Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:08
Abonamente

Actualitate 9 Februarie 2016, ora 13:14    Din editia print

Agricultorii înfruntă scumpiri la începutul sezonului

Marime Font

Începutul anului 2016 a fost marcat de o serie de scumpiri pe piața noastră. Prețurile unor produse alimentare și servicii nu au rezistat sub presiunea crizei economice din țară și s-au majorat.

În cadrul materialului trecut dedicat creșterii de legume în sere am descris cum în sezonul rece nici un producător din țară nu se avântă să investească în agricultură, din cauza prețurilor mari la întreținerea unei sere pe timpul iernii, cât și a prețurilor neloiale pe piața internă a legumelor.

La început de februarie, crescătorii de legume în seră pregătesc materialul săditor și efectuează primele lucrări agricole. Ei spun că scumpirea produselor energetice și devalorizarea leului vor influența direct prețul legumelor autohtone din acest an.

Scumpiri de 15 la sută

Iurie Bivol deține 3,5 hectare de sere pe care cultivă legume de timpuriu. Producătorul spune că, în acest an, prețul la semințe și îngrășăminte a crescut cu 15 la sută. „Evident că aceste scumpiri se vor răsfrânge asupra prețului final al legumelor. Dar trebuie să ținem cont că și prețul la gazele naturale și cărbune a crescut. Iar un factor important în creșterea unei producții calitative este și forța de muncă. Chiar zilele acestea, lucrătorii de la seră s-au apropiat de mine și au cerut o remunerare mai mare. În următoarele zile când vom începe sezonul de recoltare, vom sta la discuții și vom vedea care ar fi posibilitatea de a le oferi oamenilor un salariu mai bun, fiindcă și oamenilor le este greu în aceste condiții de criză”, subliniază producătorul din satul Costești, raionul Ialoveni.


Semințele pe care le folosește pentru creșterea legumelor sunt procurate din Uniunea Europeană. Producătorul susține că acestea sunt mai scumpe, dar totodată mai calitative decât produsele locale. Prețul semințelor și al îngrășămintelor a crescut doar pe piața locală, din motiv că moneda națională s-a devalorizat față de cea europeană, iar transferând prețul în lei, agricultorii moldoveni sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar.

Importatorii de semințe spun că și clienții au început să se conformeze cu noile prețuri, chiar dacă acestea sunt în continuă creștere în ultimii ani. Victor Ambros, reprezentantul unei companii de import a materialului săditor, a spus că agricultorii nu vor avea de ales decât să facă investițiile necesare, care evident vor crea valuri de scumpiri. „Clienții noștri deja au făcut comandă de materialul săditor cu care lucrează mai mulți ani. Și chiar dacă prețurile au crescut, ei sunt dispuși să prelucreze suprafețele de pământ exact în aceleași cantități ca anul trecut. Dar care vor fi prețurile finale, rămâne să vedem, căci acestea nu sunt influențate doar de materialul săditor”, susține antreprenorul.

Fermierii caută semințe locale

Însă, din cauza prețurilor mari la material săditor, nu toți producătorii sunt dispuși să scoată bani grei din buzunar și apelează la semințele de proveniență locală. Robertino Bajureanu din satul Trinca, raionul Edineț, folosește doar material săditor produs din țară în serele și câmpurile cultivate de el. „Chiar dacă nu se poate compara calitatea cu semințele aduse din Europa, producția noastă este la fel de bună. Iar motivul procurării semințelor din Moldova este prețul mic al acestora. Noi nu ne permitem să cumpărăm semințe de import, fiindcă ne bate la buzunar. Iar oamenii în final nu ar mai cumpăra legumele noastre”, spune bărbatul. Pe cei patru ari pe care le cultivă împreună cu familia sa, producătorul crește ardei, ceapă și tomate cu semințe autohtone.

Sergiu Urâtu din Criuleni, un producător de semințe locale, ne spune că prețul la materialul săditor autohton nu s-a mărit. Motivul susținut de acesta este că produsul moldovenesc se vinde oricum destul de rău, iar o ulterioară creștere ar ruina agricultorii noștri. „Nu vrem să pierdem din clienții pe care îi avem. Dar păstrând prețul, încercăm să îi încurajăm să se mențină pe piață pentru ca moldovenii să consume produse locale”, spune producătorul din Criuleni. În sera sa, acesta produce și crește material săditor de roșii, castraveți și ceapă.

Experții spun că, în ultimii ani, există o tendință ca prețurile să crească. Acestea sunt influențate de schimbările de pe piața internă și externă. „Noi trebuie să intrăm într-o structură a prețurilor care reflectă realitățile noastre economice. Astfel, vom putea echilibra cheltuielile producătorilor și cele ale consumatorilor, decât să ne plângem mereu că trebuie să ne confruntăm cu scumpirile”, a declarat expertul Dumitru Budianschi de la Expert-Grup.

Am intrat într-un magazin de semințe din preajma Pieței Centrale din Chișinău, unde vânzătorul ne-a spus că prețurile pentru semințele cu amânuntul nu s-au scumpit. Un pachet de semințe de castraveți costă în jur de șase lei, iar cele de roșii până la nouă lei, iar semințele de varză costă în jur de zece lei. Pentru semințele prelucrate care se vând la bucată, o sămânță de roșie costă până la un leu.

Datele statistice arată că în ultimii nouă ani s-a micșorat suprafața terenurilor pe care se cultivă legumele (varză, castraveți, tomate, ceapă, mazăre și bostănei). Dacă în anul 2006 statistica număra 42,2 mii de hectare în anul 2014, această cifră a ajuns la 31,9 mii de hectare, cu aproximativ 25 la sută mai puțin. La fel, a scăzut și producția produselor agricole în țară pentru anul 2015 cu până la 17 la sută mai puțin, în comparație cu anul 2013.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 17:08

Guvernul a avizat pozitiv modificările în Codul Electoral, care permit agitaţia electorală în ajunul şi în ziua alegerilor. În același timp, premierul Pavel Filip și-a exprimat rezervele față de distanța de 100 de metri de la secția de votare, pentru care sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Ana Marchitan

Deputaţii din 1994 explică motivele din care Parlamentul le-a dat găgăuzilor dreptul la autodeterminare externă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:26

 Sud-coreeanul Kim Jong Yang a fost ales miercuri pentru a îndeplini funcţia de preşedinte al Interpol, organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție, anunţă Reuters. Fără îndoială, deznodământul a provocat un suspin de uşurare în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:15

SNSPA condamnă declarațiile domnului Ilan Laufer ca fiind neargumentate şi iresponsabile. Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată şi afectează imaginea ţării, atât în interiorul societăţii româneşti, cât şi în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 13:22

INVESTIGAȚIE despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

INVESTIGAȚIE despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

Presa din Bălți continuă dezvăluirile despre trecutul interlop al actulului primar al municipiului, Nicolai Grigorișin. Jurnaliștii de la gzt.md publică o investigație, în care se spune că în anii 90 ai secolului trecut Grigorișin ar fi făcut parte din gruparea criminală...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:58

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează tradiţionalul concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale. Evenimentul va avea loc pe data de 28 noiembrie, ora 18.00,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:49

Orașul unde SOARELE nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Orașul unde SOARELE  nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Dacă ești pasăre de noapte și trezitul de dimineață pare un coșmar, ia în considerare emigratul în nordul statului american Alaska. Mai exact, în orașul Utqiagvik, cunoscut în trecut drept Barrow.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:48

Rareș Bogdan produce un CUTREMUR la Realitatea TV: Și-a anunțat, în direct, DEMISIA

E scandal uriaș la Realitatea TV! Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu au fost interziși la postul de știri de către Cozmin Gușă, iar Rareș Bogdan a anunțat, marți seara, că demisionează.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

Ucraina MARCHEAZĂ a cincea aniversare a începutului „REVOLUȚIEI MAIDANULUI”

Ucraina marchează astazi a cincea aniversare de la începutul protestelor din Maidan. La Kyiv, are loc un serviciu divin și se depun flori la Memorialul ”Eroilor Sutei Ceresti”. În plus, astăzi, ca parte a campaniei „Nu vom uita”, în capitala Ucrainei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

ÎNFRÂNGEREA Moscovei la Interpol. La șefia organizației a fost ales un COREEAN

Reprezentantul Coreei de Sud, Kim Jong Yang, a fost ales președinte al Interpol în urma sesiunii adunării generale a organizației care avut loc in Dubai. Anterior, principalul favorit pentru această funcție a fost generalul rus Alexander Prokopciuk, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:07

Mostră de ipocrizie: PLDM-ista Maria Ciobanu luptă cu „oligarhia”, îmbrăcată în blănuri scumpe

Deputatul PLDM Maria Ciobanu se erijează în mare luptătoare cu oligarhia, dar se înfățișează la întrunirile electorale ale lui Andrei Năstase îmbrăcată în blănuri scumpe și dându-i peste cap, astfel, discursurile justițiare. Această mostră de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că R. Moldova nu este suficient de cunoscută

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că Republica Moldova nu este încă suficient de cunoscută în China, a declarat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Viorel Garaz, la emisiunea Radio Vinoteca de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

ULTIMA ORĂ /// Prețurile petrolului au scăzut cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

TRAFIC cu NOU-NĂSCUŢI. O clinică din UCRAINA deţinută de cetăţeni moldoveni, închiriază MAME-SUROGAT

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc, în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Noiembrie 2018, ora: 04:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Noiembrie 2018, ora: 00:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 00:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)