Economie

Agricultorii care au păcălit statul restituie banii

Potrivit directorului adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Nicolae Ciubuc, o parte din agenții economici au înapoiat banii benevol, alții – fiind obligați de judecată. „În prezent, avem două cauze în acest sens. Una e pe rol, iar la alta a fost pronunțată hotărârea în prima instanță, agentul economic fiind obligat să restituie în bugetul statului suma de 220 mii lei”, a declarat Nicolae Ciubuc. Alte nouă procese, în care e implicată Agenția, ne-a spus el, se referă la faptul că beneficiarii nu erau de acord cu valoarea sumei subvențiilor calculate și achitate. Un agent economic, de exemplu, a atacat AIPA în instanță din motiv că Agenția a refuzat să îi acorde subvenții în valoare de 11 mln. lei. În final, judecătorii au luat o decizie în favoarea Agenției. 

Amintim că, în februarie curent, TIMPUL scria că şapte agricultori moldoveni au fost obligați să restituie statului 430 de mii de lei obţinuţi ilegal din subvenţii.

Directorul AIPA, Petru Maleru, declara atunci că, pe parcursul anului 2011, în urma controlului la beneficiarii de subvenții, au fost depistate mai multe încălcări, însă la acel moment doar șapte cazuri au fost demonstrate, agenții respectivi fiind nevoiți să întoarcă banii statului. Directorul AIPA a precizat că unii agenți economici au declarat o suprafață mai mare decât cea plantată, alții au prezentat date denaturate cu privire la facturile fiscale sau la tehnica agricolă declarată ca fiind nouă, deși aceasta era deja în utilizare, fiind procurată cu un an înainte.

Pe parcursul anului curent, în urma verificării dosarelor, Agenția a micșorat volumul subvențiilor solicitate cu 55 mln. lei, acestea fiind nejustificate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *