Externe

Agenţia germană de informaţii a reluat cooperarea cu Agenţia de Securitate Naţională din SUA

Mai multe ziare germane au relatat că supravegherea comună a site-urilor de Internet a fost reluată la baza Bad Aibling din Bavaria, al cărei sistem IT este considerat central pentru monitorizarea statelor din Orientul Mijlociu aflate în criză, precum Siria, Afganistan, Irak şi Libia.

Echipele serviciilor germane de informaţii au tehnologia necesară pentru a procesa cantităţi mari de comunicaţii internaţionale prin satelit şi Internet la baza Bad Aibling.

Cooperarea a fost reluată după mai mult de opt luni de suspendare, în urma dezvăluirilor conform cărora BND a ajutat NSA să spioneze oficiali şi companii europene.

Un acord a fost încheiat în urmă cu câţiva ani între cele două agenţii, în baza căruia SUA obţineau acces la sistemul IT german, pentru a căuta conţinut suspect în cantitatea uriaşă de date.

Pentru a obţine rezultatele dorite, NSA a folosit anumite instrumente de căutare, precum adrese de email, adrese IP şi numere de telefon.

Dar pe fondul acuzaţiilor că NSA nu a respectat criteriile de căutare convenite, s-a dezvăluit că baza de date a fost folosită pentru a căuta informaţii despre oficiali şi companii din Germania şi Europa.

Anul trecut, în luna mai, Guvernul german a suspendat cooperarea cu NSA şi a demarat o investigaţie.

Mai multe ziare au speculat că reluarea cooperării între BND şi NSA ar fi putut fi favorizată de atacurile teroriste de la Paris din 13 noiembrie şi de o alertă privind comploturi teroriste la Hanovra şi Munchen în ultimele săptămâni.

În urma alertei de securitate de la Munchen, care a fost declanşată după o informaţie primită de la un serviciu de informaţii partener, ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a cerut sporirea cooperării cu serviciile de informaţii străine.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *