Astăzi 22 Februarie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:55
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Social 10 Februarie 2017, ora 14:54

Agricultorii cer compensaţiile promise de Guvern

Marime Font

Câţiva agricultori au protestat în faţa Guvernului. Agricultorii sunt nemulţumiţi că nu li se acordă compensaţiile promise de prim-ministru în urma îngheţurilor din aprilie 2016, transmite IPN.

Potrivit lui Stanislav Ivaniţă, proprietar de livadă din Donduşeni, agricultorii sunt de mult timp induşi în eroare de conducere, iar regulamentul care să le acorde compensaţii aşa şi nu s-a mai adoptat.

Stanislav Ivaniţă spune că la protest s-au pornit agricultorii care şi-au făcut actele pentru a primi compensaţii, iar din aceştia unii au fost intimidaţi pentru a nu veni la protest. Printre cerinţele agricultorilor se numără acordarea compensaţiilor într-un termen cât mai scurt, îngheţarea creditelor cel puţin până la 1 decembrie a anului curent şi o audienţă la premier pentru ca „problemele micilor agricultori să fie auzite”. Agricultorul spune că dacă falimentează cei care au livadă, micii întreprinzători, „atunci falimentează toţi: şi ţara, şi băncile”.Contactat de IPN, Iurie Fală, Directorul executiv al asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova Fruct” spune că menţine contactul cu Guvernul, au fost consultaţi când s-a elaborat regulamentul, dar banii întârzie foarte mult.

„Pomicultorii sunt nemulţumiţi deoarece nu ştiu dacă să facă sau nu cheltuieli la început de an.” Directorul executiv „Moldova Fruct” afirmă că sunt zeci de mii de familii la nordul ţarii care tradiţional îşi câştigă existenţa din creşterea fructelor şi mulţi sunt în stare de faliment.

Proiectul cu privire la acordarea suportului financiar producătorilor agricoli în scopul diminuării consecințelor calamităților naturale înregistrate în anul 2016 a fost plasat pentru dezbateri publice pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare în noiembrie 2016. În nota informativă a proiectului este menţionat că îngheţurile au compromis esențial recolta de fructe în raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Glodeni, Ocnița, Rîșcani și, parțial, Soroca. Suprafața totală de livezi afectate de înghețuri constituie 6424,82 ha, iar recolta compromisă este aproximativ de 62 de mii de tone.

radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md