Actualitate

Agenda lui Igor Dodon, scrisă la Ambasada Rusiei

Atașamentul excesiv față de Federația Rusă, pe care Igor Dodon nu l-a ascuns vreodată, s-a observat atât în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, cât și imediat de la învestire. Chiar a doua zi de când a devenit președinte al Republicii Moldova, pe 24 decembrie 2016, Dodon s-a întâlnit cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a fost, de fapt, primul oficial străin cu care s-a văzut acesta. Rogozin este cel care în anul 2006 i-a numit pe moldoveni fasciști și i-a considerat agresori în conflictul de pe Nistru. Dar în acest articol vom face o retrospectivă a întâlnirilor lui Igor Dodon cu ambasadorii acreditați la Chișinău.

Primul buchet de flori, de la Farit Muhametșin

Pe lângă cele cinci deplasări la Moscova, una la Bruxelles, alta la Teheran și câte una la Istanbul, Sankt-Petersburg și Minsk, Dodon i-a primit la Președinție, pe rând, pe mai mulți ambasadori acreditați la Chișinău cu diverse ocazii. Nimeni din ei însă nu s-a bucurat de atenția pe care a avut-o cel care reprezintă interesele Federației Ruse în țara noastră, Farit Muhametșin.

Pe 27 decembrie 2016, la 5 zile de la învestire și la 3 zile de la întrevederea controversată cu Rogozin (Amintim că vicepremierul rus avea interdicție de a survola spațiul european al UE și cel al Ucrainei. Chiar și așa, avionul acestuia a ajuns la Chișinău prin România, însă din cauza ceții acesta nu a reușit să aterizeze decât a doua zi după o escală neprevăzută la Budapesta – n.n.), Dodon a avut prima întrevedere cu Farit Muhametșin. Oficialul rus i-a dăruit liderului socialist de la Chișinău un buchet mare de trandafiri roșii, cei doi discutând despre prima vizită a lui Dodon în străinătate – cea din 17 ianuarie, la Moscova.

Pe 29 decembrie, au urmat întrevederi cu ambasadorii Turciei, Hulusi Kılıç, și Azerbaidjanului, Gudsi Dursun oglu Osmanov, dar și cu șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Kılıç i-a spus lui Dodon că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acceptat invitația lui Igor Dodon de a efectua o vizită în luna mai în Republica Moldova – vizită ce nu a mai avut loc.

După Bruxelles, la Muhametșin

A urmat o lună plină cu mesaje și vizite de curtoazie, cu statusuri și fotografii postate pe Facebook de la Moscova și entuziasmul lansării primei sale conferințe în formatul „Vladimir Putin”. Pe 27 ianuarie Dodon chiar a avut și o întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați în Republica Moldova la care a promis că astfel de discuții vor avea loc o dată în lună. La începutul lunii februarie a acestui an Dodon a plecat în Capitala Uniunii Europene, orașul Bruxelles. Vizita a avut loc în perioada 7-8 februarie. Înainte de aceasta, Dodon s-a mai întâlnit o dată cu Pirkka Tapiola, dar nu pentru a discuta despre relația cu UE, ci pentru a-i transmite proiectul Memorandumului privind cooperarea dintre Comisia Economică Euroasiatică și Republica Moldova.

Pe 9 februarie, a doua zi de la revenirea acasă, Dodon l-a chemat din nou la Președinție pe ambasadorul rus Muhametșin (sau ultimul a venit inopinat în vizită – în comunicatul Președinției nu se menționează acest lucru). „Părțile au stabilit să intensifice raporturile de colaborare pe toate domeniile de interes comun, inclusiv pe dimensiunea culturală și educațională”, a precizat instituția.

În aceeași zi, după Muhametșin la Președinție a venit ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit.

În luna februarie Președinția a mai anunțat că Igor Dodon a avut o întrevedere cu „ambasadorii statelor ex-sovietice, acreditați la Chișinău”, cărora le-a vorbit despre pașii pe care îi va întreprinde „în direcția colaborării cu Uniunea Economică Euroasiatică”. A urmat o întrevedere cu Mohammed Ali Al-Maliki, ambasador al Statului Qatar, precum și o nouă discuție cu ambasadorul Turciei la Chișinău. În penultima zi a lunii, pe 27 februarie, Dodon a dat din nou mâna cu Muhametșin – oficialii s-au referit, în special, la mersul realizării angajamentelor asupra cărora s-a convenit la Moscova în domeniul migranților, precum și a reluării exporturilor produselor moldovenești pe piața rusă, ne-a anunțat comunicatul Președinției. 

Continuarea o găsiți pe moldnova.eu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *