Femeia

Ai trecut de 40 de ani? Iată dieta care te menţine!

Peşte, pui, legume şi fructe

Alimentele cu valoare energetică ridicată, dar cu un conţinut mic de grăsimi, sunt cele mai indicate la această vârstă. Dacă doreşti să urmezi o dietă de slăbire, este cel mai bine să alegi un regim bazat pe fructe şi legume, care conţine multe vitamine, pentru a-ţi menţine tinereţea şi vitalitatea. În niciun caz nu opta pentru curele de slăbire drastice (prin înfometare) ori pentru dietele vegetariene. Specialiştii în nutriţie susţin că la femeile după 40 de ani nevoia de proteine este asigurată prin consumul de pui fără piele, peşte, fasole şi soia. Dar acestea nu trebuie să depăşească 25% din caloriile zilnice, deoarece excesul de proteine poate provoca la această vârstă grave probleme hepatice şi renale.

Cinci reguli de bază pentru a slăbi

1. Optează pentru alimente cu indice glicemic mic, care cresc mai puţin valoarea glicemiei din sânge şi secreţia de insulină, ceea ce duce la scăderea ritmului de stocare a grăsimilor. Înlocuieşte dulciurile cu fructe proaspete sau confiate şi consumă mai multe legume şi fructe, pâine neagră şi cereale integrale.
2. Mizează pe antioxidanţi naturali consumând roşii, varză, broccoli, conopidă, prune sau kiwi şi bea, de asemenea, ceai verde.
3. Consumă mai multe fibre, acestea dau senzaţia de saţietate şi favorizează digestia, prevenind acumularea kilogramelor în plus. La micul dejun optează pentru cereale integrale şi pâine neagră. La prânz şi la cină consumă 50% legume verzi şi 50% uscate (fasole, mazăre, soia) sau 75% legume proaspete şi 25% proteine (carne, peşte, ouă). Nu uita să mănânci şi trei fructe pe zi. Atenţie! Consumând fibră solubilă, 25-35 grame pe zi, pe care o găseşti în cereale, orez şi fructe, vei reduce şi nivelul colesterolului.
4. Magneziul este indispensabil pentru asigurarea energiei zilnice, fiind considerat şi un stimulent al procesului de slăbire. Mănâncă migdale şi două bucăţele de ciocolată neagră pe zi.
5. Nu în ultimul rând, redu grăsimile rele (saturate) şi optează pentru Omega 3. Evită mezelurile şi alte preparate din carne, precum şi brânzeturile grase, alimentele de tip fast-food, sosurile şi prăjelile. Cel mai indicat este peştele (sardine, ton, somon, păstrăv sau macrou), de cel puţin trei ori pe săptămână, pentru a-ţi asigura „porţia” de Omega 3. Nu uita nici de uleiul de măsline, pe care nu trebuie să-l foloseşti numai în salate, ci şi la gătit. O sursă importantă de Omega 3 sunt şi fructele de mare, soia, nucile şi germenii de grâu.

După 40 de ani, cele trei mese principale ale zilei sunt obligatorii, cu condiţia să nu fie prea bogate în calorii. Este indicat chiar să mănânci porţii mici, de cinci sau şase ori pe zi, evitând gustările dulci şi sarea în exces. Atenţie: trebuie să renunţi la consumul de alcool, cafea şi mâncăruri condimentate. Iată o dietă cu două variante pe care o poţi urma cu succes după această vârstă.

Micul dejun

Varianta 1 – caşcaval, un ou, un iaurt, un fruct sau o salată de legume rase ori un castronaş cu cereale.
Varianta 2 – un iaurt natural fără grăsimi sau 150 ml de lapte degresat, 60 g pâine sau un croissant.

Prânz

Varianta 1 – supă de pui sau de vită, supă de roşii, pui la grătar cu lămâie sau o salată de ton.
Varianta 2 – 40 g ton la grătar, 150 g legume preparate sau crude, 150 g făinoase preparate, două linguri de ulei de măsline, un iaurt fără grăsimi şi un fruct.

Cină
Varianta 1 – pui cu legume, sos de soia şi tăiţei sau un amestec de ciuperci cu morcovi, roşii, ardei roşu şi orez brun.
Varianta 2 – 250 ml supă de legume, 150 g peşte, 40 g pâine integrală, 30 g brânză, un fruct.

Mira Tănase

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *