şi art.14 şi 15 din Regulamentul Parlamentului, constatăm că Serafim Urecheanu - candidatul propus de PLDM la funcţia de preşedinte a Curţii de Conturi - nu corespunde criteriilor legale stabilite pentru candidaţii la funcţia de membru al Curţii. Numirea lui, de către Parlament, în funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi ar putea avea loc... doar cu încălcarea legislaţiei. 

Sursa: anasarivan.blogspot.com

Aminitim că S. Urechean și-a început cariera politică în calitate de fost secretar doi al comitetului raional de partid Briceni iar ulterior a fost avansat în funcția de preşedinte al Comitetului executiv raional Anenii Noi.  În 1990 este ales deputat și activează până în 1994 când a fost numite de președintele de atunci Mircea Snegu în calitate de primar al Chișinăului.  Urechean a făcut parte din toate guvernele regimului Lucinschi: două cabinete Ciubuc şi unul Sturza. Este interesant să observăm că după preluarea puterii de către comunişti, Urechean abandonează în anul 2005 postul de primar în schimbul altui mandat – de ales al poporului, care, spre deosebire de cel de primar general, îi asigura imunitate parlamentară.

După 2009 a fost acuzat de consilierul municipoal Oleg Cernei că ar fi vândut funcții pe listele de partid. La 10 aprilie a devenit membru PLDM . Foștii membri de partid l-au acuzat pe Urechean că ar fi cedat partidul în schimbul funcției de ambasador în Turcia. La congresul AMN unde s-a decis fuziunea cu PLDM, Serafim Urechean a confundat PL cu PLDM.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 18:47

 În contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie, ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, a transmis redacției Ziarului de Gardă un articol de opinie în care adresează un mesaj noului Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 14:32

Şeful statului, Igor Dodon, consideră că Republica Moldova se află în blocaj politic şi invită partidele parlamentare la dialog. Preşedintele ţării se va întâlni, mâine, cu liderii principalelor forțe politice din Legislativ.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 14:31

Reprezentanții Partidului Democrat (PD) vor merge mâine la discuțiile cu președintele Igor Dodon, care astăzi a invitat partidele parlamentare la un dialog în vederea creării unei majorități parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 11:58

Rețeaua de propagandă rusă RT (fosta Russia Today) îi obligă pe angajații săi să semneze acorduri ce îi obligă să păstreze tăcerea referitor la activitatea lor în această companie, timp de 20 de ani după ce o părăsesc, potrivit EUvsDisinfo.eu, site ce urmărește...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 11:14

Certurile de la vârful blocului ACUM nu contenesc și chiar iau amploare. În weekend s-a produs un scandal monstru între Maia Sandu și Andrei Năstase din cauza fracțiunii binomului din Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 11:07

Rusul care a murit din cauza exploziei unei bombe artizanale pe care o asambla într-un apartament din Kiev, se afla pe lista urmaritilor generali sub suspiciunea de ucidere a unui șofer al serviciului BlaBlaCar, a declarat Iaroslav Antoniak, consilier al șefului Serviciului de Securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:57

Aşa-zisul pachetul „anti-oligarhic”, prezentat cu surle şi trâmbiţe de liderii binomului PAS-PPDA, a fost înregistrat în registrul simplu al Parlamentului. Aceasta înseamnă că este vorba despre o petiție, nu un proiect de lege. Direcţia juridică a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:56

- Economia zonei euro este în continuare sufocată de cererea slabă la nivel mondial şi nesiguranţa de ordin politic - Indicele PMI al IHS Markit sugerează că activitatea sectorului manufacturier se situează la cel mai scăzut nivel din ultimii peste cinci ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:48

Jora de Mijloc este prima comună din Republica Moldova unde străzile asfaltate sunt curățate și spălate cu șampon. Inițiativa aparține primarului comunei, Marina Tauber.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:48

Investitorii au vândut luni din acțiunile deținute și au migrat spre siguranța obligațiunilor în condițiile în care apetitul la risc a scăzut din cauza temerilor privind o recesiune în Statele Unite, transmite Reuters, adăugând că randamentele bondurilor au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:45

La o lună după alegerile parlamentare, premierul în exerciţiu Pavel Filip dă asigurări că statul îşi va onora obligaţiunile faţă de cetăţeni şi va achita în continuare salariile şi pensiile majorate. Precizările vin după ce, în campania electorală,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:44

Se părea că primăvara și-a intrat în drepturi, însă după două săptămâni de temperaturi înalte și vreme frumoasă, meteorologii anunță schimbarea bruscă a vremii. Dacă în acest weekend ne bucurăm de temperaturi de până la 16°C, de luni vremea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:33

Deputatul PAS-PPDA Maria Ciobanu este acuzată de atitudine discriminatorie faţă de femei, după ce a publicat o scrisoare deschisă către colegul său din PDM, Sergiu Sîrbu, agresat de recidivistul Pavel Grigorciuk.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 10:09

Maestrul Florin Piersic trece printr-o perioadă extrem de dificilă, din cauza problemelor de sănătate, care l-au trimis de urgenţă în faţa medicilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 09:57

Tu ești parte a familiei noastre și vrem să-ți dăm tot ce-i mai bun. De aceea, începând cu 25 martie lansăm pentru tine CARDUL FAMILIEI de la Farmacia Familiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 08:53

Ora de vară 2019. Când se schimbă ora și ce efecte are asupra bioritmului

Ora de vară 2019. Când se schimbă ora și ce efecte are asupra bioritmului românilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 08:50 de Ana Marchitan

Vladimir Beșleagă: „Cred că moartea se teme de mine, pentru că am murit de trei ori”

Vladimir Beșleagă: „Cred că moartea se teme de mine, pentru că am murit de trei ori” Din editia print

Scriitorul Vladimir Beșleagă ne-a relatat despre regretele și realizările sale, precum și de ce nu a reușit să învețe la Harvard

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 08:43

Un fost deputat e dezamăgit că Maria Ciobanu i-a luat apărarea lui Grigorciuc: „Nu încape în mintea mea cum poate o „UNIONISTĂ” să ia apărarea unui instigator ordinar”

Un fost deputat e dezamăgit că Maria Ciobanu i-a luat apărarea lui Grigorciuc: „Nu încape în mintea mea cum poate o „UNIONISTĂ” să ia apărarea unui instigator ordinar”

Fostul deputat Ștefan Secăreanu susține că e dezamăgit că deputata Blocului „ACUM”, Maria Ciobanu, i-a cerut democratului Sergiu Sârbu să-și retragă plângerea împotriva membrului „Antifa”, Pavel Grigorciuc, care l-a bătut în centrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 08:01

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău va demara până la sfârșitul lui aprilie pe toate segmentele de șantier, promite TRANSGAZ

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău va demara până la sfârșitul lui aprilie pe toate segmentele de șantier, promite TRANSGAZ

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău se vor desfășura, către sfârșitul lunii aprilie, pe toate segmentele de șantier, susține directorul General al SNTGN TRANSGAZ SA România, Ion Sterian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 07:59

China reface “Drumul Mătăsii” în Europa, în ciuda reticenței UE. 14 țări europene, între care și România, participă la proiect

China reface “Drumul Mătăsii” în Europa, în ciuda reticenței UE. 14 țări europene, între care și România, participă la proiect

Italia şi China au semnat sâmbătă un Memorandum de Înţelegere în sprijinul proiectului de mare amploare cunoscut sub denumirea de "Noul Drum al Mătăsii", prin care Beijingul urmăreşte să-şi intensifice comerţul cu Occidentul în pofida reticenţei UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 07:50

Istoria limbii române: Moștenirea traco-dacă

Istoria limbii române: Moștenirea traco-dacă

Am prezentat, în câteva numere, moștenirea latinească din lexicul limbii române, pornind de la faptul că româna este o limbă romanică; ea continuă, la fel ca celelalte limbi romanice, latina. Înainte de a trece la alte componente etimologice ale vocabularului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 07:42

De ce ni se pare că timpul curge mai repede pe măsură ce îmbătrânim? Explicaţia uimitoare a unui cercetător român

De ce ni se pare că timpul curge mai repede pe măsură ce îmbătrânim? Explicaţia uimitoare a unui cercetător român

Cercetătorul de origine română Adrian Bejan, de la Duke University, are o nouă explicaţie pentru acele zile nesfârşite ale copilăriei care păreau să dureze mult mai mult decât cele de acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 07:36

Raport: Nu există dovezi ale unui complot Donald Trump - Rusia, în timpul campaniei pentru alegeri

Raport: Nu există dovezi ale unui complot Donald Trump - Rusia, în timpul campaniei pentru alegeri

Informaţie de ultimă oră, din Statele Unite, unde a fost publicat un sumar din raportul investigaţiei privind mult discutatul complot dintre Donald Trump şi Rusia, în timpul campaniei pentru alegerile din 2016.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 07:27

Un pilot a furat un avion și l-a prăbușit peste o casă, ca să-și ucidă soţia (FOTO/ VIDEO)

Un pilot a furat un avion și l-a prăbușit peste o casă, ca să-și ucidă soţia (FOTO/ VIDEO)

Un pilot a fost protagonistul unui incident teribil, încheiat cu o tragedie. Bărbatul a furat un avion și l-a prăbușit peste o casă, ca să-și ucidă soția. Pilotul a murit, dar nevasta a scăpat cu viață. Incidentul s-a produs în Gaborone, capitala statului Botswana....

( ) Citeşte tot articolul

Sport 25 Martie 2019, ora: 07:22

Simona Halep, victorie după un meci de 3 ore la Miami Open, cu Polona Hercog

Simona Halep, victorie după un meci de 3 ore la Miami Open, cu Polona Hercog

Simona Halep a trecut de turul 3 al turneului de tenis de la Miami după un meci extrem de disputat cu slovena Polona Hercog. Românca a câștigat partida după 2 ore și 50 de minute.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)