Astăzi 7 Aprilie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 6 Aprilie 2020
Abonamente

Social 26 Septembrie 2016, ora 08:11

Agricultura este ca jocul de cărți

Marime Font

Acum e sezonul recoltării roadei. Agricultorii au de strâns grâul, orzul, floarea-soarelui, porumbul, soia, dar și fructele din livezi. Fermierii spun că seceta de anul acesta a afectat produsele vegetale foarte mult, în afară de grâu, întrucât a fost din plin.

Pentru domnul Gheorghe Dobrojan din satul Călinești munca pe câmp este o plăcere, nu și atunci când trebuie să calculeze investițiile și să scadă profitul. Fermierul spune că s-a strâns anul acesta cu aproximativ 30% de roadă mai puțin. „Anul trecut am strâns 2 tone, acum avem mai puțin. Nu am vândut încă produsul, dar văd că prețurile sunt mici – orzul costă 2 lei kilogramul, grâul numai 2,10 lei și s-au strâns vreo 3 tone. Ieșim numai cu banii pentru muncă. Ce producem, cheltuim ulterior pe semințe, erbicide. Nu ajungem să cumpărăm niciun agregat. Totuși, sperăm că anul viitor va fi unul mai roditor, mai prielnic. Știți cum e cu agricultura? Este ca jocul de cărți! Jucăm cărțile pe dos și apoi le deschidem, astfel, noi semănăm, dar nu știm ce o să fie”, mărturisește bărbatul.

Mai mult, fermierul susține că boabele le va vinde prin intermediari. „Am strâns deja grâul, orzul, floarea-soarelui și a rămas porumbul. O să-l vindem cu 2,30 lei prin intermediari. La piață nu poți – doar dacă reușești vreo 2-3 saci”, se plânge Gheorghe Dobrojan.

Loading...


Grigore Romanciuc, directorul „Nord Flor” din satul Cașunca, r-nul Florești susține că cel mai mult a fost prejudiciată floarea-soarelui. „Pierdem o tonă la hectar. Anul trecut a fost secetă, dar acum a fost vânt puternic și mi-a dat-o jos. Mică este și roada de sfeclă. Anul precedent am strâns 30 de tone, toamna asta avem 27 de tone, pe când într-un an bun aveam 40-50 de tone de produs”, povestește Romanciuc.


Tone de mere pentru prelucrare

Agricultorii mari au simțit cel mai mult pierderile, pentru că produc mii de tone de produs. Anatol Plăcintă, reprezentantul „Fortina-LAbis”din satul Floreni, Ungheni, spune că anume culturile multianuale, precum livada și vița-de-vie au avut de suferit. „2000 de tone de mere pe care mizam că vor fi de calitatea I, se vor duce la prelucrare. Doar 30% din livadă va fi de calitatea cea mai înaltă. Din insuficiență de umiditate și din cauza temperaturilor ridicate, fructele nu s-au dezvoltat. Vița-de-vie nu este potrivită pentru export. 50% din cantitate nu s-a dezvoltat suficient și importatorii cer ca fiecare strugure sau măr să aibă o anumită mărime. Fiecare fruct are un anumit standard și când nu ajunge la cerințele necesare, nici nu vor să importe”, susține Anatol Plăcintă.

Despre celelalte culturi fermierul spune că nu au fost afectate în măsură mare. „În perioada de vegetație au fost niște ploi. Se preconiza o roadă de 8-10 tone de boabe, dar de facto au fost 4. Până la urmă, durerea cea mai mare sunt vița-de-vie și merele. Va fi necesar să dăm totul la prelucrare. Profit poate să nu fie deloc, s-ar putea să avem pierderi, pentru că nu se acoperă cheltuielile de sine-cost (costul de producție). Sperăm să nu ne trezim cu pierderi mari ca să putem face investiții pentru anul viitor”, a declarat agricultorul, Anatol Plăcintă, pentru ziarul TMPUL.

Pe lângă cantitatea mică a semințelor de floarea-soarelui, soia este la fel de puțină. Valeriu Rotaru, alt agricultor din Drochia, spune că volumul culturilor s-a înjumătățit. „În comparație cu anul trecut, avem 500 de tone de floarea- soarelui și 200 tone de soia. Și floarea-soarelui am vândut-o cu 6,50 lei. Nu e chiar un preț, pe care ni l-am fi dorit, dar ce să facem?! Avem credite, datorii, una-alta. Nu avem profit. Anul acesta vom fi în pierderi că trebuie să cumpărăm semințe, motorină și nu ne ajung bani. Dacă anul trecut, noi am vândut marfă de 7 milioane lei, anul acesta va fi 3,5 până la 4 milioane de lei. Noi am cumpărat anul acesta o combină printr-un credit bancar și am dat 3,2 milioane. Dar am luat 3,7 milioane lei pe credit. Și subvenții nu ne dau, sau dacă o fac, nu sunt mai mult de 200 de mii”, calculează agricultorul.

Scapă de secetă prin sistem de irigare

Un exemplu pentru ceilalți agricultori este Maxim Andrieș din raionul Orhei. Este producător de legume și a găsit o metodă eficientă de a le proteja de secetă. Cu ajutorul sistemului de irigare, producătorul nu a avut de suferit. Doar că unica problemă a fermierului a fost plata pentru apă. „Am fost nevoit să picur mai mult decât de obicei. De 5 ani gestionez 2 hectare de pământ, pe care plantez ceapă, varză, roșii și anul acesta am mai adăugat cartofi. Ceapa a fost puțin compromisă, pentru că au fost ploi, dar și irigare, respectiv s-a stricat. În schimb, avem roadă bună de cartofi”, spune fermierul.

Dacă nu se pune problema secetei, atunci Maxim Andrieș întâmpină dificultăți la comercializarea produselor, în special roșiile. „Să mă duc la piață și să vând roșiile cu un preț mai mare nu pot. Acolo vin camioane întregi din Ucraina, Belarus și le dau mai ieftin. Consumatorul nu înțelege că ceea ce vindem noi este natural, gustos și nu cu gust de vată cum sunt cele importate. Omul este interesat de un preț mai mic și nu de calitatea produselor. Mai mult decât atât, săptămâna aceasta este cod galben de îngheț la suprafața solului și noi am strâns numai jumătate de roadă. Pe cealaltă jumătate dacă nu reușim să o strângem, o să înghețe”, se plânge fermierul.

Șefa Centrului Monitoring Agrometeorologic, Tatiana Mironova a declarat pentru ziarul TIMPUL că anul acesta a fost favorabil, în special pentru culturile de iarnă cum ar fi grâul. „Noi am prognozat că va fi roadă bună. Au fost afectate în schimb floarea-soarelui și porumbul, căci lunile mai-iunie au fost bune din punctul de vedere al umidității, iar în iulie-august s-a început seceta. Dar la fiecare trei ani este secetă, așa că agricultorii trebuie să fie pregătiți pentru insuficiență de umiditate și respectiv să întreprindă măsurile cuvenite”, concluzionează specialista. 

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 22:30

VIDEO / +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

VIDEO /  +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

965 de cazuri în total. Din acest 101, 4 sunt de „import”, restul, 97 cu transmitere locală. Alte două persoane au decedat în ultimele ore.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 20:05

SUA au inclus „Mișcarea imperială rusă” în lista ORGANIZAȚIILOR TERORISTE

SUA au inclus „Mișcarea imperială rusă” în lista ORGANIZAȚIILOR TERORISTE

Departamentul de Stat al SUA a inclus în lista organizațiilor teroriste gruparea ultra-naționalistă „Mișcarea imperială rusă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:58

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai multor doctori din Moscova li s-a cerut să îşi administreze doze de hidroxiclorochină pentru a testa eficienţa medicamentului în prevenirea îmbolnăvirii. BBC Rusia, citat de Mediafax a scris că unii dintre doctori au fost obligaţi să ia tratamentul anti-malarie....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:42

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, anunță că-și vinde Rolls Royce-ul pentru a le da medicilor un salariu suplimentar. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Aprilie 2020, ora: 19:31

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

Într-un mesaj video, pe pagina sa de Facebook, Ionela Hadârcă acuză autoritățile moldovenești că au alte priorități, decât să creadă un pacient care se plânge pe condițiile grave dintr-un spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:30

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 16.523 de morţi în Italia, cu 636 de decese în ultimele 24 de ore, iar numărul total al persoanelor infectate până acum depăşeşte 132.800.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:52

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

În timp ce în toată lumea crește numărul de persoane testate de coronavirus, în R. Moldova cifra este în scădere pentru a 3-a zi consecutiv. Chicu și Dumbrăveanu au „uitat” să explice de ce lucrurile stau așa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:33

(FAKE NEWS?) RĂSTURNARE de situație în cazul RADIAȚIILOR de la Cernobîl. Care sunt datele REALE

(FAKE NEWS?) RĂSTURNARE de situație în cazul RADIAȚIILOR de la Cernobîl. Care sunt datele REALE

Igor Firsov, directorul serviciului de inspecție ecologică, s-a răzgândit în ceea ce privește creșterea nivelului de radioactivitate după incendiul izbucnit în pădurea de la Cernobîl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:28

VEȘTI BUNE din Spania. Numărul morților și cel al cazurilor de îmbolnăvire încep să SCADĂ

VEȘTI BUNE din Spania. Numărul morților și cel al cazurilor de îmbolnăvire încep să SCADĂ

Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr de 637 de morţi, un bilanţ în scădere şi totodată cea mai scăzută creştere procentuală (5,7 %) din ultimele două săptămâni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:07

COD ROȘU DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

COD ROȘU DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

 „În lume, acume xistă doi poli - SUA și Rusia”, notează portalul apropiat de PSRM, noi.md, citândul pe Alexandru Muravschi care a lucrat în Ministerul Economiei pe vremea lui Lucinschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:00

INTERCEPTĂRI ILEGALE / Cinci angajați ai Inspectoratului General de Poliție și trei procurori sunt cercetați penal

INTERCEPTĂRI ILEGALE / Cinci angajați ai Inspectoratului General de Poliție și trei procurori sunt cercetați penal

Procuratura Generală oferă detalii din „dosar al interceptărilor” după ce o investigație a scos la iveală faptul că mai mulți politicieni, jurnaliști și membri ai societății civile ar fi fost interceptați și filați ilegal, informează tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 16:11

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Virgil Musta, medicul-erou din Timișoara, a reușit să țină piept coronavirusului. Specialistul recunoaște însă că a impus niște reguli care au fost urmate cu strictețe și astfel a reușit să protejeze și cadrele medicale, dar și pacienții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 15:06

Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună / Nu este momentul să ne relaxăm

Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună / Nu este momentul să ne relaxăm

Presedintele Klaus Iohannis a anunțat luni că starea de urgență, impusă pentru combaterea pandemiei de coronavirus, se va prelungi cu o lună. Șeful statului a precizat că România nu a ajuns încă la vârful epidemiei și nu este acum „momentul să ne relaxăm”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 13:21

Decizii tehnocrate / Bugetarii au fost trimiși din nou acasă. Pentru a recupera zilele pierdute se va lucra și sambăta

Decizii tehnocrate / Bugetarii au fost trimiși din nou acasă. Pentru a recupera zilele pierdute se va lucra și sambăta

După ce au fost scoși pentru o zi la muncă, bugetarii sunt trimiși din nou acasă. De mâine, 7 aprilie, și până pe 17 aprilie, toți angajații la stat vor avea liber.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 12:54

Chină riscă să plătească despăgubiri de TRILIOANE pentru că încălat FLAGRANT reglementările internaționale în materie de sănătate

Chină riscă să plătească despăgubiri de TRILIOANE pentru că încălat FLAGRANT reglementările internaționale în materie de sănătate

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline (3936 miliarde USD) doar din țările G7, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:28

Dodon insistă ca TOȚI POLITICIENII să tacă din gură, cu toate că el apare zilnic la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Dodon insistă ca TOȚI POLITICIENII să tacă din gură, cu toate că el apare zilnic la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Socialistul Dodon a chemat politicienii la un armistițiu politic, iar toată atenția să fie îndreptată spre identificarea soluțiilor ce se impun în lupta cu COVID-19, cu toate că acesta n-are nicio atribuție legală în problema dată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:25

Farmacista unui sat din Anenii Noi este infectată cu coronavirus. Primăria caută clienții suspecți

Farmacista unui sat din Anenii Noi este infectată cu coronavirus. Primăria caută clienții suspecți

O farmacistă dintr-o localitate din raionul Anenii Noi a fost infectată cu coronavirusul de tip nou.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:07

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

În urmă cu două săptămâni, România a publicat în Monitorul Oficial așa numitul „Protocol de tratament al COVID-19”, în RM nu există nicio informație oficială despre ce fel de tratament primesc pacienții. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:54

Poliția în acțiune / Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Poliția în acțiune / Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Preotul Ghenadie Pereteatcu din satul Baxani, raionul Soroca a slujit astăzi în biserică doar cu membrii familiei sale. Pentru asta a fost sancționat de poliție cu o amendă de zeci de mii de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:48

„Tehnocratul” Chicu propune ca pacienții să se trateze ACASĂ, deși nu există informații care este schema de tratament

„Tehnocratul” Chicu propune ca pacienții să se trateze ACASĂ, deși nu există informații care este schema de tratament

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 ar putea fi tratați la domiciliu, pentru a scădea presiunea asupra medicilor din spitale.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 6 Aprilie 2020, ora: 11:29

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 14 persoane sunt infectate, 1 persoană este suspectă, 21 se află în carantină și 156 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)