Actualitate

AIPA a înmânat premii fermierilor ce au atins realizări deosebite pe diferite segmente ale agriculturii autohtone

Prezent la evenimentul de decernare, premierul Pavel Filip a felicitat câștigătorii și AIPA pentru activitatea pe care o desfășoară și a accentuat importanța agriculturii pentru țara noastră, în condițiile în care sectorul asigură 12% din PIB. Pavel Filip a spus că Guvernul va susține în continuare sectorul agrar și a îndemnat fermierii să se orienteze către agricultura performantă. „Agricultura nu poate fi asociată în continuare cu sapa și plugul, sunt tehnologii performante și desigur că va reuși acela care va utiliza tehnologiile noi", a precizat premierul.

Șeful Executivului a vorbit și despre acțiunile care vin să sprijine dezvoltarea sectorului agricol. În context, a fost menționată lichidarea datoriilor la subvenții, aprobarea unui nou regulament de subvenționare și sporirea până la un nivel record a mărimii fondului de subvenționare în anul curent. De asemenea, a fost facilitat accesul la bazinele de apă pentru irigarea terenurilor, precum și promovată inițiativa de acordare în avans a subvențiilor pentru tinerii fermieri și femeile care lansează, pentru prima dată, afaceri agricole.

„Anul acesta au fost alocate 45 de milioane de lei pentru subvențiile în avans. Oferim concetățenilor noștri care au plecat peste hotare și vor să revină posibilitatea să înceapă o afacere în agricultură", a adăugat prim-ministrul.

Totodată, Filip a accentuat că vor fi depuse în continuare eforturi pentru a asigura accesul pe noi piețe de desfacere și pentru creșterea cotelor de export pe piața UE: „Moldova are produse agroalimentare calitative și vă felicit pentru aceasta. Alături de vinuri, dorim să vedem și celelalte produse moldovenești pe piețele internaționale", a conchis premierul.

Gala AIPA s-a desfășurat la o vinărie din satul Ulmu, raionul Ialoveni.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *