Actualitate

Agricultorii pregătesc deja culturile de legume pentru vară

Din cauza deprecierii leului, cheltuielile pentru aceste lucrări sunt cu aproape 40% mai mari.

La una dintre serele din satul Bardar, raionul Ialoveni, angajaţii muncesc de zor. În această perioadă, aceştia plantează, în fiecare zi, câte 60.000 de seminţe. Peste 35 de zile răsadul obţinut din smeinţele de castraveţi va putea fi plantat în sere, iar cel târziu, până la mijlocul lunii martie legumele vor ajunge în Pieţele din Capitală. Agricultorii spun că au cheltuieli mult mai mari anul acesta.

"S-au majorat preţurile practic la toate produsele. Cel mai tare ce ne afectează sunt carburanţii – cărbunele, gazul. Automat după asta sunt şi seminţele", a spus tehnologul Victor Pisica pentru Publika.

Fermierii importă seminţele din Olanda şi Franţa şi plătesc pentru acestea în euro. Drept urmare, preţurile sunt mai mari cu zece la sută, comparativ cu anul trecut. Chiar şi aşa, reprezentanţii magazinelor agricole spun că nu duc lipsă de clienţi.

În prezent, cele mai solicitate sunt seminţele pentru legumele timpurii. Pentru 500 de seminţe de varză sau ardei dulce, fermierii trebuie să plătească până la 25 de euro. Tot atâtea seminţe de castraveţi şi roşii costă dublu. Iar 250 de grame de seminţe de ridiche costă 21 de euro.

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *