Astăzi 19 Iulie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:39
Abonamente

Actualitate 9 Februarie 2016, ora 13:14    Din editia print

Agricultorii înfruntă scumpiri la începutul sezonului

Marime Font

Începutul anului 2016 a fost marcat de o serie de scumpiri pe piața noastră. Prețurile unor produse alimentare și servicii nu au rezistat sub presiunea crizei economice din țară și s-au majorat.

În cadrul materialului trecut dedicat creșterii de legume în sere am descris cum în sezonul rece nici un producător din țară nu se avântă să investească în agricultură, din cauza prețurilor mari la întreținerea unei sere pe timpul iernii, cât și a prețurilor neloiale pe piața internă a legumelor.

La început de februarie, crescătorii de legume în seră pregătesc materialul săditor și efectuează primele lucrări agricole. Ei spun că scumpirea produselor energetice și devalorizarea leului vor influența direct prețul legumelor autohtone din acest an.

Scumpiri de 15 la sută

Iurie Bivol deține 3,5 hectare de sere pe care cultivă legume de timpuriu. Producătorul spune că, în acest an, prețul la semințe și îngrășăminte a crescut cu 15 la sută. „Evident că aceste scumpiri se vor răsfrânge asupra prețului final al legumelor. Dar trebuie să ținem cont că și prețul la gazele naturale și cărbune a crescut. Iar un factor important în creșterea unei producții calitative este și forța de muncă. Chiar zilele acestea, lucrătorii de la seră s-au apropiat de mine și au cerut o remunerare mai mare. În următoarele zile când vom începe sezonul de recoltare, vom sta la discuții și vom vedea care ar fi posibilitatea de a le oferi oamenilor un salariu mai bun, fiindcă și oamenilor le este greu în aceste condiții de criză”, subliniază producătorul din satul Costești, raionul Ialoveni.


Semințele pe care le folosește pentru creșterea legumelor sunt procurate din Uniunea Europeană. Producătorul susține că acestea sunt mai scumpe, dar totodată mai calitative decât produsele locale. Prețul semințelor și al îngrășămintelor a crescut doar pe piața locală, din motiv că moneda națională s-a devalorizat față de cea europeană, iar transferând prețul în lei, agricultorii moldoveni sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar.

Importatorii de semințe spun că și clienții au început să se conformeze cu noile prețuri, chiar dacă acestea sunt în continuă creștere în ultimii ani. Victor Ambros, reprezentantul unei companii de import a materialului săditor, a spus că agricultorii nu vor avea de ales decât să facă investițiile necesare, care evident vor crea valuri de scumpiri. „Clienții noștri deja au făcut comandă de materialul săditor cu care lucrează mai mulți ani. Și chiar dacă prețurile au crescut, ei sunt dispuși să prelucreze suprafețele de pământ exact în aceleași cantități ca anul trecut. Dar care vor fi prețurile finale, rămâne să vedem, căci acestea nu sunt influențate doar de materialul săditor”, susține antreprenorul.

Fermierii caută semințe locale

Însă, din cauza prețurilor mari la material săditor, nu toți producătorii sunt dispuși să scoată bani grei din buzunar și apelează la semințele de proveniență locală. Robertino Bajureanu din satul Trinca, raionul Edineț, folosește doar material săditor produs din țară în serele și câmpurile cultivate de el. „Chiar dacă nu se poate compara calitatea cu semințele aduse din Europa, producția noastă este la fel de bună. Iar motivul procurării semințelor din Moldova este prețul mic al acestora. Noi nu ne permitem să cumpărăm semințe de import, fiindcă ne bate la buzunar. Iar oamenii în final nu ar mai cumpăra legumele noastre”, spune bărbatul. Pe cei patru ari pe care le cultivă împreună cu familia sa, producătorul crește ardei, ceapă și tomate cu semințe autohtone.

Sergiu Urâtu din Criuleni, un producător de semințe locale, ne spune că prețul la materialul săditor autohton nu s-a mărit. Motivul susținut de acesta este că produsul moldovenesc se vinde oricum destul de rău, iar o ulterioară creștere ar ruina agricultorii noștri. „Nu vrem să pierdem din clienții pe care îi avem. Dar păstrând prețul, încercăm să îi încurajăm să se mențină pe piață pentru ca moldovenii să consume produse locale”, spune producătorul din Criuleni. În sera sa, acesta produce și crește material săditor de roșii, castraveți și ceapă.

Experții spun că, în ultimii ani, există o tendință ca prețurile să crească. Acestea sunt influențate de schimbările de pe piața internă și externă. „Noi trebuie să intrăm într-o structură a prețurilor care reflectă realitățile noastre economice. Astfel, vom putea echilibra cheltuielile producătorilor și cele ale consumatorilor, decât să ne plângem mereu că trebuie să ne confruntăm cu scumpirile”, a declarat expertul Dumitru Budianschi de la Expert-Grup.

Am intrat într-un magazin de semințe din preajma Pieței Centrale din Chișinău, unde vânzătorul ne-a spus că prețurile pentru semințele cu amânuntul nu s-au scumpit. Un pachet de semințe de castraveți costă în jur de șase lei, iar cele de roșii până la nouă lei, iar semințele de varză costă în jur de zece lei. Pentru semințele prelucrate care se vând la bucată, o sămânță de roșie costă până la un leu.

Datele statistice arată că în ultimii nouă ani s-a micșorat suprafața terenurilor pe care se cultivă legumele (varză, castraveți, tomate, ceapă, mazăre și bostănei). Dacă în anul 2006 statistica număra 42,2 mii de hectare în anul 2014, această cifră a ajuns la 31,9 mii de hectare, cu aproximativ 25 la sută mai puțin. La fel, a scăzut și producția produselor agricole în țară pentru anul 2015 cu până la 17 la sută mai puțin, în comparație cu anul 2013.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:47

Bradley Cooper și Irina Shayk vor împărți custodia legală și fizică a fiicei lor de doi ani, Lea De Seine. Actorul de 44 de ani și modelul în vârstă de 33 de ani, care în urmă cu mai bine de o lună s-au separat, au fost de acord să locuiască la New York, pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:43

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

 Partidul Politic "APEL" invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Lansarea Partidului Politic APEL”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:39

Descinderi ale grupului de urmărire penală în cadrul unei cauze penale, iniţiate pe faptul schemelor de contrabandă cu diferite produse şi mărfuri. Operațiunea se desfășoară la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:35

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și fracțiunea „ACUM Platformei Demnitate și Adevăr” în Parlament și-au ales conducători noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:45

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:32

„Analistul internațional” îi consideră pe Usatîi și Chirtoacă politicieni ratați dar îl laudă pe Igor Dodon. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:27

Ungaria este obligată să cumpere gaz doar de la Rusia și depinde de SUA şi de aliaţii lor europeni sa facă posibil ca Ungaria să importe gaz provenit dintr-o zonă gazieră offshore a României, a spus ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 06:25

Laura Codruța Kovesi, angajată în lupta anticorupție, dar sancționată de puterea din țara sa, va conduce Parchetul European. Justiția a avut câștig de cauză, iar statul de drept creat de democrațiile occidentale a prevalat – aceasta este semnificația viitoarei...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iulie 2019, ora: 06:06 de Constantin Tănase

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a declanșat un val de critici și proteste în mediul puținilor și adevăraților intelectuali ruși care mai au curajul să spună adevărul despre patria lor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 00:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Iulie 2019, ora: 00:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 19:39

Consumul meselor inainte de a merge la culcare nu este obicei destul de bun, mai ales atunci cand vine vorba de alimente grase, greu de digerat. Dar, daca esti prea infometat si nu poti adormi din cauza asta, poti manca aceste ingrediente fara sa-ti fie teama ca te vei ingrasa sau ca vei avea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 17:14

Discuții aprinse în Parlament. ”Reglementarea și accizarea produselor de tutun care nu ard trebuie discutată la nivel de experți”

Discuții aprinse în Parlament. ”Reglementarea și accizarea produselor de tutun care nu ard trebuie discutată la nivel de experți”

Inițiativa legislativă cu privire la reglementarea și accizarea produselor de tutun încălzit a fost suspusă consultărilor publice în Parlament. Proiectul inițiat de deputatul Radu Marian a stârnit discuții aprinse și critici din partea societății civile. În timp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 15:00

Minute de coșmar pentru o familie din Bender după ce copilul lor de patru ani a căzut de la etajul geamul apartamentului, aflat la etajul trei. Acum băiatul se află în comă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:56

Tânărul a plecat de la domiciliul său, din Chișinău, și nu s-a mai întors acasă. Familia tânărului este devastată și cere ajutor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:53

Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza Concurenţă mare la Academia de Poliţie: Pe câte locuri se bat cei 5.000 de elevi înscrişi  80 de teze de doctorat susținute în perioada 2011-2016 nu se regăsesc în format electronic în arhiva Academiei de Poliție,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)