Social

Agricultorii cer compensaţiile promise de Guvern

Potrivit lui Stanislav Ivaniţă, proprietar de livadă din Donduşeni, agricultorii sunt de mult timp induşi în eroare de conducere, iar regulamentul care să le acorde compensaţii aşa şi nu s-a mai adoptat.

Stanislav Ivaniţă spune că la protest s-au pornit agricultorii care şi-au făcut actele pentru a primi compensaţii, iar din aceştia unii au fost intimidaţi pentru a nu veni la protest. Printre cerinţele agricultorilor se numără acordarea compensaţiilor într-un termen cât mai scurt, îngheţarea creditelor cel puţin până la 1 decembrie a anului curent şi o audienţă la premier pentru ca „problemele micilor agricultori să fie auzite”. Agricultorul spune că dacă falimentează cei care au livadă, micii întreprinzători, „atunci falimentează toţi: şi ţara, şi băncile”.

Contactat de IPN, Iurie Fală, Directorul executiv al asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova Fruct” spune că menţine contactul cu Guvernul, au fost consultaţi când s-a elaborat regulamentul, dar banii întârzie foarte mult.

„Pomicultorii sunt nemulţumiţi deoarece nu ştiu dacă să facă sau nu cheltuieli la început de an.” Directorul executiv „Moldova Fruct” afirmă că sunt zeci de mii de familii la nordul ţarii care tradiţional îşi câştigă existenţa din creşterea fructelor şi mulţi sunt în stare de faliment.

Proiectul cu privire la acordarea suportului financiar producătorilor agricoli în scopul diminuării consecințelor calamităților naturale înregistrate în anul 2016 a fost plasat pentru dezbateri publice pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare în noiembrie 2016. În nota informativă a proiectului este menţionat că îngheţurile au compromis esențial recolta de fructe în raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Glodeni, Ocnița, Rîșcani și, parțial, Soroca. Suprafața totală de livezi afectate de înghețuri constituie 6424,82 ha, iar recolta compromisă este aproximativ de 62 de mii de tone.

radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *