CSI / Rusia

Agresivitatea rusă obligă Germania să refacă capacitatea de luptă a armatei

Germania începe să restabilească capacitatea de lupta a armatei sale, scrie Financial Times (FT), menţionând că, acum, Szczecin se află „pe linia frontului, pentru că este cel mai apropiat sediul NATO de graniţa Rusiei”.

„În prezent, aici se ridică un comandament operaţional high-tech, corpul ofiţeresc va fi dublat până la 400 de persoane, iar până în 2016 acesta ar trebui să atingă statutul de capacitate maximă de lupta”, – se spune în articolul FT.

General german Lutz Niemann recunoaşte că situaţia s-a schimbat în ultima perioada, iar odată cu ea şi opinia publică din Germania. „Ameninţarea rusească îi obligă pe pe mulţi să susţină ideea că armata ar trebui să devină mai activă. Potrivit sondajului YouGov, 49% dintre germani ar dori să fie crescute cheltuielile de apărare, împotriva fiind doar 36%”.

În ultimii 25 de ani, Germania a redus continuu bugetul apărării. Dar acum, după ce în estul Ucrainei a izbucnit războiul, Berlinul va creşte cheltuielile militare cu 6%. În 2016, Germania va alocă bugetului de apărare 34,2 miliarde de euro. Ministrul apărării Ursula von der Lyayen consideră Rusia ameninţarea numărul 1 la adresa ţării sale.

Cu toate acestea, starea Bundeswehr-ului este destul de grea. Armata germană are efective de 180.000 de soldaţi, tancuri – 250. De asemenea, utilizabile mai sunt doar 24 din 43 de avioane Transall, şi numai 41 din cele 190 de elicoptere militare pot decola. De asemenea, în stare de funcţionare sunt doar 42 din cele 109 de aeronave Eurofighter Typhoon şi 280 din 406 de vehicule blindate Marder.

De aceea, vestea creşterii bugetului apărării pare a fi una bună pentru armata germană.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *