Atitudini

Agheasma, vinul şi Patriarhul

În fiecare an, la Sărbătoarea Vinului, Chişinăul parcă o ia razna. Centrul colcăie de oameni, veniţi nu pentru vreo manifestare culturală, ci pentru o beţie organizată. Piaţa Marii Adunări Naţionale se transformă nu în Piaţa Centrală, ci într-un circ fără vedete, un circ al publicului, care parcă a răbdat un an fără alcool şi în sfârşit îşi dă drumul.

Se bea la terasele care printr-un farmec apar peste tot, se bea în parc, se bea din picioare, se bea chiar la buticurile pline cu vin, se bea din mers, se bea rezemat de Catedrală. Chişinăul pare mult mai plin, începi să nu mai ai aer, în schimb, de băut e pentru toţi. Şi se bea aşa cum se respiră.

Toate mijloacele de transport, de dimineaţă, sunt pline ochi de oameni ce merg să-şi potolească setea nemărginită în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Maşini din toate raioanele se îndreaptă exact în acelaşi loc. Toţi sunt într-o grabă uriaşă, de parcă în centrul Chişinăului s-ar fi întâmplat un miracol, a apărut un izvor al tămăduirii, dar nu pentru mult timp, doar pentru două zile – o beţie cinstită pe 8 şi 9 octombrie. Sau care cum poate: pe 8 – beţia, pe 9 – dregerea de după beţie.

Dacă tot anul moldovenii se ascund atunci când beau (de familie, de şefi, de colegii de serviciu…), de Sărbătoarea Vinului beţia e legalizată, e absolut normal să te faci ca porcul. Şi nu ascuns – ci în centrul Chişinăului, acolo unde s-a hotărât la Marile Adunări Naţionale Independenţa noastră.

Am auzit mai mulţi chişinăuieni nemulţumiţi de Sărbătoarea Vinului. Nu că sărbătoarea ar fi rea, ci modul în care e organizată.
Pentru că anul acesta Sărbătoarea Vinului coincide cu vizita Prea Fericitului Kirill, tarabele se mută la „Moldexpo”, la solicitarea Mitropoliei. Mi s-a părut mai mult decât ciudat că anunţarea locului unde se va desfăşura Sărbătoarea Vinului s-a făcut parcă pe ascuns. Şi acum pe internet pe majoritatea site-urilor scrie că va fi în PMAN.

Nu ar fi de mirare ca atunci când patriarhul va ajunge la Catedrală, Piaţa Marii Adunări Naţionale să fie plină ochi de oameni însetaţi de vin, rătăciţi din cauza lipsei de informaţie. Oricum, Mitropolia trebuie felicitată că a putut schimba locul Sărbătorii Vinului. Aşa vizita Patriarhului Kirill e de folos pentru Chişinău. Sper ca beţia să se mute la „Moldexpo” cu totul, iar în anii următori să devină o sărbătoare frumoasă, nu una a beţiei totale.
Eu nu voi rămâne în Chişinău la Sărbătoarea Vinului. Presimt că şi anul ăsta lucrurile nu vor sta cu mult mai bine, chiar dacă serbarea ar trebui să fie la „Moldexpo”. Presimt că Cetăţenii Turmentaţi ai lui Caragiale vor rătăci între locul la care sunt obişnuiţi şi cel bun. Voi serba, dar în altă parte. Poate chiar la un butoi de vin, într-un beci veritabil.

Dacă, la anul, Sărbătoarea Vinului nu va rămâne la „Moldexpo”, ar trebui să ia Mitropolia măsuri. Şi dacă Patriahul Kirill va fi ocupat, poate să îl invităm pe Patriarhul Daniel?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *