Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Finanţe 26 Iulie 2015, ora 16:36

Agricultorii din Soroca, convocaţi să evalueze consecințele secetei

Marime Font

Şedinţă extraordinară în raionul Soroca. Agricultorii vor fi convocaţi de autorităţi, pentru a evalua consecinţele secetei, transmite trm.md.

Între timp, fermierii prognozează pierderi financiare importante, asta în situaţia în care culturile sunt serios afectate, iar rezerve de umiditate în sol practic nu există, relatează Mesager.

Fermierii se uită neputincioși cum canicula le arde câmpurile și munca de un an. Aceștia spun că lipsa de precipitații și soarele dogoritor au afectat atât culturile de toamnă, cât și pe cele de primăvară.„Anul acesta am fost afectați că n-am avut ploi la vreme, a plouat tot anul în jur de 40 de mm, ceea ce este insuficient pentru culturile din primul grup. Culturile de grupa a doua sunt în stare normală, dar trebuie să avem precipitaţii. În decurs de 10 zile, dacă n-o să avem ploi, nuştiu ce-o să fie”, afirmă Iurii Graur, agricultor, satul Vădeni.

În nordul țării, deficitul de apă din sol este de până la 80 de litri pe metru pătrat. Astfel, porumbul, floarea-soarelui și sfecla de zahăr au intrat deja în faza de ofilire. Potrivit specialiștilor, pierderile sunt irecuperabile, iar eventualele precipitații nu ar mai ajuta cu nimic.

„Frunzele se usucă şi ştiuletele nu se formează din lipsă de umiditate, nu numai la porumb. Dacă n-o să fie umiditate, precipitaţii, la toamnă putem să ne aşteptăm la ceva mai dureros. Dar sperăm la umiditate, aşteptăm de sus ploaie”, susține Sergiu Slutu, șef Direcția agricolă, Soroca.

Fermierii au fost convocați în cadrul unei ședințe lărgite, în cadrul căreia vor fi evaluate pagubele, dar și identificate soluții pentru evitarea falimentului gospodăriilor țărănești. Anterior, ministrul în exercițiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, a declarat că țara noastră nu riscă o criză. Asta, deoarece, recolta prognozată de grâu, chiar dacă este una mai mică decât anul trecut, va depăşi nivelul securităţii alimentare de circa trei ori.

Sursa: trm.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul