Astăzi 4 Iunie 2020, Joi - Ultima actualizare la 3 Iunie 2020
Abonamente

Femeia 28 Noiembrie 2011, ora 13:40    Din editia print

Ala Glavan: Secretul plăcintelor de la Operă: făină, apă, sare şi… mult suflet!

Marime Font

Foto: Liviu Dumitru

Cu ani în urmă, Ala Glavan şi-a scos din sertar diploma de absolvire a Universităţii de Stat, a privit-o cu tristeţe şi s-a întrebat de ce nu o poate ajuta să aibă un trai decent.

Apoi, a pus diploma la loc, a încuiat sertarul şi… a acceptat oferta de muncă pe care i-o făcuse colega ei de facultate, Nelly Munteanu: să facă plăcinte. Aici nu avea nevoie de matematica superioară pe care o studiase la universitate, ci doar de reţeta bunicii sale, Ştefania. Cu toate acestea, autoarea renumitelor „plăcinte de la Operă” a rămas în suflet un intelectual.

- Dragă doamnă Ala Glavan, aţi renunţat la diploma universitară şi aţi acceptat să munciţi în calitate de bucătăreasă. Psihologic a fost foarte greu?
- Nu am avut încotro, pentru că nu-mi puteam întreţine familia. Nu a fost uşor, ambii mei părinţi erau profesori şi pentru ei conta foarte mult statutul nostru social. Au muncit o viaţă întreagă pentru mine şi sora mea, au dorit să avem studii superioare. Pe mine, după clasa a opta, m-au trimis la Chişinău, să termin şcoala de cultură generală. De aceea, pasul meu a fost şocant pentru ei. Desigur, le-am explicat că e nevoie ca cineva din familie să se sacrifice, pentru ca fiicele noastre să aibă un viitor mai bun. Le-am spus că, mergând să fac plăcinte, nu înseamnă că nu voi mai citi cărţi, că nu voi mai gândi ca un intelectual… Nu ştiu dacă i-am convins. A fost un pas greu, dar odată făcut nu-l regret.

Loading...


- Aţi pornit această afacere împreună cu Nelly Munteanu. Ce vă amintiţi despre acele timpuri?
- Nelly avea o mulţime de idei, multă imaginaţie… O parte le-a şi realizat, la Chişinău sau la Bucureşti. Plăcintăria era una dintre primele firme particulare în peisajul de atunci, dominat exclusiv de alimentaţia publică de stat. Şi nu e uşor să fii primul pe piaţă. Mi-ar trebui ore întregi să vă povestesc istoria noastră care începe de prin 1995… Nu prea dispun de aceste ore libere - mă aşteaptă fetele, la bucătărie…

- Vom rezuma noi în câteva fraze toată istoria: la un moment dat, Nelly Munteanu s-a stabilit la Bucureşti. Dumneavoastră, împreună cu cele peste 30 de lucrătoare de la plăcintărie, aţi făcut eforturi colosale ca să menţineţi acest business mai departe. Şi văd că aţi reuşit…
- Ne-am descurcat. Important era ca cele peste 30 de lucrătoare să nu rămână şomere. Când a plecat, Nelly a vândut restaurantul de la Filarmonică cu tot cu plăcintăria noastră unui alt businessman, aşa încât am avut un nou patron, pe doamna Nadejda Herţa. Am conlucrat foarte bine împreună şi tot graţie acestei doamne, în 2007, ne-am separat şi am înregistrat firma „Ştefăniţa RC”…

- Tot Chişinăul îşi aminteşte de perioada când aveaţi sediul în localul Teatrului de Operă şi Balet. Plăcintele dumneavoastră au fost supranumite atunci „plăcintele de la Operă”, iar acest nume îl poartă neoficial şi astăzi. Parcă vă întreceaţi în creativitate cu artiştii de la Operă...
- Da, a fost o poveste frumoasă. Mergeam la serviciu, încântaţi că… mergem la teatru. Artiştii puteau lua prânzul la noi, le găteam gustos şi le ofeream reduceri la plăcinte, la celelalte produse ale noastre. Ne înţelegeam minunat cu ei şi o să vă mărturisesc un secret: aveam cu toţii impresia că ne aflam şi noi în serviciul artei… Contactam zilnic cu Maria Bieşu, Mihail Munteanu, practic, cu tot teatrul. Am rămas foarte buni prieteni până în prezent, iar pe Maria Bieşu o vizităm şi acum, probabil, mai des decât o face actuala conducere a teatrului…

- De ce nu aţi mai rămas la Operă?
- E dureros ceea ce o să vă spun, dar e adevărat - am fost daţi afară de… democraţii noştri! Noi, care am fost cu tot sufletul pentru ei, am convins lumea să-i aleagă…Când ne-am pomenit în cabinetul actualului ministru al Culturii şi l-am rugat să ne mai lase puţin în acest sediu, măcar până găsim un loc temporar să ne retragem… Boris Focşa ne-a privit neputincios. Am înţeles că nici măcar acest lucru nu-l poate rezolva, ca ministru.

- Şi directoarea Teatrului de Operă, Valeria Şeican, cum şi-a motivat decizia de a vă alunga din teatru?
- Nu ne-a dat nicio explicaţie. Într-o zi ne-am trezit cu uşa sigilată. Iar noi aveam produse înăuntru şi puteau să se altereze. Am încercat să intru la ea, dar fără succes. A fost o lovitură cu atât mai grea pentru mine, cu cât ne cunoşteam cu Valeria Şeican de ani de zile, locuiam în acelaşi bloc şi până şi la grădiniţă a fost în aceeaşi grupă cu fiica mea mai mică. Normal era să mă cheme şi să-mi spună: „Tanti Ala, iată ce s-a întâmplat, nu mai puteţi sta aici” şi aşa mai departe…

- Poate că doamna directoare s-a gândit că plăcintăria nu se înscrie armonios într-un templu al artei?
- Nici pe departe nu a fost aşa. Mai degrabă au prevalat interesele. Dovadă e faptul că, în prezent, sălile teatrului în care munceam noi sunt date unei alte firme, care de asemenea face plăcinte. E un furt de imagine, pentru că firma respectivă pretinde a fi în prezent „Plăcintăria de la Operă” şi astfel produce confuzie în capul foştilor noştri clienţi. Din păcate, nu avem bani pentru a explica publicului consumator - prin ziare şi la TV - că noi, fosta „Plăcintărie de la Operă”, ne aflăm acum în localul Liceului „Spiru Haret” din Chişinău, în vecinătatea Teatrului de Operă… Dar ne bucură măcar faptul că artiştii din teatru sunt şi astăzi clienţii noştri permanenţi.

- În denumirea firmei dumneavoastră există două iniţiale. Vreţi să ne descifraţi ce înseamnă ele?
- Păi, „Ştefăniţa RC” înseamnă numele bunicii mele de la care am luat reţeta plăcintelor, iar iniţialele R şi C sunt de la numele fiicelor mele - Rodica şi Cornelia. Atunci când am înregistrat firma, erau foarte multe localuri care se numeau „Ştefăniţa” şi a trebuit să mai adaug ceva în denumire. M-am gândit la cele două fete ale mele…

- Apropo, cu ce se ocupă ele, la moment?
- Din păcate, nu sunt în ţară. Ambele au făcut studii superioare - Rodica în Statele Unite, Cornelia la Bucureşti, iar în prezent lucrează la Londra, în sistemul bancar. Soţul meu munceşte profesor în Polonia, predă matematica, dar are ore şi în Moldova.

- Spuneaţi la început că atunci când aţi acceptat munca de bucătăreasă le-aţi promis părinţilor că veţi rămâne un intelectual. Vă mai consideraţi aşa?
- Cu certitudine. Şi încerc să-i fac şi pe oamenii din jurul meu să se simtă astfel. Toţi lucrătorii noştri sunt abonaţi la TIMPUL. Citim tot ce scrieţi. Iată, vedeţi, în acest colţ de sală, afişăm zilnic pe perete, cu litere măşcate, maxima zilei din ziarul dumneavoastră. Ca fiecare când trece pe lângă ea să o mai citească o dată şi să se gândească la sensul ei. Găsim timp şi pentru odihnă, pentru a ne instrui şi cultiva… Am fost împreună în România, la Castelul Peleş, la Sovata, în diferite pelerinaje. Am vizitat şi Saharna, Orheiul Vechi, Cetatea Sorocii… Acum îl căutăm pe Vlad Pohilă să-l rugăm să ne facă o excursie prin Chişinău, omul acesta e o enciclopedie pe picioare, o să aibă ce ne povesti. Iar în ianuarie vrem să plecăm la Iaşi şi ceva mai departe de Iaşi. Suntem prieteni cu părintele Andrei, de la Mănăstirea „Sf. Apostol Andrei” de la Durleşti, ce ţine de Mitropolia Basarabiei, suntem ctitorii mănăstirii. E un părinte extraordinar, e şi duhovnicul nostru, ne cunoaştem de mult, de baştină e din Galaţi. O să mergem împreună în acest pelerinaj, prin locurile pe care le cunoaşte el mai bine. Ca să nu mai zic de concerte şi spectacole. Împreună cu colegii am fost la Fuego, Victor Socaciu, Tudor Gheorghe. În decembrie, avem deja bilete la spectacolul cu Florin Piersic.

- Mergeţi des şi la Londra?
- Foarte des. E de ajuns ca una din fiice să-mi amintească de sentimentele materne… Apropo, graţie fiicelor mele, eu şi soţul meu, Vasile Glavan, am cunoscut lumea. Am fost în Egipt, în Maroc, acum ne-au promis o călătorie în Grecia, dar aşteptăm să se mai liniştească spiritele în această parte a lumii…

- V-ar plăcea ca fiicele dumneavoastră să se întoarcă acasă?
- Mi-ar plăcea, dar cu o condiţie: să se întoarcă nu numai fiicele mele, dar toţi copiii plecaţi. Iar noi să ridicăm mâinile şi să zicem: faceţi ce vreţi din ţara asta! Sunt sigură că, dacă s-ar întoarce cu toţii, ar face lucruri minunate, pentru că avem copii extraordinari.

- Nu v-am întrebat nimic despre reţeta bunicii. E, cumva, vreun secret culinar?
- Vreţi să ştiţi secretul „plăcintelor de la Operă”? Facem aluatul din făină, apă şi sare. În rest - punem suflet şi multă imaginaţie! 

 
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 17:49

România: Doar 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate

România: Doar 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate Foto: București

Alte 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 17:41

PANDEMIE ÎN MOLDOVA! Încă un mort și 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PANDEMIE ÎN MOLDOVA! Încă un mort și 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Sunt confirmate 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 11 în raioanele din est. O persoană a decedat din cauza infectării.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 15:50

Piața Centrală ar putea să se închidă. Chicu: „Majoritatea cetățenilor nu respectă regulile ANSP”

Piața Centrală ar putea să se închidă. Chicu: „Majoritatea cetățenilor nu respectă regulile ANSP”

Premierul Ion Chicu a cerut în cadrul deschiderii ședinței Guvernului de astăzi, 3 iunie, elaborarea proiectului de lege privind închiderea Pieței Centrale, deoarece oamenii nu respectă regulile impuse de ANSP cu privire la situația epidemiologică din țară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:54

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Apel către forțele anti-Dodon din Parlament:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:45

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

O explozie a avut loc în fața Ministerului de Interne. Se pare că a fost una controlată, întrucât geniștii au atenționat momentul.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 3 Iunie 2020, ora: 12:35

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Să deveniți mai bogați cu 118 000 de lei în doar câteva minute e posibil cu Loteria Națională. Pentru aceasta trebuie să vă mobilizați norocul și să înregistrați bilete cu ”Participare la tragere la sorți pentru Jocurile TV”! De acest lucru s-a convins...

( ) Citeşte tot articolul

Criza 3 Iunie 2020, ora: 12:28

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

​Produsele din tutun ucid peste 8 milioane de oameni în fiecare an, iar peste un milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumatul pasiv, arată Organizația Mondială a Sănătății. "Industria tutunului și cele asociate acesteia trebuie să găsească în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 12:23

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

 Berbec Careul dintre Soare și Marte te va provoca să pierzi energie într-un mod neproductiv.  Taur Partenerul este foarte melancolic și insistă să îți spună regretele sale. Tu ai nevoie să fii prezent.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 3 Iunie 2020, ora: 12:17

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

 Gătit în folie de aluminiu, peştele îşi intensifică aroma. Vinul alb şi roşiile cherry, cărnoase şi suculente, înnobilează carnea. O reţetă Jamie Oliver, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:48

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 02:20, în proximitatea stației de tren din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:43

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

În dimineața zilei de 3 iunie angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au fost solicitați pentru a interveni în urma unei deflagrații care a avut loc într-o gospodărie din localitatea Pohrebeni, raionul Orhei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 11:40

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină Foto: București

Veste bună pentru românii care şi-au făcut planuri de vacanţă în Grecia sau Bulgaria anul acesta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 09:49

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Sputnik Moldova, finanțată de guvernul rus și devenită un instrument al propagandei mediatice oficiale, ar avea o listă cu persoane „indezirabile” pentru apariția în textele publicate pe site sau în emisiunile difuzate de postul lor de radio, acuză un ziarist...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:54

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

 Meteorologii anunță pentru astăzi ploi calme doar în regiunea de nord. În centru și sud vremea va fi însorită, cu cer parțial acoperit de nori.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:34

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

 Un nou incendiu pe calea ferată. Trenul Ocniţa-Bălţi a luat foc, ieri, pe sectorul Tîrnova-Dondușeni. Potrivit unui comunicat al CFM, ajutorul mașinistului a observat fum în cabina din spate a trenului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 Iunie 2020, ora: 08:28

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

 Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban, pe 3 iunie. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, edilul a precizat că pretura sectorului Buiucani a intrat în carantină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 08:27

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor a anunţat luni că Guvernul de la Paris mizează în prezent pe o contracţie de 11% a Produsului Intern Brut în acest an, faţă de un recul de 8% cât estima anterior.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 08:18

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

 Soarele in Gemeni si Venus retrograd fac o conjunctie de zile mari. Intereseaza-te de ceva nou: poate un nou look, un nou stil, o noua conceptie. Simti nevoia de ceva proaspat. Chiar daca Mercur incepe sa incetineasca si sa se pregatesca de retrogradarea din 18 iunie, Marte vrea mai multa...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 Iunie 2020, ora: 07:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 07:25

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că în total 60 persoane s-au infectat, 0 cazuri suspecte, 15 se află în carantină, 113 sunt monitorizate la domiciliu și 39 sunt tratate!

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)