Eveniment

Al VII-lea Congres al PCRM. Mark Tkaciuk: „Ne vom întoarce în Parlament ca învingători”

Cel de-al VII-lea Congres al PCRM s-a desfăşurat sâmbătă la centrul expoziţional Moldexpo, nu departe de monumentul lui Lenin. De fapt, delegaţii au început evenimentul cu depunerea florilor pe soclul de granit al conducătorului tuturor proletarilor, iar apoi au mers în coloană către pavilionul nr.2. Congresul a început cu intonarea imnului R. Moldova şi un minut de reculegere în memoria comuniştilor trecuţi în nefiinţă. La mesele amenajate într-o sală imensă dotată cu leduri şi monitoare au luat loc peste 450 de invitaţi, membri ai PCRM din localităţile republicii. Printre oaspeţi au fost reprezentanţi ai partidelor comuniste din regiunea transnistreană, Rusia, Belarus, România şi Bruxelles (Stânga Europeană). În primele două ore ale Congresului, liderul PCRM Vladimir Voronin şi-a citit discursul trecând în revistă schimbările politice care s-au întâmplat în ţară. Voronin a calificat regimul de la guvernare drept unul „criminal”, partidele din Alianţă „asasini ai independenţei”, iar alegerea preşedintelui R. Moldova de pe 16 martie drept „o farsă”.

Vladimir Voronin nu a uitat să-i pomenească nici pe foştii colegi de-ai săi care „au trădat” partidul: Lupu, Stepaniuc, Ţurcanu, Dodon, Greceanîi şi, mai nou, Mişin. Ultimul a părăsit PCRM chiar cu două zile înainte de Congres. „Trădarea lui Vadim Mişin a fost o adevărată lovitură care s-a produs fără de veste. Încă sâmbăta trecută, el a aprobat referatul pe care îl citesc. Nu a avut niciodată obiecţii privind activitatea noastră. Vom afla motivele adevărate ale acestui pas ruşinos. Acum el va rămâne faţă în faţă cu propria conştiinţă”, a declarat Voronin.


Foto: Trecutul, prezentul şi viitorul văzut de comunişti. 

În discursul său, liderul comuniştilor a enunţat strategia de consolidare a partidului până la următoarele alegeri parlamentare. PCRM îşi propune să îmbunătăţească activitatea organizaţiilor partinice şi să sporească numărul membrilor tineri. „Comuniştii vor deveni mai efectivi, dacă vor şti să folosească mijloacele moderne de comunicare. E un lucru necesar pentru răspândirea ideilor de stânga şi organizarea campaniilor electorale”, a precizat Vladimir Voronin.

Prima parte a congresului s-a încheiat în jurul orei 13, după care comuniştii s-au întrunit într-o şedinţă închisă pentru a alegerea conducerea partidului. 

Voronin cere apă în română

Dacă ar fi ajuns cineva cu ochii legaţi la Congresul PCRM, atunci s-ar fi gândit probabil că se află undeva în regiunea Moscovei sau dincolo de munţii Ural. Deşi organizatorii au creat cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea evenimentului, moderatorii au vorbit în rusă, la fel cum ziarul „Puls” difuzat cu ocazia evenimentului a fost scris în graiul lui Putin. În aceeaşi limbă mai mult de două ore şi-a citit discursul Vladimir Voronin. Doar la un moment dat, uscându-i-se gâtlejul a spus în limba oficială a R. Moldova „Şi aşa e cald, să mai beau apă rece”. Menţionăm că potrivit datelor furnizate de PCRM, 67,5% din membrii partidului sunt moldoveni. 

Al VII-lea Congres al PCRM s-a desfăşurat în contextul în care luni în şir fracţiunea comuniştilor nu participă la şedinţele Parlamenului, iar acum două zile, din partid au plecat trei membri importanţi: Vadim Mişin, Oleg Babenco şi Tatiana Botnariuc. Am întrebat delegaţii şi deputaţii comunişti care va fi viitorul partidului, de ce unii membri pleacă din PCRM şi când se va întoarce fracţiunea comunistă în Legislativ. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *