Șahistul mai are de învăţat cum se mută regina pe tabla de şah

publicat în Moldova pe 17 Martie 2021, 10:26

 Până ieri, președintele Maia Sandu a tot amânat consultările cu fracțiunile parlamentare. Prin urmare, anunțul din 15 martie privind convocarea fracțiunilor la președinție pentru consultări a fost o veste neașteptată, semn că tactica președintelui a suferit schimbări.

 Pe parcursul zilei de 16 martie, rând pe rând, fracţiunile parlamentare treceau pragul preşedinţiei. Nimeni şi nimic nu prevestea desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru. Situaţia s-a schimbat la 180 de grade după ce Mariana Durleşteanu a anunţat că-şi retrage candidatura, anunţul fiind făcut în timp ce Igor Dodon se afla în preşedinţie, la discuţii cu Maia Sandu.Mare lovitură pentru socialist, iar vestea retragerii candidatului său, cu siguranţă, a fost una neaşteptată pentru el. Faptul că Dodon, după consultări, ieşit în faţa presei, arăta un pic derutat şi lipsit de siguranţă, ar demonstra că retragerea Marianei Durleşteanu nu a fost coordonată cu el.

Altfel nu îmi explic de ce insista că doamna Durleşteanu rămâne a fi candidatul PSRM – Şor, în timp ce domnia sa anunţase clar – se retrage din cursă pentru că nu vrea, citez: “ca numele şi reputaţia mea să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice”.

Această retragere i-a creat preşedintelui Maia Sandu spaţiul de manevră necesar, semn că am asistat la un joc bine pus la punct, în care Mariana Durleşteanu a fost piesa principală.

Întrebarea: cine a convins-o pe Mariana Durleşteanu să-şi retragă candidatura într-un moment important, decisiv poate, al consultărilor?

Vasile Munteanu