Actualitate

Al patrulea premier cade in timpul crizei

Parlamentul ceh a votat marti o motiune de cenzura contra guvernului minoritar de centru-dreapta. Pe langa problemele economice, care au afectat Cehia mai putin decat vecinele sale, socialistii au invocat divergente pe proiectele europene. Guvernul condus de Mirek Topolanek a pierdut votul parlamentar la doar un vot diferenta, opozitia de stanga reusind sa stranga exact 101 voturi din totalul de 200 de parlamentari, intrucat patru crestin-democrati au votat alaturi de cei din opozitie.

Acum, urmeaza fie alegeri anticipate, fie formarea unui nou guvern care sa fie sustinut de o majoritate parlamentara. Constitutia Cehiei nu impune insa un termen-limita pentru organizarea de noi alegeri, astfel ca oficialii UE isi pun sperantele intr-un acord care ar permite Cabinetului Topolanek sa-si exercite functiile pana pe 30 iunie, cand Cehia preda presedintia UE Suediei.

Topolanek se alatura galeriei sefilor europeni de guverne care isi pierd postul in acest an, dupa islandezul Geir Haarde si letonul Ivars Godmanis, care si-au dat demisia pe fundalul celor mai grave tulburari sociale inregistrate in tarile lor.

Cotidianul.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *