Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Opinii & Editoriale 3 Decembrie 2016, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Ajutor de la Domnul

Nu tot timpul înțelegem care e planul lui Dumnezeu cu noi. Știm ce ar trebui să facem duhovnicește. Știm că suntem chemați să devenim sfinți. Și, din păcate, nu ne iese.

 
 
 

Ne place să credem că sfințenia a fost a celor din primele secole, că e a celor din mănăstiri, că e pentru mucenici. Pentru oricine, dar nu pentru noi. Oare cât de serios ne dăm seama că îndemnul „fiți desăvârșiți precum și Tatăl vostru desăvârșit este" (Matei 5; 48), ne e adresat tuturor? Cât de des conștientizăm că suntem cu toții chemați să devenim sfinți?

Nu reușim să trăim cum ne cere Dumnezeu. Nu ne putem debarasa de firea noastră, de plăcerile noastre, de slăbiciunile noastre. Cu toții sperăm, nu să ajungem la sfințenie - așa cum ar trebui, ci să trăim bine-mersi și să reușim și noi să ne mântuim printre ultimii. Sau cum spunea Apostolul Pavel: să ne mântuim ca prin foc.Românește spus: vrem și cu mândra, și cu draga. De aceea trăim în această lume departe de sfințenie, dar agățându-ne cu disperare de Dumnezeu. E suficient? Nu știu. Însă știu că putem primi tot ce ne vine în viață ca de la Dumnezeu. Știu că suntem datori să le facem pe toate cu rugăciune. De la locul de muncă, la ordinea în familie: trebuie să învățăm să le lăsăm pe toate în mâinile lui Dumnezeu.

Nu e ușor să ne obișnuim cu rugăciunea pentru orice situație, dar e necesar. Avem un serviciu nou, ne mutăm în alt oraș, ne îmbolnăvim, în toate trebuie să spunem: „Facă-se voia Ta!". Altfel nu o să mai reușim niciodată să înțelegem când facem cu adevărat ceea ce e bine.
Pentru că fiecare om simte la un moment dat în rugăciunea lui că nu e sincer. Și când îi ceri Domnului să facă voia Lui, dar simți nesiguranță, înclini mai mult spre o parte sau alta, înseamnă că acolo poți deosebi voia proprie.

Și postul e un drum, dar unul spre Împăratul tuturor. Când postim, înțelegem diferența dintre drumurile noastre și calea Domnului. E o diferență foarte mare. Dar pentru că trăim în societate, avem servicii și obligații față de ceilalți, trebuie și în lume să urmăm diferite căi.
Să le începem și să le sfârșim cu rugăciune. Pentru că doar Dumnezeu știe ce e folositor și mântuitor pentru fiecare dintre noi.


Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md